BIST 9.916
DOLAR 32,40
EURO 34,85
ALTIN 2.436,02
HABER /  DÜNYA

Türkiye ve AB halkları arasında....

Türkiye ile AB arasında tarihi imzalar atıldı. Törende bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye ve AB halkları arasında...

Abone ol

Türkiye ile AB arasında tarihi imzalar atıldı. Törende bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye ve AB halkları arasında iletişimde yeni dönem başlayacak" dedi.
Türkiye ile AB arasında tarihi imzalar atıldı. Türkiye ile AB arasında Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşması, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle imzalandı.
Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması ve Türkiye-AB Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni Başbakan Erdoğan’ın katıldığı törenle imzalandı. Ankara Palas’taki düzenlenen törende imzalar Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström tarafından atıldı.
İmza törenin ardından konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile AB’nin tarihi bir noktaya gelindiğini söyledi. Anlaşmanın Türkiye ve AB’ye hayırlı olmasını, halkların kaynaşmasına vesile olmasını dilediğini belirten Bakan Davutoğlu, sürece destek olanlara teşekkür etti.
Önlerinde üç aşamanın bulunduğunu belirten Davutoğlu, “Birincisi bugünden başlayarak olan psikolojik devrim aşaması, Algılar değişecek, vize serbestisi ile Türkiye ve AB halkları arasında iletişimde yeni dönem başlayacak. İkinci aşamada, önümüzdeki 3-3.5 yıl boyunca kurumlar arasındaki çalışmalar hızlanacak ve artacak. En önemlisi ise uzun vadede Türkiye ve Avrupa halkları, yoğun bir etkileşim içine girecekler” diye konuştu.
AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström ise yaptığı konuşmada, karşılıklı güven inşa edildiğini söyledi. Anlaşmaların ikili ilişkilerin artmasında son derece önemli bir rol oynayacağını söyleyen Malmström, “Bunun pozitif etkileri yakın dönemde görebileceğiz” dedi.
Geri Kabul Anlaşması’nun uzun süren fakat son derece yapıcı müzakerelerin sonucunda oluştuğunu vurgulayan Malmström, anlaşmanın düzensiz yaşa dışı göçle ilgili yeni bir işbirliği sürecini başlattığını dile getirdi. Üçüncü ülke vatandaşlarının geri kabulüyle ilgili bölümünün, anlaşmanın yürürlüğe görmesinden üç yıl sonda uygulamaya konulacağını sözlerine ekleyen Malmström, diyalog rüsecinin teme hedefinin Schengen vizesinin Türk vatandaşlarına yönelik uygulamasının kaldırılmasına yönelik olduğunu aktardı.

“İKİ ANLAŞMAYA İMZALAR ATILDI”
Türkiye tarafından Geri Kabul Anlaşması’na imzaya İçişleri Bakanı Muammer Güler atarken, Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni’ne ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu attı. Avrupa Birliği adına ise her iki anlaşmaya imzayı AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström attı. Toplantıya; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra çok sayıda bakanda katıldı.
(İHA)