BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.392,95
HABER /  POLİTİKA

Vekillerin fıkralık anıları

Barbaros Uzunöner milletvekillerinin seçmenlerle olan anılarını derledi. Kitapta bakın neler var neler?

Abone ol

Görme engelli yazar Barbaros Uzunöner, ''Vekilim Beni Tanıdınız mı?'' adlı kitabında, milletvekillerinin güldüren anılarını derledi.

Uzunöner'in 350 sayfadan oluşan kitabında, 122 milletvekilinin mizahi anılarının yanı sıra illerin tarihi ve coğrafi bilgilerine de yer veriliyor. ''Gıdıkım geldi'', ''Siyasal loto'', ''Leyleğin ömrü'', ''Engellileri anlamak'' ve ''Teksas Süleyman'' gibi kitapları bulunan Barbaros Uzunöner, ''Vekilim Beni Tanıdınız mı?'' adlı son kitabının sunuşunda, politikanın soğuk ve ciddi yüzünün dışında, mizahi yönlerini ele aldığını belirtiyor.

Kitaba ismini verirken, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu'nun bir anısından yola çıktığını kaydeden Uzunöner, Kansu'yu arayan bir vatandaşın, ''Vekilim, beni tanıdınız mı? Nasıl hatırlamazsınız? 99 seçimlerinde kahvede size soru sormuştum'' sözlerinden esinlendiğini bildirdi.

''DÖNE DÖNE AYNI KİŞİLERİ ÖPÜYORMUŞUM''

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun bir anısı, kendi ağzından kitapta şöyle yer alıyor: ''İlk aday olduğum dönemde, seçim çalışması için Eğridir'e bağlı bir köye gittik. Vatandaşlarla tek tek öpüşmeye başladım. İşin en zor kısmının bu olduğunu orada öğrendim. Köylük yer olduğu için, insanlar her gün tıraş olmaya gerek duymuyorlardı. Bu yüzden daha üçüncü kişiyle öpüşürken, yüzümün alı al, moru mor hale geldiğini hissettim. Ancak asıl dikkatimi çeken şey başkaydı. 30-40 kişide bir, bir köy bekçisini öpüyordum. 6-7 kez köy bekçisi öptüm. 'Burada çok mu olay oluyor acaba, niye bu kadar bekçisi var?' diye kendi kendime sorup, etrafı dikkatlice süzdüğümde durumu çözdüm.

Köy bekçisi bir taneymiş, ama ben onu her öptüğümde sıranın en başına geçiyormuş ve ben hep aynı bekçiyi öpüyormuşum. Dahası da köy halkı bir daire oluşturmuş, ben döne döne sürekli aynı kişileri öpüp duruyormuşum.''

İDDİAYA GİRMİŞLER

Kitapta yer alan bazı anılar ise şöyle:

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in cep telefonuna zaman zaman çağrı bırakılıyor, bunun üzerine Eker de arayan kişileri arıyor. Yine telefonuna gelen bir çağrı üzerine Eker'in aradığı kişi, ''Biz arkadaşlarla gidiyoruz da vekile çağrı atsak bizi arar mı, aramaz mı diye iddiaya girmiştik. Onun için çağrı bıraktık. Böylece ben iddiayı kazanmış oldum'' diyerek telefonu kapatır.

CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'yı arayan bir vatandaş, ''Evi otogara yakın tutmanız iyi olmuş. Artık gelip giderken bizim için de kolaylık olur'' der. AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı'yı ziyaret eden bir
vatandaş ise ''İş başvurusu yaptım. Her şey tamam da küçük bir problem var. Bir tek boyum 10 santim kısa. Ne yapabiliriz?'' diyerek yardım talep eder.

Milletvekilini arayan bir bayan, ''Oğlum üniversiteye girecek ama 7 puanı eksik, ne olur yardım edin'' demesi üzerine, bu milletvekili kendisinin 2 puan verebileceğini, kalan 5 puanı da AK Parti Hatay Milletvekili Fuat Geçen'den almasını söyler ve Geçen'in telefon numarasını verir. Geçen'i arayan bu bayan, ''2 ondan 5 senden'' sözünü tekrarlayıp durur. Konu daha sonra anlaşılır.

