BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.436,24
HABER /  DÜNYA

Almanya’nın ilk Türk asıllı bakanın babası konuştu

Almanya tarihinin ilk Türk asıllı bakanı olmaya hazırlanan Aydan Özoğuz’un, kızının okulu nedeniyle önceleri bakanlığa sıcak bakmadığı öğren...

Abone ol

Almanya tarihinin ilk Türk asıllı bakanı olmaya hazırlanan Aydan Özoğuz’un, kızının okulu nedeniyle önceleri bakanlığa sıcak bakmadığı öğrenildi. Özoğuz’un İstanbul’da yaşayan babası, kızını telefonla arayıp tebrik etti.
Almanya’daki Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz’un göç, mülteci ve uyumdan sorumlu devlet bakanı olacağı açıklanmıştı. Ülke tarihinde federal hükümet kabinesinde yer alan Türk kökenli ilk isim olmaya hazırlanan Aydan Özoğuz’un İstanbul’da yaşayan babası Mustafa Orhan Özoğuz (87) İHA’ya konuştu. Eşini 2008 yılında kaybettiği belirtilen Mustafa Orhan Özoğuz, Almanya’da dikkatleri üzerine çeken kızı Aydan Özoğuz’un önceleri bakanlığı istemediğini anlattı. Özoğuz, “Bunu evvelden beri konuşuyorduk, teklif ediyorlardı. Fakat kızının okul değiştirmesini göze alamıyordu. Onun için pek istemiyordu. Fakat sonradan herhalde ısrar ettiler, o da kabul etmiş” dedi.
Aydan Özoğuz’un kızı için bakanlığı istemediğini kaydeden baba Mustafa Orhan Özoğuz, “Bir tek kızı var, okul değişikliğinden zarar görecekti. Onun için istemiyordu” diye konuştu.
Kızının bakan olacağını oğullarından öğrendiğini belirten Özoğuz, siyasetin nankör bir meslek olduğunu söyledi. Özoğuz, “1960’dan beri Almanya’dayım. Orada evim var, İstanbul’a gelip gidiyorum. Ben siyasete 1946’da Demokrat Parti’yle girdim. Siyaset çok nankör bir meslektir. Ben bakan olmasını istiyordum. Fakat aşırı bir sevinç de hissetmedim. Bugün alkışlayanlar, yarın sizin aleyhinizde her şeyi söylerler” dedi.
Baba Mustafa Orhan Özoğuz, kızı Aydan Özoğuz’un Almanya’da doğup büyüdüğünü belirterek, “Arkadaşlarının yüzde 90’ı da Alman. Onun için bu yabancılığı onlar hissetmiyor. Ben orada çok sıkıntı çektim” diye konuştu.
Kızına tavsiyelerde bulunan Özoğuz, “Ne fazla sevinsin, ne de fazla üzülsün. Çok çalışkandır. İnşallah hayırlı olur” diye seslendi.

“KÜÇÜKKEN SEYİS OLMAK İSTERDİ”
Almanya tarihinin ilk Türk asıllı bakanı olmaya hazırlanan kızının, küçükken seyis olmak istediğini belirten Mustafa Orhan Özoğuz, “Küçükken atlara bakıcılık yapmak isterdi. Hayvanat bahçesinde bir zebra vardı, onu çok severdi. Bir gün zebranın ayağı kırılmış. Kimse tutamamış, kızımı çağırdılar evden. O gidip tutmuş ve ameliyatı yapılmıştı” diye konuştu.
“İlerde bir başkanlık da olur mu?” sorusuna da yanıt veren Özoğuz, “Çok zor. Bir yabancının başbakan olması, bakan olması büyük bir hadise. Başbakanlığı Almanların hiçbiri kabul etmez” dedi.
Mustafa Orhan Özoğuz, kızı Aydan Özoğuz’u da telefonla arayarak tebrik etti.
(İHA)