BIST 10.187
DOLAR 32,27
EURO 34,98
ALTIN 2.464,04
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Klarnetin ustu ismi Meyer

O bir mucize. Sonsuz bir nefese sahip. Onu dinlemek için Gobi Çölü’nü çıplak ayakla bile geçmeye değer!

Abone ol

O Sabine Meyer, klarnetin konser sahnelerindeki itibarını geri kazandıran isim. CRR Konser Salonu, Camerata Bern, 2 Mart 07 Cuma, 20:00

Günümüzün en seçkin solo sanatçılarından biri olarak kabul edilen Sabine Meyer, 2 Mart akşamı CRR’de sahne alacak. Meyer’e, bir şef olmaksızın küçük ama esnek bir topluluk içinde çalma fikrinden ilham alarak kurulan ve Avrupa’nın önde gelen oda orkestralarından biri haline gelen Camerata Bern eşlik edecek. Dinleyenleri soluksuz bırakacak bu konseri kaçırmayın.

28 ve 23 YTL olan konser biletleri Biletix gişelerinden, www.biletix.com adresinden, Biletix Çağrı Merkezi’nden (0 216 556 98 00) ve CRR Konser Salonu gişesinden temin edilebilir.

Konser Programı:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Senfoni No. 29, La Majör KV 201

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Klarnet ve Orkestra için Konçerto, La Majör KV 622

Ara

Joseph Haydn (1732 – 1809)
Senfoni No. 89, Fa Majör Hob. I:89


"Klarnetçi Meyer bir mucize, sonsuz bir nefese sahip, uzun ve ince bu kadın, dinamik ve tınısal seslerin en geniş çaplısını ve virtüözlük ve lirikliğin de en mükemmelini bizlere sunuyor... Tıpkı en iyi spikerler gibi bir cümleyi, hiçbir çaba sarf etmeden istediği hale dönüştürüp sonsuza dek örüp durabilir.”
Ann Arbor News 2006

“Sabine Meyer harikuladeydi, bugüne kadar dinlediğim en rahat ve usta klarnetçi... çalış tarzı hoş, taşkın ve okşayıcı nitelikte ve sanki köşeyi döner dönmez kendinizi bir anda herşeyin değiştiği bir ortamda buluyorsunuz.”
San Francisco Classical Voice 2006

“Kocaman, sıcak ve ışıltılarla dolu ilk notalarından itibaren Meyer, Mozart’ın en son şaheserini her yönüyle ortaya koyan vokalistik tınıyı neredeyse birebir yakaladı. Sonraki yarım saat boyunca hem kendisi hem de Tokyo Dörtlüsü, sahneden indikleri anda izleyicilerin övgü dolu tezahüratlarına mazhar olmalarını sağlayan iç rahatlatıcı, hayranlık uyandırıcı ve artık kendilerinde alışkanlık yaptığı hissi uyandıran bir ustalıkla performanslarını sergilediler.”
Orange County Register 2006


Sabine Meyer Hakkında:
Günümüzün en seçkin solo sanatçılarından biri olarak kabul edilmektedir. Daha öncesinde solo enstrüman olarak hakettiği değere bir türlü sahip olamayan klarnet, Meyer sayesinde konser sahnelerindeki itibarını geri kazanmıştır.

Crailsheim’da doğan Sabine Meyer, Stuttgart’da Otto Hermann’ın yönetiminde ve Hanover’de de Hans Deinzer’in yönetiminde eğitim almıştır. Kariyerine Bayerische Rundfunk Senfoni Orkestrası’nın bir üyesi olarak başlayan Meyer, ardından solo klarnetçi olarak Berlin Filarmoni Orkestrası ile de birlikte çalışmış ve solo sanatçı olarak kendisine olan talep arttığından daha sonra bu görevinden de ayrılmak zorunda kalmıştır.

O günden bu yana Meyer, Avrupa’nın en büyük müzik merkezlerinin yanısıra Brezilya, Kanada, Afrika, İsrail ve Avustralya’da dinleyicileriyle buluşmasının yanında, Japonya ve ABD’de de düzenli olarak performansını sergilemiştir. Sabine Meyer’in solo sanatçı olarak eşine az rastlanır bir kariyeri olmuştur. 16 yaşında sahneye ilk adım attığı günden beri, hem kendi ülkesinde hem de yurtdışında birçok önde gelen orkestrayla birlikte çalışmıştır. Almanya’da 80’den fazla profesyonel orkestra ile birlikte sahne almıştır. Uluslararası arenada sergilediği rekor sayıdaki performans ise nefesli çalgılar alanındaki solo sanatçılar arasında benzersizdir.

Bir solo sanatçı olarak sahip olduğu repertuar, klasik öncesi dönemi (Johann M. Molter, Johann Stamitz), klarnetin "standart repertuarı"nı (Mozart, Weber, Nielsen, Hindemith) ve avant-garde dönemi kapsamaktadır. Aralarında Manfred Trojahn ve Toshio Hosokawa’nın da bulunduğu bir dizi bestekar, Meyer’e yeni klarnet konçertoları vermiştir ve Meyer ayrıca klarnet için hazırlanan önemli ancak unutulmuş çeşitli besteleri de (Sandor Veress, Berthold Goldschmidt) yeniden keşfetmiştir.

Solo sanatçı olarak çalışmalarına ek olarak Sabine Meyer, oda müziğine de kendisini adamış bir sanatçıdır. Klasik müziğin diğer birçok yıldızının aksine, başka müzisyenlerle uzun vadeli işbirliğini sürdürmeye büyük değer vermektedir.

