BIST 10.004
DOLAR 32,34
EURO 34,75
ALTIN 2.431,13
HABER /  EKONOMİ

Borsada tarihi OPERASYON

Borsa operasyonunda gözaltı sayısı 22 oldu, 131 kişinin malvarlığına ihtiyati tedbir konuldu

Abone ol

Cerrah'a göre söz konusu operasyona Şişli Cumhuriyet Savcılığı ve MASAK da destek verdi.

Borsa operasyonunda gözaltı sayısı 22 oldu, 131 kişinin malvarlığına ihtiyati tedbir konuldu

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğü'nün, aralarında Mert Gıda, Lio Yağ, Koniteks, Ünal Tarım, Emek Elektrik'in bulunduğu sekiz hissede 'manipülasyon' ve 'spekülasyon' yaparak haksız kazanç elde eden ve küçük yatırımcıyı zarara uğratan bazı kişilere yönelik düzenlendiği operasyon büyüyor.
Soruşturma çerçevesinde dün de adı geçen 131 kişinin malvarlıklarına tedbir konuldu. Soruşturmayı yürüten Şişli Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan, soruşturmada adı geçen 131 kişinin malvarlıklarına ihtiyati tedbir konulmasını talep etti. Talebi inceleyen Şişli nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesi, 131 kişinin malvarlıklarına tedbir konulmasına karar verdi.

Gözaltı süresi uzatıldı
Bu kişiler hakkında, 'Karapara aklamak', 'SPK Kanunu'na muhalefet' ile 'suç amacıyla örgüt kurmak ve üye olmak' suçlarından işlem yapılacağı, soruşturma sonucu haklarında dava açılabileceği duyuruldu. Öte yandan, soruşturma kapsamında halen gözaltında bulunan kişiler için savcılıktan ek gözetim süresi alındığı, bu kişilerin 7 Temmuz'a (yarın) kadar şubede sorgulanabilecekleri ifade edildi.
Aralarında, eski Fenerbahçeli futbolcu Mecnur Çolak ve Yalçın Kaya gibi, SPK'yı yıllardır uğraştıran isimlerin de bulunduğu bu kişilerin, dört ayrı grup halinde işlem yaparak, küçük yatırımcıları dolandırdığı öne sürüldü.
Yapılan çalışmalarda 29'u asli fail olmak üzere 100'den fazla kişinin ismine ulaşıldı. Söz konusu dört grubun ise, zaman zaman birbirlerine yardım ettikleri, iki hatta üç ekip halinde de haksız kazanç temini için işbirliği yaptıkları öne sürülürken, kendilerine bir gazetecinin de yardımcı olduğu iddia edildi.
Manipülatörlerin, bazı ekonomi dergilerinde gazetecilerle anlaşıp, yorum yazdırdığı da iddialar arasında bulunuyor
Değişik yöntemlerle işlem yapan grupların kullandığı bir yöntemin de "Düşük fiyattan alınan hisselerle ilgili grupla birlikte hareket eden gazeteciye haber yaptırıp, fiyatının yükselmesini sağlamak, hissenin yükselişinin ardından da satıp kazanç temin etmek" olduğu öğrenildi.

'Polis altı aydır çalışıyor'
Borsa operasyonuna ilişkin bilgi veren İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul polisinin söz konusu operasyona ilişkin altı aydır çalışma yaptığını söyledi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün rütbe terfi törenine gelişi sırasında, düzenlenen operasyonla ilgili soruları yanıtlayan Cerrah, şunları söyledi: "Arkadaşlarımız çalışıyor. Altı aylık bir çalışma. Şişli Cumhuriyet Savcılığımızla beraber. Savcılığa verdiğimiz raporlar karşılığında savcılıktan gelen talimat üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü çalışmalarını devam ettirdi. Dün de (önceki gün) operasyon sonuçlandı. Şimdi de sorguları sürüyor."
Sermaye Piyasası Kurulu'na yakın kaynaklar, gözaltındaki kişilere ilişkin geçmişte çok sayıda suç duyurusu olduğunu da hatırlattı. Edinilen bilgiye göre operasyonda gözaltına alınanlar, manipülasyonları şirket patronlarının desteğiyle yapan oyuncular olarak tanınıyor. Bu nedenle önümüzdeki günlerde bazı şirket sahiplerinin gözaltına alınabileceği belirtiliyor.

Unakıtan uyarmıştı
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise geçen ay bir konuşmasında "Türkiye'nin görünümünü bozmakla' suçladığı borsacılara gözdağı vermişti. Unakıtan, borsada yerli oyuncuların açığa işlem yaptığını belirtip, "Yabancıların da kafasını karıştırıyorlar. Ekonominin görünümünü bozmamaları lazım. O zaman ben de yapacağımı bilirim" demişti.

Gözaltındakiler 35'e yükseldi
Soruşturma çerçevesinde İstanbul'da gözaltına alınanların sayısı, akşam saatlerinde 35'e yükseldi. Gözaltına alınan dördü kadın 35 kişinin emniyetteki sorguları sürerken yetkililer, İstanbul ve diğer bazı illerde operasyonlara devam edildiğini belirttiler.
Mali Şube ekiplerinin önceki gün, üç aracı kuruma birden baskın yapıp gözaltına aldığı isimler arasında, Mecnur Çolak, Yalçın Kaya, Mehmet Tahir Görpeoğlu, Mustafa Görpeoğlu, Cihan Sütşurup, Murat İlgeç gibi SPK tarafından haklarında defalarca suç duyurusu yapılan isimler var. Gözaltındaki diğer isimler şunlar:
K Yatırım'ın sahibi Halit Kadir Acartürk, EVG Yatırım ile Universal Menkul Değerler'in ortağı Ertan Yılmaz, Lee Cooper bluejean'lerinin üreticisi Koniteks'in Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Aygün, Koniteks Genel Müdür Yardımcısı Refik Alsancak, Ayşegül Tuncer, Sinan İyik, Mehmet Zeki Erdem, Sefer Emanet, Can Dilmener (Tahincioğlu ailesinin damadı), Ferik Ayçan, Ahmet Yavuzkoç, Behçet Erdem, Tanju Kambur, Mehmet Veysel Keskin, Hasan Ütebay, Ömer Bölükbaşoğlu, Sezgin Ayık, Ahmet Özgür.

Lio Yağ yöneticileri gözaltında
Operasyon kapsamında İzmir'de dört kişi gözaltına alındı. İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri Çeşme'de bir beach club'ın ortaklarından Serkan Mırık'ı gözaltına aldı. Lio Yağ'ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Agah Şevket Aksoy, yönetim kurulu üyeleri Ragıp Arsan ve Namık Atasayar da gözaltına alındı ve sorgulanmak üzere İstanbul'a getirildi.

Kaynak:Radikal