BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

TEKEL işçilerinin insan hakkı sorunu

Meclis İnsan Hakları Komisyonunun CHP'li üyeleri TEKEL işçilerinin sorunlarını Meclis'e taşıdı

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA-
TEKEL işçilerinin dondurucu soğukta sürdürdüğü eylem CHP'li miletvekilleri aracılığıyla Meclis gündemine taşındı. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun 4 CHP'li üyesi, komisyonun işçiler için devreye girmesi çağrısında bulundu. Dilekçede "TEKEL işçilerinin sorunu insan hakları sorunudur" denildi.

TEKEL işçileri için dilekçeyi CHP'li Milletvekilleri Ahmet Ersin, Çetin Soysal, Malik Ecder Özdemir ve Ali Rıza Ertemür verdi. Dilekçede, TEKEL'in özelleştirme kapsamındaki 6 sigara fabrikasının 2008 yılında 1 milyar 720 milyon dolara British Americanh Tobacco (BAT) şirketine satıldığı hatırlatıldı. Sigara fabrikaları satılırken, TEKEL'in 100 civarındaki Yaprak Tütün İşletmelerinin, özelleştirme kapsamı dışında tutularak kapatılmasına karar verildiği ve bu tesislerde çalışan 10 bine yakın işçinin 1 Şubat 2010 itibariyle 657 sayılı yasa çerçevesinde 4/C statüsüne geçirildiği ifade edilen dilekçede şöyle denildi:

"TEKEL işçileri uzun yıllar süren mücadeleler sonucu elde ettikleri kazanılmış haklarını kaybetmek istememektedirler ve bu isteklerinde son derecede haklıdırlar. Bu nedenle, Türkiye'nin dört bir yanından gelen kadın-erkek binlerce TEKEL işçisi, bugün itibariyle 42 günden beri Ankara'da yağmur, kar, soğuk demeden açlık grevi dahil hak direnişi yapmaktadırlar. Hükümetin ilgisiz ve duyarsız kaldığı bu direniş Türkiye sınırlarını da aşarak Avrupa Parlamentosu'nun gündemine girmiş ve Avrupa'daki bazı sendika ve işçi birlikleri TEKEL işçileri ile dayanışma kararı almışlardır. Yani TEKEL işçilerinin bu hak direnişleri Türkiye'nin sorunu olmaktan çıkmıştır. Hükümetin TEKEL işçilerinin özlük hakları konusunda uzlaşmaz tutumu ve direniş konusundaki duyarsızlığı ciddi bir insan hakları ihlalidir ve giderek yaşam hakkı ihlaline dönüşebilir. Böyle bir durum, hükümeti sorumluluk altına sokmakla kalmaz, Türkiye'nin imajına da zarar verir. Bu nedenle, komisyonumuzun devreye girerek, TEKEL işçilerinin kazanılmış haklarının verilmesi ve böylece direnişin sona erdirilmesi için hükümet nezdinde girişim yapmasını talep ederiz."