BIST 10.272
DOLAR 32,30
EURO 34,82
ALTIN 2.408,33
HABER /  GÜNCEL

Sanatçılardan barış nöbeti

Sanatçıların da bulunduğu bir grup İsrail'in saldırılarına karşı ''barış nöbeti'' başlattı.

Abone ol

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu üyesi bir grup, aralarında Genco Erkal ve Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu sanatçıların katılımıyla, İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik harekatına karşı ''barış nöbeti'' başlattı. Galatasaray Lisesi önünde toplanan grup, ''Filistin'e özgürlük'', ''Utanç duvarını yıkın'' yazılı pankartlar ile ressam Mehmet Güleryüz'ün Filistin'de yaşananları konu alan büyük boy tablosunu açtı.

Grup adına hazırlanan basın açıklaması, tiyatro sanatçısı Genco Erkal tarafından okundu. Açıklamada, İsrail'deki 1 milyon Filistinlinin bütçenin yalnız yüzde 1'inden yararlandığı belirtildi. İsrail'in Orta Doğu'da ABD'nin uç karakolu gibi çalıştığı ileri sürülen açıklamada, ABD'nin Irak'ı işgalinin, İsrail'in Hizbullah'ı silahsızlandırma bahanesiyle Lübnan'ı yerle bir etmesini kolaylaştırdığı savunuldu. ''Filistin'de acı hiç dinmedi, Afganistan işgal altında, Irak yıllar süren ambargo ve savaşlardan sonra son 3 yıldır ABD işgali altında yakılıp yıkıldı'' denilen açıklamada, sıranın şimdi Lübnan'da olduğu iddia edildi. Açıklamada, ''İsrail, Filistin ve Lübnan'dan derhal geri çekilmelidir. Dünyada savaş politikalarının mimarı yalancı ABD yönetimi askerleri Irak'tan geri çekmelidir'' görüşlerine yer verildi.

SANATÇILARIN GÖRÜŞLERİ

Daha sonra söz alan Mehmet Güleryüz, İsrail'in yaptığı katliamın insanlığın yüz karası olduğunu söyledi. Güleryüz, ''Bu bir alçaklıktır, bu insanlığın büyük utancıdır. Bunda hepimizin payı var maalesef. O yüzden sesimizi yükseltmemiz lazım. Hepimiz bağıracağız, söyleyeceğiz, bunu kaydedeceğiz ve göstereceğiz. Buradaki çocuklar bizim çocuklarımızdır, eğer bunu böyle almıyorsak, biz insan değiliz'' dedi. Mehmet Ali Alabora da, İsrail'in kendi coğrafyasında ve Lübnan'a yaptığı harekata karşı olduklarını belirterek, ''Ama burada başka önemli bir şey var. Burada, savaş adeta bilgisayar oyunu haline geliyor. Hepimizin birbirimize hatırlatmamız gereken, savaşın normal olmadığıdır. İsrail'i, eline silah alan ve savaşı destekleyen herkesi protesto etmemiz lazım'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından grup, kurulan stantta gün bitimine kadar barış nöbeti tutacağı, bildiri dağıtacağı ve vatandaşların hazırlanan deftere savaşa karşı görüşlerini yazacakları belirtildi. Defterin daha sonra TBMM ile Filistin ve Lübnan'ın Ankara büyükelçiliklerine gönderileceği bildirildi.