Mecliste ilk günlerini geçiren AK Parti Eskişehir Milletvekili Fahri Keskin'e ''hayırlı olsun'' tebriğine gelen bir vatandaş, hangi partiden olduğunu sorar. ''CHP'' cevabı alan vatandaş, sol cebinden CHP tanıtım kartını çıkararak, ''Bu Tayyip Erdoğan'ın yükselişini nasıl durduracağız? Vekilim, bizim temel hep o tarafa kaydı'' sohbetinde bulunur. Köyünün su sorununu hallettikten sonra ayrılırken Keskin'in AK Parti milletvekili olduğunu öğrenince bu kez de sağ cebinden AK Parti tanıtım kartını çıkarır. İktidar partisi milletvekili olarak Keskin'den bu kez ''Ziraat Bankası Müdürünün kulağını çekmesini ve kredilerin bir an önce verilmesini'' ister.

''SENİN KOLUN UZUNDUR, BANA BİR NENE BUL''

AK Parti Van Milletvekili Hacı Biner'e ''Benim birader karısını dövünce, yengem dördüncü kattan atladı. Biraderi emniyete götürdüler de onu kurtar'' diyerek, yardım talep eden vatandaşa Biner'in cevabı, ''Eeee, hanımı kim kurtaracak'' olmuş.

Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler, Siirt'te seçimlerin iptal edilmesinin ardından seçim çalışmaları yaptığı sıradabir vatandaş, ''Vekilim üçüncü eşim öldü. Şimdi sağa dönüyorum birini görüyorum, sola dönüyorum ötekini görüyorum. Ben bir eş daha istiyorum. Bir yardım'' diyerek yardım ister.

AK Parti Muğla Milletvekili Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu'nu ziyaret eden bir vatandaş da ''6 yıl önce benim hatun öldü, bana yenisini bul'' der. Eşiyle tartışarak ayrılanların talepleriyle sık sık karşılaşan AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey'i arayanlardan biri de ''Vekilim, gelinimden nefret ediyorum. Onu buradan sürdür'' talebinde bulunur.

Eşi ile sorunu olan bazı vatandaşların, milletvekillerinden talepleri ise kitapta şöyle yer aldı: ''Vekilim, yengenizle aram açıldı. O kadar açıldı ki buraya kadar geldim. Bir iyilik yapın da kapatın şu arayı'', ''Koca nine evi bırakıp gitti. Ara da geri gelsin. 43 yıllık evliyim. Sen vekilsin, getirirsin'', ''Vekilim, kocam sizi kırmaz. Bir eş daha alacakmış. Söyleyin de almasın'', ''Benim eşim hastalandı da ona bir çamaşır makinesi lazım. Vekilim, para gönderin biz buradan alalım'', ''Eşim 6 ay önce öldü. Senin kolun uzundur, bana bir nene bul'', ''Gavurun gızıyla çığrıştıydık, kardeşi alıp götürdü. Yarın gel de al, geri
getir.''

VALLAHİ DE ARAMAYACAĞIM, BİLLAHİ DE ARAMAYACAĞIM''

Milletvekillerinin büyük çoğunluğu ise geç saatlerde aranmalarından şikayetçi. AK Parti Osmaniye Milletvekili Durdu Mehmet Kastal'ı gece arayan kişi, ''Kızımı kaçırmışlar'' diyerek yardım ister. Yaklaşık 10 dakika sonra kızı kaçıran çocuğun babası, aynı milletvekilini arayarak, ''Oğlum kız kaçırmış'' der ve yardım isteyince Kastal, ne yapacağını şaşırmış.

Saat 03.30'da TBMM İdare Amiri ve AK Parti Antalya Milletvekili Burhan Kılıç'ı arayan bir kişi, ''Uyuyor muydunuz?... Seçim zamanında 'telefonum sabaha kadar açık' demiştiniz. Bakayım doğru söylemiş misiniz'' diyerek telefonu kapatır. Bir gün sonra bu kişiyi saat  04.00'da arayan Kılıç, ''Uyuyor muydunuz?'' der. Bu kişi erkenden işe gideceğini belirterek telefonu kapatır. Kılıç, tekrar arayarak, sohbetetmek istediğini söylemesi üzerine, ''Vekilim, benim uyumam lazım. Ben sizi anladım. Bir daha vallahi de aramayacağım, billahi de aramayacağım'' cevabını alır.

