BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.412,49
HABER /  SPOR

Dananın kuyruğu kopacak

İtalya'da şika skandalı ile ilgili açılan davanın temyiz aşaması tamamlandı.

Abone ol

İtalya'da FC Juventus, ACF Fiorentina, SS Lazio ve AC Milan'ın şike skandalı nedeniyle yargılandıkları davanın temyiz aşamasının dün tamamlanmasının ardından, cezalara ilişkin nihai kararın bu akşam TSİ 21.00 sıralarında açıklanması bekleniyor.

Karar, ilk aşama neticesinde verilen cezalara yapılan itirazları değerlendiren İtalya Futbol Federasyonu (FİGC) Temyiz Kurulu'na başkanlık etmiş olan Piero Sandulli tarafından açıklanacak. Temyiz aşamasında dört kulüp de cezalara itiraz ederken, savcılık makamı ise bu itirazların reddini ve daha da ağırlaştırılmasını istemişti, ancak İtalyan basınına sızan bilgilere göre, Temyiz Kurulu'nun bu akşam açıklayacağı nihai kararda cezalar konusunda indirim bekleniyor.

Haberlerde, ikinci lige (Serie B) düşürülen FC Juventus'un puan cezasında ciddi bir indirime gidileceği, SS Lazio'nun tekrar birinci lige (Serie A) geri dönebileceği, ACF Fiorentina'nın ya puan cezası silinerek Serie B'de kalmak ya da puan cezası eşliğinde Serie A'ya geri dönmek durumunda olacağı, AC Milan'a ise puan cezasında indirim eşliğinde UEFA Kupası yolunun açılacağı ileri sürülüyor.

Temyiz Kurulu'nun, bu akşam açıklayacağı nihai karar ile ilk aşama neticesinde verilmiş cezalarda yaşanabilecek olası değişiklikler ana hatlarıyla şöyle: FC Juventus, şike skandalına ilişkin yargı sürecinin ilk aşamasında, Serie B'ye düşürülerek lige eksi 30 puanla başlamaya mahkum edilmişti. Kulübe 80 bin Avro para cezası kesen mahkeme, siyah-beyazlıların 2004-2005 sezonundaki şampiyonluk unvanının geri alınmasını, 2005-2006 sezonundaki şampiyonluk unvanının ise verilmemesini kararlaştırmıştı.

Siyah beyazlı kulüp Temyiz Kurulu'na yaptığı itirazda, özellikle puan cezasının kaldırılması gerektiğini savunarak, dava konusu olan usulsüzlüklerin geçtiğimiz sezonda yaşanmadığından hareketle 2005-2006 yılındaki şampiyonluk unvanlarının tanınmasını talep etmişti. Temyiz Kurulu'nun bu akşam açıklayacağı kararda, FC Juventus'u Serie B'de bırakmakla birlikte, puan cezasında ciddi bir indirim yapması bekleniyor.

ACF Fiorentina, ilk aşamada, Serie B'ye düşürülerek, önümüzdeki sezona eksi 12 puanla başlamaya ve 50 bin Avro para cezasına çarptırılmıştı. Mor Menekşeler, Temyiz Kurulu'nda bu cezaya itiraz ederek, tekrar Serie A'ya döndürülmelerini ve Şampiyonlar Ligi'ne katılma haklarının tanınmasını istediler. İtalya'daki uzmanlar ACF Fiorentina'nın, SS Lazio'ya oranla daha ağır bir cezaya çarptırılacağı konusunda hemfikir, ancak Temyiz Kurulu'nun vereceği olası karar konusunda görüş ayrılıkları var.

Kimileri, ACF Fiorentina'nın puan cezası olmaksızın Serie B'de bırakılacağı görüşünde. Kimileri ise ACF Fiorentina'nın Serie A'ya geri döndürüleceğini, ancak bunun puan cezası eşliğinde olacağını ileri sürüyor. SS Lazio, esas mahkemesi niteliğindeki ilk aşamada, Serie B'ye düşürülerek, sezona eksi 7 puanla başlamaya ve 40 bin Avro para cezasına çarptırılmıştı. Karara itiraz eden SS Lazio'nun, Temyiz Kurulu tarafından puan cezası eşliğinde Serie A'ya yükseltilmesi güçlü bir olasılık olarak değerlendiriliyor.

ACF Milan ise Serie A'da bırakılmakla birlikte, önümüzdeki sezona eksi 15 puanla başlamaya mahkum edilmişti. İlk aşamada, geçtiğimiz sezondan 44 puanı silinen Kırmızı-siyahlılar, hem FC Juventus'un küme düşmesiyle şampiyon ilan edilme hakkından, hem de Avrupa kupalarına katılma haklarından mahrum edilmişlerdi. Temyiz Kurulu'nun açıklayacağı nihai kararda, Kırmızı- siyahlıların puan cezasında indirim yapması ve AC Milan'a en azından UEFA Kupası'na katılabilme imkanını mümkün kılması bekleniyor.