BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Müzik iş verimini artırıyor

Dinamik müzik türleri dinleyerek güne başlamak iş verimini ve motivasyonu olumlu yönde etkiliyor.

Abone ol

Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Başkanı Prof. Sabri Yener, dinamik müzik türleri dinleyerek güne başlamanın iş verimini ve motivasyonu olumlu yönde etkileyeceğini belirterek, öğleden sonra yorulmaya başlayan bedeni ve zihni ise huzur verici yumuşak müziklerle dinlendirerek iş gücü kaybının önüne geçilebileceğini söyledi.

Prof. Yener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müziğin insan psikolojisi üzerine önemli etkileri bulunduğunun bilimsel bir gerçek olduğunu söyledi. İnsan vücudunda enerjisiz hiçbir şeyin gerçekleşmediğini ve beynin
elektriksel olarak şarj edilmesinde kulakların kaynak görevi gördüğünü kaydeden Yener, ''Müzikle beyin enerjisi arasında sıkı ilişki vardır. Doğru seçilmesi halinde müzik insan beyninin ihtiyacı olan enerjinin temininde çok önemli ve yapıcı rol oynamaktadır.'' dedi.

Her sabah mesai öncesi müzik dinlemenin iş yerinde başarıya ve motivasyona önemli katkılarda bulunup, herkesin gününün güzel geçmesini sağlayacağını kaydeden Yener, ancak dinlenilen müzik türünün iyi seçilmesi gerektiğine işaret etti.

Sabah saatlerinde klasik müzik ile halk ezgilerinin dinamik melodilerinin tercih edilmesinin doğru olacağını ifade eden Yener, bu sayede güne daha iyi motive olacak insanın iş yerinde daha verimli bir performans sergileyeceğini kaydetti.

''Sabah saatlerinde dinamik müzik türleri ile öğleden sonra ise huzur verici yumuşak müziklerle iş verimi ve motivasyon artırılabilir'' diyen Prof. Yener, şu bilgileri verdi:

''Sabahları dinamik fakat gürültülü olmayan, yormayan, sinirleri hırpalamayan müzik dinlemek insanın hem sağlığını hem de iş verimini artırmaktadır. Gün boyunca ise işimizin niteliğine ve psikolojik durumumuza göre hem dinamik hem de dinlendirici ve bir o kadar da sanat zevkimizi geliştirici müzikler dinlenmelidir. İş dönüşünde ise günün yorgunluğunu giderecek ve yorulan sinir sistemimizin onarımına katkıda bulunacak, bir nevi ona merhem olacak müzikler tercih edilmelidir.

İnsanın kulak, zihin, düşünce ve ruh sağlığını tehdit edecek derecede gürültülü müziklere hiçbir zaman yer verilmemelidir. Müzik mademki ruhun gıdasıdır, öyle ise gıdanın seçiminde gerekli hassasiyet gösterilmelidir.''

Prof. Yener, müzik dinlemek ya da dinletmekteki amacın da büyük önem taşıdığını bildirdi. Günlük yaşantının önemli bir parçası olan müziğin kullanımında insanın kendi sağlığıyla birlikte çocukların ve gençlerin sağlığını da düşünmek zorunda olduğunu vurgulayan Yener, müziksel kirliliğin önüne geçilebilmesinde anne ve babalar ile öğretmenler, sanatçılar ve medyaya önemli görevler düştüğünü sözlerine ekledi.