BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,77
ALTIN 2.507,70
HABER /  POLİTİKA

TBMM İdlib oturumu başladı! Konuşulanlar 10 yıl boyunca devlet sırrı olarak kalacak

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi'nin kapıları basına ve izleyicilere kapandı, saat 15.00 itibariyle gizli İdlib oturumu başladı. Oturumda konuşulanlar 10 yıl boyunca devlet sırrı olarak mühürlü zarflarda saklanacak.

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün İdlib'de 34 askerimizin şehit edilmesinin ardından kapalı oturumda bir araya geldi. Oturumda milletvekilleri ve ilgililer haricinde kimse bulunmazken ve meclis tutanakları "Devlet sırrı" kabul edildiği için 10 yıl boyunca mühürlü zarflarda saklanacak.

Saat 15.00'da başlayan İdlib gizli oturumunun başında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu milletvekillerine brifing verecek. 

Kapalı oturumda bulunabilecekler dışındaki herkes çıkarılıyor

İçtüzüğün 70. maddesine göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, bir siyasi parti grubunun yahut yirmi milletvekilinin yazılı istemi üzerine kapalı oturum yapabilir. Kapalı oturum önergesi verilince, kapalı oturumda bulunabilecek şahıslar dışında herkes, toplantı salonundan çıkarılır. Salon boşaldıktan sonra kapalı oturum önergesinin gerekçesi dinlenir. Bu gerekçe siyasi parti grubu sözcüsü veya önergedeki birinci imza sahibi milletvekili yahut onun göstereceği bir diğer imza sahibi milletvekili tarafından açıklanır.

Buna göre Meclis bugün toplandığında sadece milletvekilleri ve İdlib'deki hain saldırı hakkında sunum yapacak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yer alacak.

Konuşulanlar açıklanamaz, devlet sırrı olarak saklanır

Yine TBMM İçtüzüğü'nün 70. maddesinde oturumun gizliliğiyle ilgili "Kapalı oturum sırasındaki görüşmeler hakkında, kapalı oturumda bulunanlar ve bulunma hakkına sahip olanlar tarafından hiçbir açıklama yapılamaz. Bunlar Devlet sırrı olarak saklanır" ifadeleri yer alıyor.

Devlet sırrını açıklamak suçunun cezası müebbet

Bu da demek oluyor ki bugün İdlib'de 34 askerimizin şehit edilmesinin ardından yapılacak kapalı oturumda konuşulanları açıklayanlar kendini devlet sırrını ifşa etmek suçundan hakim karşısında bulabilir. Çünkü Türk Ceza Kanunu'nun "Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk" başlıklı 7. Bölümü'nün altında yer alan 330. Maddeye göre müebbet hapis cezasıyla bile yargılanabilir.

Tutanaklar 10 yıl boyunca mühürlü zarflarda saklanacak

Bugün yapılacak kapalı oturumda konuşulanların tutanakları ise kamuoyuna açıklanmayacak. Meclis İçtüzüğü'nün 71. maddesinde oturum tutanaklarıyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

Kapalı oturum tutanaklarının birleştirilmesinden sonra, kapalı bir oturum akdedilerek eski tutanak özeti okunur. Özetle birlikte tutanak bir zarfa konarak hazır bulunan katip üyeler tarafından hemen mumla mühürlenir ve Meclis arşivine verilir. Kapalı oturum tutanakları ve özetleri, kapalı oturum tarihinden itibaren on yıl geçtikten sonra yayımlanabilir. Bunların daha önce veya sonra yayımlanması hususunda Genel Kurul, Danışma Kurulunun teklifi üzerine işaret oyuyla karar verir.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Türkiye koronovirüs şüphesi yaşıyor! Dünyada ölümler çok arttı
Foto Galeri Türkiye koronovirüs şüphesi yaşıyor! Dünyada ölümler çok arttı Galeriye Gözat