BIST 10.136
DOLAR 32,28
EURO 34,98
ALTIN 2.459,73
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Kürdistana alışmayacak

Ankara, Barzani'nin bağımsız Kürdistan'a alışın sözlerine tepkili. Türkiye, Kürt Devletine izin vermeyecek.

Abone ol

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Türkiye’nin güneydeki komşusunun Irak devleti olduğunu belirterek, bunun dışındaki her söylemin yanlış olduğunu söyledi. Çiçek, “Bu tür ifadeleri kabul etmiyoruz, eminim geçerli bir açıklaması vardır” dedi.

Terör örgütünün, Kuzey Irak sınırında yoğunlaştığının doğru olduğunu belirten Bakan Çiçek, “Türkiye’nin oradaki sınırı Irak sınırıdır. Onun dışındaki hiç bir beyanın söylenmesi ve kabulü mümkün değildir. Bizim komşumuz Irak’tır. Onun dışında kimseyi tanımıyoruz.” dedi.

BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN'A ALIŞMAK MÜMKÜN DEĞİL

Bağımsız Kürdistan’a alışın” diyen Kürdistan Demokratik Parti (KDP) Başkanı Mesut Barzani’nin NTV’ye yaptığı açıklamayı da değerlendiren Çiçek, “Buna alışmak mümkün mü?” diye konuştu.

Çiçek, “Konuştuğunuz insanlar ne kadar güvenilir, o belli değil. Bu konuda soğukkanlı olmak lazım hem de çok bağlayıcı, devletin manevra alanlarını daraltıcı beyanlardan kaçınmak gerekir. Çünkü en büyük, süper gücün bile Irak’ta ne noktaya geldiğini hepimiz görüyoruz. Beyanlarımız bu noktada önem arz ediyor. Sadece bizim açımızdan değil, muhataplarımız açısından da önemlidir” dedi.

BARZANİ'NİN İLK ÇIKIŞI DEĞİL

Barzani’nin bu yöndeki konuşmalarının yeni olmadığını, bunları geçmişte de söylediğini kaydeden Çiçek, o dönemde de bu sözlere karşılık en sert yanıtların verildiğini aktardı.

Çiçek, “Barzani’nin ne üslubu ne yaklaşımı ne de tutumu kabul edilebilir bir tutum değildir. Bu tutum, bölge ve dünya gerçeğinden uzak, uluslararası hukukla alakası olmayan, Irak’ın bugün içine düştüğü durumu iyi analiz edemeyen, kendisinin de bir süre sonra başını belaya sokturacak olan bir konuşmadır” dedi.