BIST 10.158
DOLAR 32,29
EURO 35,00
ALTIN 2.452,84
HABER /  GÜNCEL

İrandan petrol uyarısı

İran Petrol Bakanı Kazım Veziri-Hamane, petrol fiyatlarının artabileceği uyarısında bulundu.

Abone ol

İran Petrol Bakanı Kazım Veziri-Hamane, ülkesine yönelik BM yaptırımları uygulanmasının, petrol fiyatlarında yeni bir yükselmeye neden olabileceği konusunda yine bir uyarıda bulundu.

Amerikan ekonomi gazetesi The Wall Street Journal'a demeç veren Bakan Veziri-Hamane, olası yaptırımların, İran'ın ulusal petrol üretimini artırmak için gereken yatırımları yapamamasına neden olacağını, varolan petrol yataklarındaki üretimin ise ciddi biçimde azalmakta olduğunu söyledi.

Bakan Veziri-Hamane, demecinde, ''Dünyanın enerji alanındaki ihtiyaçları çok fazla artış göstermektedir ve eğer İran denklemden çekilirse fiyatlar uçacak, enerji piyasaları çok ciddi zorluklarla karşı karşıya kalacaktır. Bana göre, BM'de aklı selim insanlar var. Durumu ve faaliyetlerimizi incelediklerinde mantıklı ve ihtiyatlı bir tutum sergileyecekler'' ifadesini kullandı.

Petrol Bakanı'nın BM'nin İran'a uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması için 28 Nisan'a kadar tanıdığı sürenin bitimine az bir zaman kala açıklamalarda bulunduğuna dikkat çekilirken, İranlı Bakan, ülkesinin petrol sevkıyatını durdurmak ya da Hürmüz Boğazı'nı kapatmak gibi bir önlemle petrolü, Batı ülkeleriyle arasındaki anlaşmazlıkta bir silah olarak kullanmayacağını da sözlerine ekledi.

Ancak, buna benzer endişelerin haftalardır varil başına petrol fiyatlarının fırlamasına ve hatta 75 dolar eşiğine kadar yükselmesine katkıda bulunduğu biliniyor.

Dünyanın dördüncü petrol üreticisi ülkesi olan İran, OPEC karteli bünyesinde, Suudi Arabistan'dan sonra ikinci petrol ihracatçısı ülke konumunda bulunuyor. Ancak kendi ihtiyacı her geçen gün artarken, yeni petrol yataklarına yeterli yatırımların yapılamaması yıllardır İran'ın petrol üretiminin günlük 4 milyon varil seviyesinde kalmasına yol  açıyor.

Tahran yönetiminin önümüzdeki 4 yıl için petrol ve gaz alanında 50 milyar dolarlık yatırım programı öngördüğü de biliniyor.