BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,70
ALTIN 2.380,50
HABER /  POLİTİKA

TSKnın sivil uzantısı değiliz

Bahçeli, "MHP askerle arasına mesafe koyuyor, askere karşı konum alıyor" yorumlarına cevap verdi;

Abone ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milliyet Gazetesi yazarı Fikret Bila'ya konuştu.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, son grup toplantısındaki konuşmasında, özellikle emekli subaylara yönelik sert eleştirileri, "MHP askerle arasına mesafe koyuyor, askere karşı konum alıyor" yorumlarına neden olmuştu.

Bahçeli'nin, "emekli zevat" diye nitelendirdiği bazı isimlerle ilgili olarak, "Görevdeyken MHP'li, ülkücü gençlere hangi gözle baktıklarını biliyoruz" sözleri böyle algılanmıştı.

Ardından Emekli Subaylar Derneği'nin, MHP Genel Merkezi önüne, "Büyük hayal kırıklığımızla" yazılı çelenk bırakma girişimi ve o arada yaşanan arbede ve tartışma bu yargı ve yorumları güçlendirmişti.

UZANTI VEYA MİLİS DEĞİLİZ

Bahçeli'ye, MHP'nin askere karşı yeni bir duruş içinde olup olmadı soruldu. Bahçeli, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bir Türk milliyetçisinin ordu-millet geleneğinden gelen bir millet anlayışı içinde, Türk Silahlı Kuvvetleri ile çatışmayı düşünmesi hiçbir şart altında mümkün değildir. Bir Türk milliyetçisi olarak, MHP'nin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sivil uzantısı veya milis gücü olarak gösterilmek istenmesini kabul etmem mümkün değildir. MHP bir siyasi kurumdur. Demokrasi içinde inandıklarını söyleyerek siyasal mücadelesini sürdürmektedir. MHP'nin ortaya koyduğu siyaseti, hiçbir kimse kendi arzuları ve beklentileri doğrultusunda yönlendirme hakkını kendisinde göremez."

EMEKLİ SUBAYLARA MESAFE

Bahçeli, TSK'yı özenle ayrı bir yere koyuyor. Ancak, bazı emekli generallerin ve subayların, TSK'yla bağlantılıymış havası vererek, MHP'yi yönlendirmeye çalışmasına, MHP'li, ülkücü gençleri bir sivil uzantı veya milis gücü gibi görme anlayışına çok sert tepki gösteriyor.

Bahçeli'nin arasına mesafe koyduğu, bu anlayışla hareket eden emekli generaller ve subaylar ile onlarla beraber hareket eden bazı sivil toplum kuruluşu başkanları, yoksa TSK değil.

ÇELENK OLAYI

Bahçeli, Emekli Subaylar Derneği'nin MHP Genel Merkezi önüne çelenk bırakma girişimi sırasında yaşananları ve bu olayın, "MHP paşa kovaladı" biçiminde yorumlanmasıyla ilgili soruyu da şöyle yanıtladı:

"Ben böyle bir çelenk bırakma girişimi olacağını haber aldım ve kendilerine haber gönderdim. Vazgeçsinler dedim. MHP bu tür dayatmaları kabul etmez dedim. Emniyet'e de bilgi verip tedbir almalarını istedik. Partinin önüne çelenk koydurtmayız, bunu ilettim. Çünkü yanlış bir davranıştır.

Eğer dernek olarak, tüzel kişilik olarak görüşlerini iletmek istiyorlarsa randevu alırlar gelirler, görüşürüz, görüşlerini dinleriz. Demokratik olan budur.
Siyasi nezaketin gereği budur. Ancak, buna rağmen gelip çelenk koymak istediler. O sırada televizyona ve basına yansıyan kişiler partili olarak sunuldu. Oysa onlar partinin ücretli personelidir."

(Milliyet)