BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 35,04
ALTIN 2.447,12
HABER /  GÜNCEL

KDV faturalarına sıkı takip geliyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'KDV İadesi ve Risk Analizi Projesi'yle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'KDV İadesi ve Risk Analizi Projesi'yle sahte fatura veya yanıltıcı belgelerle mücadeleyi çok daha güçlendirdiklerini belirtti.

Esnafın şikayetçi olduğu KOD sisteminin sona erdiğini kaydeden Şimşek, "Bugün diyelim ki biz el yordamıyla yaptığımız incelemelerde tedarikçilerin sunduğu faturaların en fazla 2 kademe aşağısına inebiliyoruz. Şimdi istersek 16 katman aşağıya inebiliriz, istersek tedarikçinin tedarikçisinin tedarikçisi." dedi.

Bakan Şimşek, yeni projeyi tanıttığı basın toplantısında 2008 yılında KDV iadelerinin toplam tutarının yaklaşık 13,3 milyar lira olduğunu belirtti. 2009 yılının ilk 11 ayında ise yapılan iade tutarının 11,6 milyar lira seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden Şimşek, bu rakamın toplam KDV gelirlerinin yüzde 22'sine denk geldiğini ifade etti.

Mevcut uygulamada KDV iadesi için firmaların kağıt ve CD ortamında vergi dairelerine verdiğini ve bunun zahmetli bir süreç olduğunu söyleyen Bakan, kontroller elle yapıldığı için hatalar meydana geldiğini vurguladı. Yeni sistemde belgelerin internet vergi dairesi üzerinden verileceğini kaydeden Şimşek, sahte fatura düzenleyenlerin hızlı tespit edileceğini, KDV iadesinin hızlanacağını vurguladı.

Projeyle ilgili sahte fatura potansiyeli olan firmalara ilişkin bir soru üzerine de derinlemesine inceleme yapabileceklerini, ellerindeki veri ambarıyla yetinmeyeceklerini aktaran Şimşek, yeni modelde herkesin bir risk kapsamında görülmediğini sadece riskli mükelleflerin incelenmesinin söz konusu olduğunu dile getirdi.

Yeni sistemin, sahte fatura veya yanıltıcı belgelerle mücadeleyi çok daha güçlendirdiğini ifade eden Şimşek, mevcut sistemde faturaların en fazla 2 kademe aşağısına inebildiklerini yeni projeyle 16 katman aşağıya inebileceklerini tedarikçinin tedarikçisinin tedarikçisini bulabileceklerini aktardı. Şimşek, "Yanıltıcı ve sahte belgeleri inceleme imkanımız var. Biz bu sistemi geliştirirken hiçbir şekilde vergi güvenliğini tehlikeye atmıyoruz." dedi.