Sabine Meyer, sanatsal enerjisinin önemli bir kısmını, kendisine ait iki topluluğa, TRIO DI CLARONE ve BLÄSERENSEMBLE SABINE MEYER topluluklarına ayırmaktadır.

Sanatçı, 1983’den beri EMI Classics ile yakın bir iş ilişkisi içindedir. Albüm olarak yayınladığı çalışmaları arasında klasik öncesi dönemden avant-garde döneme kadar birçok eserin yanısıra klarnet için yazılmış belli başlı solo konçertoları ve oda müziği eserleri de bulunmaktadır.

Bu yapımların birçoğu ödül kazanmıştır. Sabine Meyer, Deutsche Phonoakademie tarafından altı kere prestijli ECHO ödülüne layık görülmüştür (herhangi bir klasik müzik sanatçısından daha fazla) ve bunlardan dördü ise YILIN ENSTRÜMENTALİSTİ ödülü olmuştur (1994 ve 1996’da Johann ve Carl Stamitz’in klarinet konçertolarının seslendirildiği harikulade albümü için, 2000’de Mozart konçertosunun Berlin Filarmoni ve Claudio Abbado ile birlikte hazırlanan yeni albümü için ve 2003’de de Weber ve Mendelssohn’un virtüöz eserlerinin kaydı için).

Alban Berg Dörtlüsü ve Bläserensemble ile birlikte Brahms Beşlisi albümüyle Sabine Meyer, topluluğa adanan modern eserlerle birlikte Yılın Oda Müziği Albümü ödülünü almıştır.

Konser müzisyeni çalışmalarına ek olarak Sabine Meyer, uzun yıllar boyunca öğretmen olarak da çalışmıştır. Almanya, İtalya, Avusturya, Japonya, ABD, Hollanda, İngiltere ve İsviçre’de yüksek lisans dersleri vermiş ve 1993’de de Lübeck Müzik Akademisi’ne profesör olarak atanmıştır. Bugünlerde düzenlenen birçok yüksek lisans sınıfına katılan müzik öğrencilerinin pek çoğunun beklentisinin aksine Sabine Meyer, derslerinde sadece performansa ilişkin küçük ipuçları ve ustalık konularından bahsetmemiş, sağlam bir temel eğitim vermeye daha çok önem vermiştir.

Kocası Reiner Wehle ile birlikte Sabine Meyer, genelde günümüzün birçok klarnetçisi tarafından gözardı edilen ses kalitesi sorunlarını (sazın ağza yerleştirilmesi şekli, ses, tonun renkleri) özellikle ele alan, dikkatlice planlanmış ve sistematik bir eğitim programı geliştirmiştir. Bu programın amacı, Alman klarnetinin güçlü ve zengin ses kalitesini Fransız Boehm sisteminin esnek tonalitesiyle birleştirmektir. Program, klarnet kamışının dikkatlice seçilmesi ve tutulmasına özel bir önem vermektedir.

Melodi bazlı oyunlar ve uygulamalarla da birlikte Sabine Meyer, armoni açısından zengin, kompleks ses ile kendisini Alman klarnet okulu geleneğine yerleştirmektedir.

Kazandığı birçok müzik ödülüne ek olarak Sabine Meyer aynı zamanda Niedersachsen Ödülü’nü de edinmiştir ve Hamburg Sanat Akademisi’nin bir üyesidir.

Camerata Bern Hakkında:
1963’de kurulan Camerata Bern, bir şef olmaksızın küçük ama esnek bir topluluk içinde çalma fikrinden ilham alan bir grup müzisyen tarafından kurulan ve zamanla aranır hale gelen bir oda orkestrasıdır. 14 üyesi, istisnasız oldukça eğitimli solo sanatçıları ve müzisyenlerden oluşmaktadır.

Erich Höbarth’ın sanat yönetmenliği ve Kolja Blacher, Christine Busch ve Thomas Zehetmair gibi misafir konser ustalarının yönetiminde Camerata Bern, erken Barok döneminden, günümüz eserlerine kadar değişen ve inceliği ve mükemmel homojenlikteki sesiyle, canlılığı ve istisnai nitelikteki kendine güvenen tarzıyla tanınmaktadır.

Topluluğun bu göze çarpan nitelikleri, Heinz Holliger, Paul Meyer, Marie Luise Neunecker, Aurèle Nicolet, Jean-Pierre Rampal, Maurice André, the Raschèr Saxophone Quartet, András Schiff, Bruno Canino, Radu Lupu, Peter Serkin, Gidon Kremer, Nathan Milstein, Boris Pergamenshikov, Narciso Yepes, Pepe Romero, Barbara Hendricks, Peter Schreier, Emmanuel Pahud, Reinhold Friedrich ve Sabine Meyer gibi seçkin sanatçılarla birlikte çeşitli konserler vermesinin de yolunu açmıştır.

Topluluk, Avrupa ve Kuzey ve Güney Amerika’nın yanı sıra, Güneydoğu Asya, Uzakdoğu, Avustralya ve Japonya’da da çeşitli defalar turneye çıkmıştır. Topluluğun Deutsche Grammophon/Archiv, Decca, Denon, ERATO, Berlin Classics, Novalis, ECM, ve Philips’den çıkarttığı albümler, Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Grand Prix International du Disque, Uluslararası Albüm Eleştirmenleri Ödülü, Albüm Akademileri Ödülü, Alman Fonoakademi Klasik Müzik Ödülü gibi birçok uluslararası ödül kazanmıştır.

İfadelerinin çok yönlülüğü ve derinliği, kendinden emin tarzı ve ustalığı, karizması, coşkusu, müziğe bağlılıkları ve doğaçlama yetenekleri, Camerata Bern’i Avrupa’nın önde gelen oda orkestralarından biri yapmıştır.