BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.431,91
HABER /  GÜNCEL

Rusya Türkiye krizi Putin tehdit etti flaş gelişmeler

RUSYA Türkiye krizinde Putin vitesi daha da yükseltti. Türkiye'yi tehdit eden Putin, "Türkiye bunun bedelini ödeyecek" dedi. Putin yaptırımların ekonomiyle sınırlı kalmayacağını da söyledi.

Abone ol

RUSYA Türkiye diplomasi savaşında Vladimir Putin'den zehir zemberek açıklamalar geldi. Kremlin Sarayı'nda konuşan Putin 'Türkiye bunun bedelini ödeyecek' dedi.

Rusya Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'yi affetmeyeceklerini belirten Putin, "Rusya'nın yanıtının sadece yaptırımlarla sınırlı kalacağını düşünenler yanılıyor" dedi.

İşte Putin'in sözlerinden flaş kısımlar;

11.25PUTİN : RUSYA TÜRKİYE'YE SİLAH...

-Rusya (Türkiye’ye karşı) silah sallamayı planlamıyor.

-Rusya, Türkiye ile bölgesel güvenliğe ilişkin en hassas konularda işbirliği yapmaya hazırdı.

-Türkler yaptıklarından dolayı fazlasıyla pişman olacak. Onların domateslerini yasaklamakla yetinmeyeceğiz."

-"Türkiye'de çok sayıda eski ve güvenilir dostumuz var. Onlar, askerlerimizin ölümünden doğrudan sorumlu olan bazı üst düzey yetkililerden farklı kişiler.

-Ama yapılanı unutmayacağız. Arkamızdan vurulduk.

-İhaneti her zaman utanç verici bir şey olarak gördük. Bunu Türkiye'dekiler, pilotumuzu sırtından vurup ikiyüzlülükle yaptığını haklı göstermeye ve teröristlerin suçlarını örtbas etmeye çalışanlar da bilmeli.

11.20PUTİN : TÜRKLER BUNU NEDEN YAPTI ALLAH BİLİR

-Türkler uçağımızı neden düşürdü anlamıyorum. Bunu neden yaptılar Allah bilir.

-Allah Türk yönetimini vicdan ve adalet duygusundan yoksun bırakarak cezalandırmaya karar verdi.

-Uçağımızın düşürülmesinden Türk hükümeti sorumlu. Bunu yaptıklarına pişman olacaklar.

11.20PUTİN : YAPTIRIMLARLA SINIRLI KALMAYACAK

-Rusya'nın tepkisinin ticari yaptırımlarla sınırlı kalacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

CANLIPUTİN : TÜRKİYE PİŞMAN OLACAK
Rusya Enerji Bakanı Novak, Türkiye ile Türk Akımı'yla ilgili hükümetlerarası görüşmelerin durdurulduğunu açıkladı.

 -Pilotumuzun ölümünden Türk elitleri sorumlu. Bunu asla unutmayacağız.

-Türkiye yaptığından pişman olacak.

-Türkiye'de çalıntı petrolle kimlerin ceplerini doldurduğunu ve terör örgütleri için militan topladığını biliyoruz.

-Türk milleti iyidir, çalışkandır ve yeteneklidir. Türkiye’de Rusya’nın çok eski ve güvenilir dostları vardır. Bilmeliler ki biz onları, Suriye’de görev yapan Rus askerlerinin ölümünden doğrudan sorumlu olan Türk yönetimiyle aynı kefeye koymuyoruz.

-Bizden sinirli ve histerik tepkiler beklemesinler.

FLAŞÇAVUŞOĞLU-LAVROV GÖRÜŞMESİ KESİNLEŞTİ - SAATİ

Rusya Türkiye krizi için kritik öneme sahip olan görüşmenin saati netleşti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün saat 16.30'da görüşecek.

Lavrov ve Çavuşoğlu, 24 Kasım'da Rus uçağının Suriye sınırında düşürülmesinden 1 gün sonra telefon görüşmesi yapmıştı. Ancak uçağın düşürülmesinden bu yana Rus ve Türk yetkililer arasında yüz yüze bir görüşme yapılmamıştı.

