BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

İzmir AK Parti'ye bir şartla oy verir?

İzmirlinin en hassas olduğu nokta yaşam tarzları. Peki AK Parti'ye oy verirler mi? Bunun şartını hükümete yakın kalem çok dobra ortaya koyuyor.

Abone ol

İNTERNET HABER - Binali Yıldırım'ın İzmir'den aday gösterilmesi ile birlikte gözler Ege'nin en güzide kentine çevrilmiş durumda.

İzmir'de yarış bu kez çok çekişmeli geçecek. CHP'liler bu kez sonuçtan emin değil, AK Partililer ise her zamankinden çok daha umutlu. Son ankete göre iki parti arasında sadece 2 puan fark var.

Peki AK Parti sürpriz yapıp İzmir'i kazanabilir mi?

Gezi eylemlerine en yoğun desteği veren İzmirlilerin en hassas oldukları nokta "yaşam tarzları"... Bu noktada da AK Parti'nin sabıkası pek iyi değil. Tek avantajları Binali Yıldırım'ın Ege'ye uygun mizacı ve parti kimliğinden çok icraatçılığı ile biliniyor olması.

MARADONA'YI SAHAYA SÜRMEK GİBİ

Yeni Şafak si yazarı Abdülkadir Selvi, bugün AK Parti nazarında İzmir için çok gerçekçi tespitler yapmış. "Binali Yıldırım'ı aday göstermek demek, sahaya Maradona'yı sürmek gibi bir şey" diyen Selvi, "Ama İzmir farklı" diyerek şöyle devam ediyor;

İZMİRLİNİN VAZGEÇİLMEZİ

*"Cumhuriyet mitinglerine ve Gezi'ye destek eylemlerine en büyük katılım İzmir'de oldu.
AK Parti karşıtı kimlik diri.

İzmirlilerin vazgeçilmezleri, yaşam tarzları. İzmir'de siyaset yapmanın püf noktası yaşam tarzları. İzmirlilik kimliğine, yaşam tarzlarına ters bir laf edildi mi, içlerindeki, 'Zeybek' ruhu dışarı çıkıyor, direnişe geçiyorlar. Başbakan da bunun farkındaydı. Aday tanıtımında, 'yaşam tarzına karıştırmayız' dedi.

AK PARTİ'NİN İZMİR'İ KAZANABİLMESİ İÇİN...

AK Parti'nin İzmir'de seçimi kazanabilmesi için, seçimin son virajında Türkiye'nin bir kamplaşmaya girmemesi gerek.

Eğer ulusalcı, değişimci, AK Parti yanlısı-AK Parti karşıtı, Geziciler-Gezi karşıtları gibi bir zıtlaşma yaşanırsa, İzmir'in yeri belli.

Binali Yıldırım'ın İzmir'de seçimi kazanması için;

1-Yaşam tarzlarına müdahale edilmeyeceği konusunda İzmirlileri inandırmalı. Başbakan Erdoğan, Beyoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adaylığı sırasında kampanyasının önemli bir bölümünü bunun üzerine kurmuştu.

2-Binali Yıldırım kazandığında İzmir'in çehresinin değişeceğine ve devasa hizmetleri alacaklarına ikna etmesi gerekiyor. Yani İzmir'de hizmet ve proje eksenli bir kampanya yürütülmeli.

3-İzmir'de kampanya AK Parti değil Binali Yıldırım imajı üzerine kurulmalı.

4-Seçim kampanyasını yürütmek için 'A takımı' kurmalı. Klasik parti teşkilatları üzerinden yürütülecek bir seçim kampanyası ile sonuç almak zor.

5-İzmir'de yılan hikayesine dönen metro gibi somut projelere yönelmekte yarar var.

AK Parti İzmir'de seçimi kazanmak istiyorsa önce İzmirlilerin gönlünü kazanacak. Diğer bölgeleri bilmem ama AK Parti'nin İzmir'de çok ciddi bir algı yönetimine ihtiyacı var.  İzmirlileri, ideoloji için değil hizmet için oy vermeye ikna edecek.