Gece yarısından sonra arayan bazı vatandaşlar ise ''Beni tanıdınızmı? Seçim zamanı olsa tanırdın ama'', ''Rahatsız mı ettim yoksa?'', ''Siz ne biçim adamsınız. Burada elektrikler kesik, sizin yüzünüzden bir ton etim çürüdü. Şimdi ne yapacağım?'', ''Vekilim alt tarafı bira içtim diye ceza kesiyorlar'', ''(Telefon numaran değişti mi) diye kontrol etmek için aramıştım'', ''İneğim doğurmak üzere, bana ineği doğurtacak biri lazım'' şeklinde konuşarak, arzularını dile getirirler.

''ÖLÜMLÜ DÜNYA, NE OLUR NE OLMAZ''

''Vekilim beni tanıdınız mı?'' kitabında yer alan milletvekili anılarına göre, anjiyo olmak için hastaneye yatan CHP Iğdır Milletvekili Yücel Artantaş'ı ziyaret eden bir kişi, ''Yarına ne olur ne olmaz belli değil. Ölümlü dünya. Sen benim işimi şimdi hallet'' der. Artantaş, hastaneden taburcu olduktan sonra bu kişinin sorununu çözmesi üzerine vatandaş ''geçmiş olsun'' temennisinde bulunur.

AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür, arkadaşıyla birlikte yolculuk yaparken telefonu çalar. Kendisi araba kullandığı için telefona cevap veren arkadaşı, milletvekilini soran kişiye ''Vekilini kaybettik, öldü'' der. Bunun üzerine arayan kişi, ''Benim işimi halletmeden mi öldü?'' diyerek üzüntüsünü belirtir.

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır'ı arayan kişi, ''Vekilim, oğlumun arabasını çekecekler. Lütfen yardımcı ol. Tüm evrakları tamam, bir tek ehliyeti ve ruhsatı yok. Hallet şu işi be vekilim'' diyerek yardım ister.

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, kendisini ziyaret eden ve çocukları olmadığı için yardım isteyen bir kadını, tetkikleri yaptırması için doktora yönlendirir. Doktordan tetkik sonuçlarını öğrenen Seyhan, ''Tüp bebek olabilirmiş. Bunun için eşinin buraya gelmesi lazımmış. Ara, eşin buraya gelsin'' demesi üzerine kadının cevabı, ''Ağam, eşim gelmesin. Durumumuz yok. Biz burada yapalım'' olur.

''MEMLEKETİNE DÖN''

AK Parti Bartın Milletvekili Mehmet Asım Kulak'ı arayan Bartın'ın köylerinden bir kişi, ''Vekilim, ben intihar ediyorum'' der. İntihar etmek isteyenin evli ve çocuk sahibi genç bir kişi olduğunu öğrenen Kulak'ın cevabı ''Tamam, şimdi git intihar et'' olmuş. Bu cevaba şaşıran genç, ''Vekilim niye öyle diyorsun. Borç, harç, çoluk çocuk... Bir türlü iş de bulamıyorum'' der. Bunun üzerine Asım Kulak, ''Çocukların için mücadele etmen gerekirken intihar etmeyi düşünüyorsun. 'İş bulamadığını' söyle, elimden geleni yapayım ama 'intihar ediyorum' diye yaklaşma bana'' diyerek, genci intiharından vazgeçirir.

AK Parti Muş Milletvekili Seracettin Karayağız'ı ziyarete gelen genç, ''Ben bir albüm çıkarmak için Unkapanı'na gideceğim. Sizce tutar mı?'' diyerek, sazını çalıp, türkü söylemeye başlar. Bir süre dinleyen Karayağız, yol parası vererek, ''Memleketine dön'' der.