BIST 10.657
DOLAR 32,06
EURO 34,81
ALTIN 2.423,18
HABER /  GÜNCEL

Yabancı emlakçılar türedi

Yaklaşık 10 bin yerleşik yabancının yaşadığı Antalya'nın Alanya ilçesinde korsan yabancı emlakçılar türedi.

Abone ol

Tespit edilen 100'e yakın yabancının internet üzerinden ya da emlak bürosuna çevirdikleri evlerinden emlak satışı yaptıkları belirtildi.

Turizmciler ve emlakçılar, "Çözüm bulunmazsa bu sorun çığırtkanlık ve hanutçuluktan sonra turizmin yeni belası olur" diyerek Maliye Bakanlığı'nın harekete geçmesini istedi.

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, bazı yabancıların ilçede aldıkları evleri emlak bürosu gibi kullandıklarını söyledi ve "Bu yabancılar, çevrelerindeki evleri kendi vatandaşlarına satarak para kazanıyorlar. Üstelik de hiçbir mali yük üstlenmiyorlar" dedi.

Alanya'da bazı yerleşik yabancıların da internet üzerinden konut satışı yaptıklarını belirten ALEKOD Başkanı Balıktay, bunu meslek haline getiren yabancılara 'dur' denilmesi gerektiğini söyledi.

"100'e yakın yabancı tespit edildi"

Dernek olarak şimdiye kadar bu işi kanunsuz yapan 100'e yakın yabancı tespit ettiklerini, bunların çoğunluğunu Alman ve Rusların oluşturduğunu kaydeden Balıktay, "Bizler işini düzgün yapan yabancılara karşı değiliz. Sadece oturduğu yerden kanunsuz bir şekilde ev satışı yapanlara karşıyız" dedi.

"Maliye harekete geçsin"

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Müfit Kaptanoğlu ise yabancıların internet üzerinden korsan emlakçılık yapmasını 'gizli bir ticari faaliyet' olarak nitelendirdi.

Maliye'nin bu tür faaliyetleri takip etmesi gerektiğinin altını çizen Kaptanoğlu, "Kendi yakınlarına konut almaları için teşvikte bulunmaları ilçeye fayda getirir. Ancak, herhangi bir ticari yatırım yapmadan, kayıtdışı olarak faaliyet göstermeleri ilçedeki emlak sektörünü felç eder" dedi.

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan da "Emlakçılık sektörüyle uğraşan arkadaşlarımızla bir toplantı düzenleyerek, konuyu tam olarak inceleyebiliriz. Gerekiyorsa Vergi Dairesi'ne ve Tapu Sicil Müdürlüğü'ne talimat vererek, üzerimize düşeni yaparız" diye konuştu.