BIST 9.087
DOLAR 32,39
EURO 35,06
ALTIN 2.326,79
HABER /  GÜNCEL

Suriye krizi: BM'den 6,5 milyar dolarlık yardım çağrısı

Birleşmiş Milletler bugün gelmiş geçmiş en büyük küresel yardım çağrısında bulunarak Suriye'deki iç savaşın mağdurları için 6,5 milyar dolar destek talep etti.

Abone ol

Birleşmiş Milletler bugün gelmiş geçmiş en büyük küresel yardım çağrısında bulunarak Suriye'deki iç savaşın mağdurları için 6,5 milyar dolar destek talep etti.

Birleşmiş Milletler, 2014 yılında 22,4 milyonluk Suriye nüfusunun yaklaşık dörtte üçünün insanî yardıma ihtiyaç duyacağını kaydetti.

Dünyada insanlığı etkileyen en büyük krizlere eğilen Uluslararası Kurtarma Komisyonu'nca (International Rescue Committee) yapılan yeni bir araştırmada her beş Suriyeliden dördünün gıdalarının tükeneceği korkusu içinde yaşadığı kaydedildi.

Raporda Suriye'nin kimi bölgelerinde ekmek fiyatlarının iki yıl öncesinden beş kat fazla olduğu, bazı yerlerde % 500 zam gördüğü kaydedildi.

Küresel yardım çağrısı İsviçre'nin Cenevre kentinde BM Genel Sekreteri'nin İnsani İşlerden Sorumlu Yardımcısı Valerie Amos ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres tarafından yapıldı.

Talep edilen fonun 2,3 milyar dolarının Suriye içindeki sivillere, 4,2 milyar dolarının da komşu ülkelerdeki Suriyeli mültecilere ayrılması öngörülüyor.

Birleşmiş Milletler, geçen Haziran'da Suriye için 4,4 milyar dolar yardım talebinde bulunmuştu.

Antonio Guterres, Suriye'nin korkunç bir durumla karşı karşıya olduğunu belirtti ve 2014 sonuna dek Suriye nüfusunun daha büyük bölümünün yerinden yurdundan edilmiş veya insanî yardıma ihtiyaç duyar halde kalacağını söyledi.

Guterres, çok uzun yıllardır böyle bir durumla karşılaşılmadığını kaydederek siyasi çözüm ihtiyacının daha da fazla öne çıktığını vurguladı.

'Dünya niye bizi terketti?'

BM Genel Sekreteri'nin İnsani İşlerden Sorumlu Yardımcısı Valerie Amos, daha önceki saatlerde BBC'ye yaptığı açıklamada, "Suriyeli mülteciler her zaman bana 'Dünya niye bizi terketti?' diye soruyor. Suriye'den kaçan mülteciler bu duygu içinde. Dünya ülkelerinin bir araya gelmediğini, yüzyüze oldukları sorunları anlayamadığını ve bu konuda birşey yapmadığını söylüyorlar." demişti.

Amos, Suriyeli mültecilerle ilgili rakamların, ülkedeki iç savaştan etkilenen gerçek insan sayısını yansıttığının kolayca unutulabildiğini kaydetti ve "Mülteci sayısı önemli ölçüde arttı. İhtiyaç içinde olan 9,3 milyon insandan söz ediyoruz. 6 milyonu aşkın insan, ki bunların birçoğu birden fazla defa olamk üzere, yerlerinden yurtlarından edildi. Sayılar o kadar yüksek ki, bu rakamların aslında birer çocuğu, kadını, erkeği temsil ettiği gerçeği gözden kaçırılıyor. Aileler, toplum etkilendi savaştan ve bu noktayı akılda tutmamız gerek." şeklinde konuştu.