BIST 9.066
DOLAR 32,31
EURO 35,12
ALTIN 2.293,70
HABER /  DÜNYA

Tunç Soyer 'İzmir bayrağı İzmir parası' önerdi tepkiler gelince açıklama yaptı

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bir videokonferans görüşmesinde sarf ettiği ‘İzmir bayrağı’ ve ‘İzmir parası’ açıklamasının çarpıtıldığını iddia etti.

Abone ol

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bazı kararları ve tartışma yaratan açıklamalarıyla yine gündemde.

İki gün önce turizmciler ve akademisyenlerle yapılan online toplantıda İzmir'e özel "bayrak" ve "para" önerisinde bulundu:

“Şimdi aslında şöyle bir şey söylemek isterim; bir akademisyen hocamız İzmir bayrağıyla ilgili bir çalışma yaptı ve çalışma çok ilginç bir sonuç ortaya çıkardı. 1800’lerde hatta biraz daha öncesinden itibaren İzmir’in bir bayrağı olmuş yeşil-beyaz çizgili bir bayrak. Kentlerin bayrakları varmış o dönem ama çok az sayıda kentin bayrağı varmış.

Bayraklı kent

İzmir de dünyadaki bayraklı kentlerden biriymiş. Biz tabii büyük bir heyecanla dinledik, sonra hoca bunu bir akademik makale haline getirdi. Daha basmadık, yakında basacağız. Fakat bunu şunun için anlattım. Benim aklımda bir ‘İzmir parası’ çıkarmak vardı, hatta buna İZCOIN diye bir isim de koymuştum. Sonra bu bayrak da çıkınca arkadaşlar beni uyardılar. Dediler ki, ‘Senin bir eyalet kurma çaban olduğu anlaşılır, sonuçta İzmir’i memleketten koparacak bir çalışma olarak algılanır. Duralım, bunun ismini değiştirelim’ dediler.”

Tunç Soyer'den açıklama: Kesilerek montajlandı

AK Parti ve MHP'nin sert tepkisiyle karşılayan Soyer, eleştirilere yazılı açıklamayla cevap verdi: Soyer, açıklamasında şunları kaydetti:

"Oyun bellidir. Ne yazık ki siyasetteki ve ekonomideki tükenişlerini gündemden düşürebilmek isteyenlerin yaratmayı hedefledikleri kavga ortamına çekilmeye çalışılıyoruz. Montaj hileleriyle sözlerimi çarpıtarak bu tartışmaya zemin hazırlayanların kimler olduğu da hepimizce bilinmektedir.

Hala anlamayanlar için hatırlatayım, ulusal sınırlar içinde vatan bir bütündür, kesinlikle bölünemez. Ülkemizin başkenti Ankara, para birimi Türk Lirası, bağımsızlığının sembolü ise ay-yıldızlı al bayraktır. Montajlanarak çeşitli mecralara servis edilen konuşmamın içinde iki ana başlık bulunmaktadır. Öncelikle İzmir bayrağı diye bir meselenin gündemimizde olması ve düşünülmesi bile söz konusu değildir. Osmanlı döneminde kullanılmış İzmir bayrağı, belediyemizle ilgili bir çalışma değil, bir tarih dergisinde yayımlanan akademik makaleyle gün yüzüne çıkmış tarihsel bir veridir.

İkinci konu ise bir katılımcının sorusu üzerine dijital alışveriş araçlarına ilişkin teknik bir değerlendirmedir. Kesilerek montajlanmış konuşmamın devamında da ifade ettiğim gibi, bahsettiğim konu ayrı bir para birimi değil, şehrimizdeki dayanışma ve beraberliği artırıcı bir gönüllülük sistemidir."

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Bakan Soylu: Selden zarar görenlere yardım yapılacak
Foto Galeri Bakan Soylu: Selden zarar görenlere yardım yapılacak Galeriye Gözat