BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Sezer ve Demirele yeni görev!

Özkök Paşa'nın dün kafa karıştıran önerilerine bugün Fikret Bila açıklık getirdi. İşte Özkök'ün işaret ettiği o isimler;

Abone ol

Eski Genel Kurmay Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün "resmi bir aktörün" devreye girme önerisine tepkiler artınca bugün bir açıklama geldi. Bila'nın, Özkök'ün açıklamalarından çıkan isimlerin Demirel ve Sezer olduğunu yazdı.

Kafa karıştıran Hilmi Özkök önerisine bugün bir açıklama geldi. Milliyet'ten Fikre Bila , Baykal ve Bahçeli'nin açıklamalarını değerlendirdi ve akli bir arabulucu kavramını tekrarladı. İşte Bila'nın, Özkök'ün açıklamalarından çıkardığı o isimler;

"Vurgu, gidişatın iyi olmadığı yönünde"
Eski Genelkurmay Başkanı, emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün bir çağrısına dün yer vermiştim. Hilmi Paşa, “gidişin iyi olmadığı”nı ve zaman geç olmadan bir çıkış bulunması gerektiğini ısrarla vurguluyor.
Önerisini şöyle ifade etmişti:

Resmi bir aktörün, daha geç olmadan ortaya çıkıp, ortalığa çekidüzen verecek bir hareketi, halkı da arkasına alarak gerçekleştirmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Kurumlar arası tesanüdü kimin sağlayacağı Anayasa’da açıkça belirlenmiştir. Ama bu görevin yerine getirilmesine katkıda bulunabilecek, halkın güvenini kazanmış, politik beklentileri olmayan diğer akil adamların da davet beklemeksizin devreye girmesi zorunluluk haline gelmiştir.”

Hilmi Paşa, bu sözleriyle kimi veya kimleri kastediyor?
Görüşmemizde isim telaffuz etmenin yanlış olabileceğini belirtti. Ancak, “Anayasa’da yazılı” sözünden, öncelikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e görev düştüğü mesajı verdiğini çıkarmak mümkün. Ancak Gül’ün, AKP’nin kapatılması davasında adının geçmesi, davanın kişilerinden biri olması, hareket alanını daraltıyor olabilir.

Hilmi Özkök Paşa’nın, halen görevde olan Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve siyasi parti liderleri dışında, politik beklentisi olmayan, ancak bu görevlerde bulunmuş, deneyimli devlet adamlarını kastettiğini söyleyebiliriz.
Hemen akla gelen isimler arasında eski cumhurbaşkanları Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer’i sayabiliriz. Ayrıca eski başbakanları, eski yüksek yargı organı başkanlarını, eski genelkurmay başkanlarını, Hilmi Paşa’nın, davet beklemeden devreye girip halka güven vermeye çağırdığı “akil adamlar” listesinde sayabiliriz.