KRİTİKLAVROV İLE ÇAVUŞOĞLU BULUŞUYOR

Rusya savaş uçağının vurulmasının ardından bugün ilk kez iki ülke arasında üst düzeyde yüzyüze bir görüşme gerçekleşecek. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov dün verdiği mesajda Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşeceğini söylemişti.

Bugün Belgrad'da Agit zirvesi başlıyor. Lavrov ile Çavuşoğlu bu zirvede biraraya gelecek.

Zirve için Belgrad'da bulunan Lavrov,  "Burada Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşebiliriz. Eğer kendisinden yeni bir şey duyamazsak, bu bizim için üzücü olacak" dedi. 

LAVROV'DAN GÖRÜŞME ÖNCESİ SICAK MESAJ

Lavrov Belgrad'daki açıklamalarında Türkiye'ye yönelik üslubunu da yumuşattı ve şöyle dedi;

-"Petrolün kimlere gönderildiğini soruşturmak yerine Türkiye-Suriye sınırın kapatılmasını sağlamak daha önemli. Türkiye, bu sınırı tek başına kapatamaz. Bu nedenle Türkiye'ye yardım etmeliyiz. Eğer Türkiye, Rus uçağını düşürerek Viyana'da başlatılan çözüm sürecini ve Rusya'nın Suriye'deki operasyonları engellemeyi hedeflediyse, o halde Ankara'nın başarısız olduğunu söyleyebilirim. Türkiye'nin Rusya'ya IŞİD'e karşı koalisyon kurulması için öneri sunduğu belirtiliyor. Bu haberler gerçeği yansıtmıyor."

IŞİDERDOĞAN : RUSYA BÖYLE DEVAM EDERSE BİZ DE...

Rusya Savunma Bakanlığı'nın iddialarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da sert tepki geldi. Erdoğan, “Rusya’nın orantısız tepkileri devam ederse biz de kendi tedbirlerimizi almak zorunda kalacağız” dedi.

IŞİD'le petrol ticareti yapıldığı ithamlarına yanıt veren Erdoğan, "Özellikle IŞİD’in petrollerini Türkiye'nin satın aldığını söylemek gibi bir iftiranın içerisine girmek, böyle bir iftirayı Türkiye'ye atma hakkına kimse sahip değildir. Türkiye, bir terör örgütünden petrol alacak kadar ahlaki değerlerini kaybetmemiştir" dedi.

Erdoğan Rusya ile olan ilişkiler hakkında da konuştu ve şunları söyledi;

"Bizim bu hadiseyi tırmandırma amacımız kesinlikle bulunmamaktadır. Diplomasi ve diyalog kanallarının işletilerek, sağduyunun galip geleceğini umuyorum. Ateşe körükle gitmek kimsenin yararına değil. Biz, duygusal davranmadık şu ana kadar bundan sonra da duygusal davranmayacağız."

TÜRKİYEDAVUTOĞLU IŞİD İDDİASINA YANIT VERDİ

Rusya Savunma Bakanlığı dün basın toplantısı düzenleyerek Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığı ithamlarında bulundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu 'suçlamalar inanılır gibi değil' diyerek Erdoğan'ı ve ailesini hedef alan çirkin iddialara şu tepkiyi verdi;

-"Türkiye için sarf edilen iddialar akılla izanla izaf edilir gibi değil. Türkiye DAEŞ'i sınırımızdan uzaklaştırmak için yoğun çaba içerisinde.

Rusya'daki dostlarımıza sesleniyorum gelin bütün sorunları masada çözelim.

Ekonomik yaptırımlarla ilişkilerin doğasını bozmayın.

Bir ülkeyi cezalandırmak için o ülkenin iş adamlarını cezalandırmak uluslararası hukuk kurallarına sığmaz. İhracat kalemleri için tedbirler düşündük, kim zarar görürse telafi edecek tedbirlerimiz hazırdır."