BIST 10.083
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.435,10
HABER /  POLİTİKA

Rejim gerginliği niye?

DSP ve BBP Genel Başkanları Arınç'ın açıklamalarına farklı tavır gösterdi.

Abone ol

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ''Bu iktidar ve iktidardaki bu parti, her gün rejimle ilgili yeni bir gerginlik yaratarak Türkiye'ye çok zaman ve enerji kaybettiriyor'' dedi.

Sezer, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM Başkanı Bülent Arınç'tan sonra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da dün partisinin Meclis Grubu'nda ''şifreli'' açıklamalar yaptığını savundu.

AK Parti'de ''güçler savaşının kızıştığı''nın anlaşıldığını ileri süren Sezer, bu savaşın ''laiklik ve inanç sömürüsü üzerinden yapıldığı'' görüşünü savundu.
Sezer, şunları kaydetti:

''Biri Meclis Başkanı, öbürü Başbakan. Partileri iktidar ve Meclis'te hak etmedikleri büyük bir çoğunluğa sahipler. Başbakan, buna rağmen bugün Türkiye'de egemenliğin 'duvarda kaldığını' düşünüyorsa, kendisinin o koltukta, milletvekillerinin Meclis'teki o sıralarda niye oturmaya devam ettiğini açıklaması gerekir. Bu iktidar ve iktidardaki bu parti, her gün rejimle ilgili yeni bir gerginlik yaratarak Türkiye'ye çok zaman ve enerji kaybettiriyor.''

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel gündemle toplanan TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı ''Takdir ettiğimiz birçok husus var, ancak bazı yanlışlıklar da var'' şeklinde değerlendirdi.

Yazıcıoğlu, parti genel merkezinde Avrupa Türk Birliği Başkanı Recep Yıldırım'ı kabul etti. 

Recep Yıldırım, Avrupa Türk Birliği'nin 10 ülkede yaklaşık 5 milyon üyesinin bulunduğunu belirtti. Bu yıl Türkiye-Almanya iş sözleşmesinin 45. yılını kutlayacaklarını belirten Yıldırım, ''Bu 45 yıl içinde Avrupa'daki Türkler ilgisizliğe sürüklenmiştir'' dedi.

Avrupa'daki Türklerin kesin dönüş yapmadan Türkiye'de emekli labilmelerini sağlayacak kanun değişikliğinin yapılması gerektiğini ifade eden Yıldırım, bu değişikliğin sosyal güvenlik bütçesine ciddi bir katkısının olacağını söyledi.
   
Yazıcıoğlu da Avrupa'daki Türklerin, Türkiye'de emeklilik hakkı elde edemedikleri için Avrupa'da kalmaya mahkum edildiklerini savundu. Türkiye'de emekli olabilmeleriyle ilgili gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını isteyen Yazıcıoğlu, parti olarak bu konuda gerekli girişimleri yapacaklarını kaydetti.

Devletin, gurbetçilerin hak ve hukukunu korumakla yükümlü olduğunu
ifade eden Yazıcıoğlu, ''entegrasyon adı altına asimilasyon, seçme seçilme hakkı önündeki engeller ve Türkiye'de emeklilik hakkı'' gibi konularda girişimde bulunulmasını istedi.

Yazıcıoğlu, ''Ancak insanlar, dertlerini anlatabilmek için ortada iktidarı bulamıyor'' dedi.
   
    -ARINÇ'IN KONUŞMASI- 
   
Yazıcıoğlu, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın 23 Nisan'da yaptığı konuşmayla ilgili bir soru üzerine, şunları söyledi:

''Sayın Arınç'ın konuşmasında takdir ettiğimiz birçok husus var, ancak bazı yanlışlıklar da var. İktidar bir bütündür. İktidar, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin altını imzalarken Meclis Başkanı'nın (bizim bundan haberimiz yok demesi) çok manidardır. İktidar, kendi partisinden seçilmiş meclis başkanına bile bilgi verme ihtiyacı duymamaktadır.
   
Başörtüsü konusunda referandum isteğine ise katılmıyoruz. Temel hak ve özgürlükler referandum ile alınmaz. Temel hak ve özgürlükler verilir. Hem iktidar olacaksınız, hem topu taca atacaksınız, bu olmaz.''