BIST 10.315
DOLAR 32,21
EURO 34,72
ALTIN 2.452,57
HABER /  GÜNCEL

Zatürree hala tehdit ediyor

En çok ölüme yol açan hastalıklar arasında beşinci sırada yer alan zatürreye her yıl 60 bin kurban veriyor.

Abone ol

Tek doz aşıyla korunulabilen bu hastalığa her yaş ve ekonomik sınıftan insan yakalanabiliyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Tutluoğlu, tek doz aşıyla korunmak mümkün olduğu halde Türkiye'de her yıl zatürre nedeniyle 60 bin kişinin öldüğünü söyledi. Halk arasında "zatürre" olarak bilinen pnömoni hastalığının bulaşıcı bir akciğer hastalığı olduğunu ifade eden Tutluoğlu, hastalığın belirtilerinin üşüme ve titreme ile birlikte ateşin yükselmesi, öksürük, koyu renk balgam ve göğüs yan ağrısı olduğunu kaydetti. Tutluoğlu, zatürrenin ayrıca aşırı halsizliğe, iştahsızlığa, kilo kaybına, kas ve karın ağrılarına da neden olduğunu ve genellikle hastaneye yatış gerektirdiğini vurguladı.

Zatürre ile ilgili son gelişmeleri ve yenilikleri de anlatan Doç. Dr. Tutluoğlu, bu hastalığın günümüzde hala büyük bir tehlike olduğunu, ancak aşıyla korunabilmenin mümkün olması nedeniyle, halkın bilinçlenmesinin büyük önem taşıdığını dile getirdi. Doç. Dr. Bülent Tutluoğlu, zatürre aşısının, pnömokok bakterilerine karşı kan savunma hücrelerinin yapımını sağlayarak organizmayı bunlara karşı kuvvetli hale getirdiğini ve tek bir doz ile yıllar süren bir bağışıklık elde edildiğini belirtti. Şubat 2005'te yürürlüğe giren Maliye Bakanlığı Bütçe Uygulama Talimatı'nı da hatırlatan Tutluoğlu; Emekli Sandığı, Bağ-Kur veya Yeşil Kart mensubu olan ve bu risk grubunda yer alan kişilerin zatürre aşılarının devlet tarafından ödenmeye başladığının da altını çizdi.

Sağlık Bakanlığı'nın önerisine göre aşı yaptırması gereken gruplar ise şöyle:

"65 yaş ve üzerindekiler ile yaşlı bakımevleri ve huzurevlerinde kalanlar; astım dahil kronik akciğer ve kalp - damar sistem hastalığı, şeker hastalığı dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, böbrek yetmezliği, kan hastalıkları veya bağışıklık sistemi zayıf olan erişkin ve çocuklar."