BIST 10.392
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.416,16
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzayı fethetme vakti geldi

Stephen Hawking, insanoğlunun neslinin devamı için uzaya yayılması gerektiğini söyledi.

Abone ol
Tüm zamanların en çok satan bilim kitabı "Zamanın Kısa Tarihi"nin yazarı Stephen Hawking ününe yakışır bir öneri ortaya koydu. Cambridge Üniversitesi profesörü Stephen Hawking, Hong Kong"ta yaptığı bir konuşmada insanoğlunun neslinin devamı için uzaya yayılması gerektiğini ifade etti. Hawking, insanoğlunun 20 yıla kadar Ay"da, 40 yıla kadar da Mars"ta insanlı uzay üssü kurması gerektiğini vurguladı.

Hong Kong"ta yaptığı bir konuşmada Hawking, “Gelecek 100 yıl içinde büyük bir devrim yapar ve birbirimizi öldürmekten vazgeçersek, o zaman diğer gezegenlere yayılabiliriz. Zamanla Dünya"ya olan bağımlılık azalacak. Başka bir güneş sistemine gitmeden, Dünya kadar güzel bir gezegen bulamayız.”

KENDİ ELİMİZLE DÜNYA"YI MAHVEDİYORUZ
Hawking, insan neslinin devamı ve yeni enerji kaynakları için diğer gezegenlere yayılması gerektiğini belirtirken insan eliyle yaratılan facialara dikkat çekti: “Dünya"da bizi bekleyen tehlikeler şunlar, nükleer savaş, küresel ısınma, genetik olarak yaratılan virüs salgınları.”
Hawking'e sürekli olarak asistanları eşlik ediyor.

Bir sinir sistemi hastalığı olan ALS"den (Amyotrafik Lateral Sikleroz) dolayı yaşamını tekerlekli sandalyede sürdüren Hawking, konuşmak için ise bilgisayara bağlı bir mikrofon kullanıyor. Ancak 64 yaşınadaki Hawking, bilim çalışmalarına hiç ara vermeden devam ediyor. Hawking, kara delikler, evrenin doğuşu konusundaki araştırmaları ve uzay-zamanın başı ve sonu olmadığı teziyle dünyanın en önemli astrofizikçilerinden biri.

"UZAY KOLONİLERİ UZAK GELECEKTE MÜMKÜN OLABİLİR"
Hawking"in iddialı önerisine bilim insanlarından ilk tepkiler olumlu. Massachusetts Institute of Technology profesörü Alan Guth, Hawking"in uzaya yayılma önerisinin kendisinin daha önce insanlığın devamı ve hayat kaynaklarıyla ilgili düşüncelerinden farklı olduğunu ifade etti. Guth, “Hawking kendisi için yeni bir alana adım attı, bence de gelecek 100 yılda insanoğlu uzaya açılabilmeli, ancak gelecek 50 yılda insanların Mars"ta yaşamlarını rahat bir şekilde sürdürebilecekleri teknolojileri geliştirmek zor görünüyor. Belki Mars yerine ilk önce Antarktika"da bir yeraltı istasyonu kurulabilir. Ayrıca önce dünyada savaşın sona ermesi gerekiyor.”

Bir diğer MIT profesörü Joshua Winn de insanoğlunun Mars"ta kalıcı bir koloniyi destekleyecek teknolojileri henüz geliştiremediğini belirtiyor. Winn, “Mars"ta kitlesel koloniler kurmak için gerekli altyapı henüz çok uzak gelecekte mümkün. Kanımca Hawking"in açıklaması esasen bir bilimsel öneriden ziyade insanoğlu için bir politik mesaj niteliği taşıyor.”

SAGAN DA AYNI FİKRİ SAVUNMUŞTU
Uzaya yayılma ve gezegenlerde koloniler kurulması fikrinin en büyük savunucusu Cornell Üniversitesi profesörü Carl Sagan da, yeryüzünde yaşamın kaynağı moleküllerin Güneş Sistemi"nin her bölgesinde bulunması gerektiğini ortaya atmıştı. Sagan, bilimsel itibarını kullanarak NASA"nın Mariner, Viking, Voyager ve Galileo araçlarının diğer gezegenlere gitmesine öncülük etmişti.