BIST 9.923
DOLAR 32,44
EURO 34,81
ALTIN 2.446,94
HABER /  GÜNCEL

İsrail Türk gemisine ateş açtı

Türk bandıralı gemiye İsrail gemilerinden ateş açıldı. Ulaştırma Bakanı taciz ateşini doğruladı.

Abone ol

İsrail, Avustralyalıları tahliye etmek için Beyrut'a giden Türk feribotuna ateş açtı. İçinde 13 Türk denizcisinin bulunduğu gemi yara almadan kurtuldu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Lübnan'dan tahliye edilmesi gereken tüm Türk vatandaşlarının tahliyesinin gerçekleştirildiğini bildirdi. Yıldırım, tahliye işlemlerinde kullanılan İzmit Belediyesinin Akçakoca Deniz Otobüsünün dün gecen Beyrut'tan Magosa'ya seferini yaparken taciz ateşi açılarak durdurulduğunu ve sabaha kadar bekletildiğini, taciz ateşinin gemiye ya da personeline isabet etmediğini açıkladı.

Yıldırım, dün gece Türk tahliye gemisine ateş açıldığı bilgisinin sorulması üzerine, şunları söyledi: “İsrail-Filistin arasında yaşanan son gerginlik Lübnan'a yansıdı. Lübnan'da binlerce çeşitli uyruklara sahip sivillerin ateş altından salimen çıkarılması konusunda bölgenin önemli ülkesi Türkiye yine imdada yetişti. iki haftadan beri bize yoğun talepler geliyor. İsveç, Avustralya, Kanada, ABD'den... Kendi vatandaşlarımız en başta olmak üzere bu savunmasız sivil insanları ateş hattından, savaşın acımasız sonuçlarından kurtarmak için Türkiye Cumhuriyeti olarak biz gerekli insanı yardımı gecikmeden verdik. Bu bağlamda gerek Türk bayraklı gemilerimiz, gerekse KKTC'deki gemiler başta olmak üzere bölgedeki tüm gemileri harekete geçirerek, Deniz Kuvvetlerimizin İskenderun Feribotu da dahil olmak üzere görevlendirdik. Bu çalışma neticesinde Kanada, İsveç, Avustralya, Danimarka uyruklu 7 bin 194 sivili Beyrut'tan alıp Mersin'e salimen çıkarmış bulunuyoruz. Buradan ülkelerine havayoluyla gidiyorlar.”

Yıldırım, İsrail'in hem karadan hem de denizden Lübnan'ı abluka altına aldığını, tahliye operasyonlarında herhangi bir olay çıkmaması, gemiler ve sivillerin zarar görmemesi için ilgili ülkelerin dışişleri bakanlığı ile Türk Dışişleri Bakanlığının İsrail makamlarıyla diplomatik girişimleri koordine ettiklerini belirtti.

“ROTA VE KURALLARI İSRAİL BELİRLİYOR”

“Bütün bunlara rağmen zaman zaman sıkıntılar oluyor” diyen Yıldırım, uluslararası sular dahi olsa bölgedeki fiili durum nedeniyle gemilerin rotalarını ve hangi kurallara uyacaklarını İsrail askeri botlarının belirlediğini ve tahliyelerin onların kontrolünde yapılabildiğini ifade etti. Yıldırım, şöyle devam etti:

“Burada bazı sıkıntılar yaşanıyor. Örneğin dün gece, İzmit Belediyesinin Akçakoca Deniz Otobüsü, Beyrut'tan Magosa'ya seferini yaparken İsrail askeri botları tarafından durduruldu, sabaha kadar bekletildi. Sabah yapılan diplomatik girişimler, Avustralya Büyükelçiliği, Türk Dışişleri ile Ulaştırma Bakanlığı birimlerinin katılımıyla sorun aşıldı ve gemi Magosa'ya gitti. Oradan tekrar sefer almak üzere Beyrut'a dönecek.”

YOLCULARINI BUGÜN MERSİN'E GETİRECEK

Yıldırım, gemiye ateş açılıp açılmadığı sorusuna ise “Taciz ateşi açılması söz konusu, rotasını çevirmek bakımından. Ama tekneye veya personeline herhangi bir isabet yok. 12-13 personeli var teknenin” karşılığını verdi.
İsrail'in gemiyi durdurma konusunda resmi bir gerekçe bildirip bildirmediğine ilişkin soru üzerine Yıldırım, “Dışişleri Bakanlığı bunun nedenlerinin ne olduğu konusunda girişimleri yapıyor. Gün içerisinde bunun nedenini öğreneceğiz” dedi.

Yıldırım, gemide yolcu bulunmadığını, söz konusu geminin yolcuları bugün alacağını bildirdi. Geminin Avustralyalıları taşımak üzere tahsis edildiğini belirten Yıldırım, sabaha kadar yapılan yoğun çalışma sonucunda geminin yoluna devam ettiğini, Magosa'da yakıt ikmali ile ihtiyacını karşıladıktan sonra Beyrut'tan sivilleri alıp Mersin'e getireceğini kaydetti.

“TAHLİYE EDİLECEKLERİN SAYISI ON BİNLERİ GEÇECEK”

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin “anlamsız ve hiçbir dengesi olmayan savaşın acılarını sivil insanlara yaşatılmamasını amaçladığını, bu konuda öncü olduğunu ve olmaya da devam ettiğini söyledi. Tahliye edilen yolcuların Mersin limanında ihtiyaçlarının karşılandıktan sonra havayoluyla ülkelerine gönderildiğini anımsatan Yıldırım, Kıbrıs Rum kesimine de tahliyelerin yapıldığını bildirdi.

Yıldırım, tahliye için Kıbrıs Rum kesiminin özel bir talebi olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlarken, ABD ya da başka ülkelerin hangi imkanlar varsa onu kullanmak için Kıbrıs Rum kesiminin gemilerinden yararlanarak bazı tahliyeleri oradan yaptıklarını, ancak tahliyelerin ağırlıklı olarak Türkiye'den yapıldığını dile getirdi.

Yıldırım, ne kadar daha tahliye işleminin gerçekleştirileceği sorusunu yanıtlarken “Sayının on binleri geçeceği tahmin ediliyor” dedi.