BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.437,24
HABER /  SPOR

Fatih Tekke mi Guiza mı? Bir analiz

Fatih Tekke Fenerbahçe'de iş yapar mı? Guiza ve Tekke takası futbolda yılın takası olacak gibi.

Abone ol

İNTERNETHABER- Spor kamuoyu Zenit'in Guiza karşılığında Tekke artı 10 milyon euro para önermesini konuşuyor. Herkes bu takasın faydalı olup olmayacağını tartışıyor. Gelin iki futbolcuya bir gözatalım..

Fatih Tekke'nin kariyeri tartışılmaz. Süper ligde 31 golle gol kralı olmuş bir futbolcu. Zenit ile UEFA şampiyonluğu kazandı..

Hava toplarında çok iyi, top saklama konusunda yeteneği tartışılmaz.. Kaleye sırtı dönük de oynayabiliyor. Son vuruş tekniği de iyi. Kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonları genelde affetmiyor.

Orta alana sık sık gelip top alış-verişini iyi yapan bir futbolcu. Yani oyuna katkısı olan bir futbolcu. Semih'e birçok yönleri benziyor ama kalite olarak ondan daha üstün olduğu bir gerçek.

Tek dezavantajı yaşı gibi görünüyor. 32 yaşında ama Tekke'nin fiziği bu yaşı kaldıracak gibi görünüyor.

Yeteneği çok sonradan keşfedildi. Milli takımda Hakan Şükür'an gölgesinde kalması onun adına bir talihsizlik. Ayrıca geçirdiği ağır sakatlıklar da cabası.

9 Eylül 1977 Sürmene doğumlu Tekke, alt yapıdan 16 yaşında A takımın yükselmesi onun hanesine artı puan olarak yazıldı.

İki kez ayağı 2 kez kolu kırıldı kariyeri boyunca. Belinden ve adalelerinden çok çekti. Sakatlıklar nedeniyle mili takım yeterli randımanı alamadı kendisinden.

Trabzonspor'un farketmesi de geç oldu. Başarılı olamadığı iddiasıyla 2000 yılında Gaziantepspor'a gönderildi. Burada şahlanan oyuncu A milli takıma kadar yükseldi. 25 kez giydiği A milli forma altında 9 gol attı.

2002 sonrası Trabzonspor'da performansı zirve yaptı. Takıma katılmasıyla Trabzonspor 2 Türkiye Kupası'yla birlikte 2 lig ikinciliği kazandı. Ayrıca 2004-2005 sezonunda 31 golle gol kralı oldu.

2006-2007 sezonunun başında 7.5 milyon euro ücretle Rusya'nın Zenit takımına transfer oldu. Zenit Saint Petersburg forması ile 2007-2008 Sezonu Rusya ligi şampiyonlugu yaşadı ve aynı yıl UEFA Kupasını kazanan kadroda yer aldı. Fenerbahçe'ye 4 yıl önce kafasının tersiyle attığı gol unutulmazlar arasında yerini aldı.


Guiza'nın Fenerbahçe'ye katkısı nasıl?

[PAGE]

  


Dainel Guiza tam bir hayal kırıklığıydı. 14 milyon euro gibi bir bonservisle alınması ateşten gömleği daha gelmeden giymesine yol açtı.

Beklentiler büyüktü çünkü. Bomba deyim yerinde Fenerbahçe'nin elinde patladı. Gerçi sonradan açıldı ama genel itibariyle hep eleştirildi. Son altı maçta 6 gol atması onu kurtarmaya yetmedi..

Ancak haklı olduğu yönler de var. Kadro genel itibariyle zayıftı. Aragones ve takım arasında irtibat yoktu. Ama kendisine sunulan fırsatları da olumlu kullandığı söylenemez.

Top saklaması zayıf görüldü, sırtı dönük oynayamıyor. Gerideki oyuncularla top alışverişi kötü.. Son vuruşlarda pozisyonları cömertçe harcıyor. Birebirde adam eksiltmesi de pek görülmedi.

Çok koşması bir artı gibi görünüyor ama sonucu değiştirmediği de ortada. Süper ligde 32 maçta 11, toplamda 50 maçta 16 gol attı.

Murcia ve Getafe'de toplam 4 yıl top koşturdu. İstikrarlı bir performans sürdürdü. Onu parlatan ise Real Mallorca'da yaşadığı gol krallığı oldu. 37 maçta 27 golle gelen bu ünvan Fenerbahçe'nin rüyalarını süsledi. A milli takım formasıyla 3 gol attı. Avrupa Şampiyonu İspanya'nın kadrosunda o yer aldı.