BIST 8.974
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.282,09
HABER /  MEDYA

Fehmi Koru'dan olay Rusya yazısı ‘Bit yeniği’ aranacaksa...

Fehmi Koru, uçak krizi sonrası yaşanan gelişmelere değinerek Rusya'nın 'uçağın düşürülmesini bekliyor görüntüsü' verdiğini yazdı.

Abone ol

Habertürk yazarı Fehmi Koru, bit yeniğinin krizi derinleştirme görüntüsü veren Rusya'da aranmasını istedi.

Düşürülen Rus savaş uçağı Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerini kökünden sarstı.

Uçağın düşürülmesiyle ilgili halen bazı sorular cevabını bulmuş değil. Rus pilot neden defalarca uyarılmasına rağmen yanıt vermedi? Üstelik Ekim ayında Rus uçaklarının hava sahası ihlallerine karşı özel bir mekanizma geliştirilmiş olmasına rağmen.

Cengiz Çandar dünkü yazısında bit yeniğinin Türkiye ve Batı sistemi tarafından aranması gerektiğini yazmış ve içindeki kuşkuları paylaşmıştı. 

Tartışmaya katılan Fehmi Koru ise eleştiri oklarını Rusya'ya çevirdi.  ‘Bit yeniği’ aranacaksa..." başlıklı köşesinde Rus tarafını gerilimi tırmandırmakla eleştirdi.

RUSYA SANKİ UÇAĞIN DÜŞÜRÜLMESİNİ BEKLEDİ

Koru, Rusların Türkiye'yi yalnızlaştırmak için elinden geleni yaptığını ve ilişkileri sıfır noktasına kadar götürme niyetini taşıdığını yazdı. Yazar, Putin yönetiminin aksine Türkiye'nin krize hazırlıklı olmadığı iddiasında.

Türkiye'nin tansiyonu düşürme çabasına rağmen Moskova'nın sert adımlarını sıralayan yazar, Rusya'nın tüm bunları yapabilmek için uçağın düşürülmesini bekliyor görüntüsü verdiğini savundu.

"Ne kadar anlamsız gelse de, bu gerçekler ışığında sormamız gerekiyor: Neden acaba?" diye soran Koru, Türkiye'nin Suriye konusunda Batılı müttefikleriyle görüş farklılığı olduğuna çekti.

ÖNCE ABD, SONRA ALMANYA, ŞİMDİ DE İNGİLTERE

Ankara'nın bir süredir Batı'nın oldubittilerine direndiğini yazan Koru, Rusya'nın hasmane tavrı sonrası hükümetin direncini zayıflattığı görüşünü savundu. Yazar konuyla ilgili yazısını böyle tamamlıyor:

"Önce ABD uçakları kullanıyordu Türkiye topraklarındaki üsleri, ardından Alman uçakları da tepemizde gezinmeye başladı; bugün-yarın parlamentosundan izin alabilirse, Başbakan David Cameron da İngiliz uçaklarını İncirlik’e gönderecek.

Çıkabilecek sesler Rusya’nın uluslararası arenada sebep olduğu gürültü yüzünden işitilemeyeceği için, kimsenin ruhu duymadan yaşanıyor bu gelişme biraz da.

Acaba anlamsız gürültünün, kullanılan yadırgatıcı dilin neye mal olduğunun farkında mı Moskova; bunu bilerek mi yapıyor?

İki ülke arasındaki krizin uzaması ülkemizin de, bölgenin de lehine değil.

Krizi geride bıraktığımızda, bölgedeki taşlar hiç arzu etmeyeceğimiz biçimde yerlerinden oynayacağa benziyor çünkü."