BIST 9.984
DOLAR 32,39
EURO 34,74
ALTIN 2.432,54
HABER /  GÜNCEL

İşsizlik can yakıyor

ASO Oda Meclisi toplantısında, 'işsizlik can yakmaya, acıtmaya devam ediyor' dendi.

Abone ol

Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Zafer Çağlayan, ASO üyelerinin 2006 yılı için iyimser olduklarını bildirdi.

Ankara Sanayi Odası'nın Aylık Olağan Oda Meclisi Toplantısı'nda konuşan Zafer Çağlayan, ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. İhracat artışının, geçmiş aylara göre hız kesmiş olmasına rağmen devam ettiğini ifade eden Çağlayan, cari açığın ise artarak sürdüğünü söyledi.

Cari açığın bu yılın sonunda 26 milyar dolara ulaşacağının anlaşıldığını belirten Çağlayan, cari açıkta şu anda bir sıkıntı bulunmamasına rağmen bu konunun dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.

-''İŞSİZLİK CAN YAKMAYA DEVAM EDİYOR''-

İşsizlik sorununa da değinen Çağlayan, ''işsizlik can yakmaya, acıtmaya, problem olmaya devam ediyor'' dedi. TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamlarını hatırlatan Çağlayan, daha önce yüzde 11.2 olan işsizliğin Ocak ayında yüzde 11.8'e çıktığını, bu rakamın dünya ve Avrupa ortalamasının çok üzerinde olduğunu ifade ederek bu durumu eleştirdi.

Tarım sektöründe 1 milyon 85 bin kişinin işini kaybettiğini, resmi rakamlara göre Türkiye'deki işsiz sayısının 5 milyon olduğunu belirten Çağlayan, tarımda işsizliğin giderek artacağını söyledi. Çağlayan, işsizlik sorununu, imalat ve hizmetler sektörlerinin absorbe ettiğini kaydetti.

-ASO'NUN ANKETİ-

Konuşmasında, ASO'nun 3 ayda bir üyeleri arasında yaptığı anketle ilgili bilgiler de veren Çağlayan, ankete katılanların yüzde 46.27'sinin bu yılın ilk 3 ayında üretimlerinin arttığını, yüzde 46'sının iç satışlarının, yüzde 50'sinin de yeni siparişlerin arttığını bildirdiklerini anlattı.

Üyelerinin yüzde 32.43'ünün ise dış satışlarının arttığını belirtirken, istihdamın arttığını söyleyenlerin oranının yüzde 32.20 olduğunu, istihdamın aynı kaldığını belirtenlerin oranının da 50.85 olduğunu ifade etti.

ASO üyelerinin ankette 2006 yılına ilişkin beklentilerini ortaya koyduğunu anlatan Çağlayan, üyelerin, 2006 yılı için iyimser bir tablo ortaya koyduklarını bildirdi.

Ankete katılanların yüzde 79.37'sinin üretimlerinin artacağı, yüzde 77.97'sinin iç satışlarının, yüzde 70.27'sinin dış satışlarının, yüzde 81.13'ünün de yeni siparişlerin yılın geri kalan bölümünde artacağı beklentisinde olduklarını kaydetti.

Çağlayan, ankette üyelerinin yüzde 44.23'ünün de istihdamın yılın geri kalan bölümünde artacağını, yüzde 48'inin ise aynı kalacağını ifade ettiğini belirtirken, ithalatın artacağını söyleyenlerin oranının 48.48 olduğunu söyledi.

Ücretlerin artacağını bildirenlerin oranının ise 58.62 olduğunu ifade eden Çağlayan, kredi kullanacaklarını söyleyenlerin oranının 53.49 olarak belirlendiğini bildirdi.

Çağlayan, konuşmasının son bölümünde ise Van-Çaldıran'da şehit düşen Baki Teke ile Hakkari-Şemdinli'de şehit olan İlimdar Atasoy'un ailelerine yazdıkları son mektupları Oda Meclisi toplantısında okudu. Çağlayan'ın mektupları okurken duygusallaştığı, bazı üyelerin ise gözyaşlarını tutamadıkları dikkati çekti.