BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.434,52
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Özel öğretime düzenleme

Özel Öğretim Kurumları Kanunu Tasarısı, yarın TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülecek.

Abone ol

Özel okullarda öğrenim gören öğrencilere, her ders yılı için öğrenci başına belirlenen ücretlerin yarısını geçmemek üzere, azami 1000 YTL tutarında devlet yardımı yapılmasını da öngören Özel Öğretim Kurumları Kanunu Tasarısı, yarın TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülecek.

Tasarı, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri veya özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişiler tarafından açılacak özel öğretim kurumlarına izin verilmesine, kurumların eğitim-öğretim, yönetim, denetim ve gözetimi ile yabancılar tarafından açılmış bulunan özel öğretim kurumlarının; eğitim-öğretim, yönetim, denetim, gözetim ve personel çalıştırılmasına ilişkin usul veesasları düzenliyor.

Yabancılar tarafından açılan özel öğretim kurumlarını da kapsayan tasarının ''Tanımlar'' bölümünde yabancı okullar ile azınlık okullarına açıklık getiriliyor. Buna göre, ''Yabancı okullar'' yabancılar tarafından açılmış özel okulları kapsayacak.

Azınlık okulları ise Rum, Ermeni ve Musevi azınlıklar tarafından kurulmuş, Lozan Antlaşması ile güvence altına alınmış ve kendi azınlığına mensup Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin devam ettiği okul öncesi eğitim, ilköğretim ve orta öğretim özel okulları olarak tanımlanıyor.

Dershane, çeşitli kurslar, özel eğitim okulu, motorlu taşıt sürücüleri kursu, öğrenci etüt eğitim merkezi, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, milletlerarası özel öğretim kurumları (Yalnız yabancı uyruklu öğrencilerin devam edebilecekleri özel öğretim kurumları) ile uzaktan öğretim kurumları da tasarı kapsamında tanımlanıyor.

KURUM AÇMA İZNİ

Tasarıya göre, bir kurumda öğretime başlayabilmek için kurum açma izni alınması zorunlu olacak. İzin başvuruları ilgili milli eğitim müdürlüğüne yapılacak. Valilikçe açılması uygun görülen okullara ilişkin başvurular ise
kurum açma izni verilmek üzere Bakanlığa gönderilecek. Kurum açma talebinin valilikçe reddedilmesi halinde, kurucu veya kurucu temsilcisi tarafından taleplerinin reddine ilişkin işlemin tebliğinden itibaren on beş işgünü içinde Bakanlığa itirazda bulunulabilecek.

Kurum açma izni alınmadıkça, kuruma öğrenci kaydı yapılamayacak. Kurum açma izni verilmesi, binanın kullanılış amaçlarına ve Bakanlıkça belirlenen standartlara uygun ve yeterli bulunmasıyla birlikte bazı şartların yerine getirilmesine da bağlı olacak. Kurumlara ad verilmesine ilişkin esaslar yönetmelikle belirlenecek.

DİN EĞİTİMİ

Askeri okullar, emniyet teşkilatına bağlı okullar ve din eğitimi-öğretimi yapan kurumların aynı veya benzeri özel öğretim kurumları açılamayacak. Özel öğretim kurumu açacak veya devralacak kişilerde, affa uğramış olsalar bile, yüz kızartıcı bir suçtan ya da kasti bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla hapis cezası ile mahkum edilmemiş olma şartı aranacak.

Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, okul binalarından kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması zorunluluğu aranacak.

MİLLETLERARASI OKULLAR

Yalnız yabancı uyruklu öğrencilerin devam edebilecekleri, yüksek öğretim dışındaki milletlerarası özel öğretim kurumu; yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler tarafından veya Türk vatandaşlarıyla ortaklık yolu ile Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu çerçevesinde Bakanlar Kurulu'nun izniyle açılabilecek.

Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri veya özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişiler de kendi adlarına aynı amaçla milletlerarası mahiyette özel öğretim kurumu açabilecekler.

Bu öğretim kurumlarında, Türk devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, güvenliğine ve menfaatlerine aykırı, Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerleri aleyhinde eğitim-öğretim yapılamayacak.

YABANCI OKULLAR

Yabancı okullar, Bakanlar Kurulu'nun izni ile yeni arazi edinebilecekler ve kapasitelerini en fazla beş misline kadar artırabilecekler. Üzerinde kuruldukları araziler genişletilmemek şartı ve Bakanlığın izni ile mevcut arazi üzerindeki bina, öğrenci ve donanım kapasitelerini en çok bir mislini geçmemek üzere artırabilecekler veya yenileyebilecekler.

Bu izinler dışında, yabancı okulların, binaları genişletilemeyecek, şube açamayacaklar, mevcut binalarının yerine yeni bina inşa edemeyecekler, bu amaçla herhangi bir mülk edinemeyecekler veya kiralayamayacaklar.

Yabancı okulların taşınmaz malları, kurucularının veya yetkililerinin önerisi ile Bakanlığa ya da kuruluş amaçları eğitim vermek olan Türk Medeni Kanunu'na göre kurulan vakıflara devredilebilecek.

AZINLIK OKULLARI

23 Ağustos 1923 tarihli ve 340 sayılı kanuna bağlı Antlaşmanın (Lozan) ilgili maddeleriyle ilgisi bulunan okulların (azınlık okulları) özellik göstermesi gereken konular, yönetmelikle tespit edilecek. Bu yönetmelik, ilgili ülkelerin bu konulardaki karşılıklı mevzuat ve uygulamaları dikkate alınmak suretiyle hazırlanacak. Yönetmelikte belirtilmeyen konularda resmi okullar mevzuatı
uygulanacak. Bu okullarda, yalnız kendi azınlığına mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çocukları okuyabilecek. Özel öğretim kurumu açma izni verilen kurumlarda, iki yıl içinde öğretime başlanılmaması halinde verilen izin iptal edilecek. Amacı dışında kullanıldığı tespit edilen kurumun, izni de iptal edilecek.

ÖĞRETMENLERE EK İŞ İMKANI

İhtiyaç halinde, resmi okullarda görevli öğretmenler, haftada 30 saati geçmemek üzere özel okullarda ders verebilecekler. Bu öğretmenler, asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda görev alabilecekler. Bu öğretmenler, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saatinin yarısı kadar ücretli ders verilebilecekler.

Özel öğretim kurumlarında, uzman öğretici, usta öğretici ve öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer devlet memurlarına, ilgili birimlerin izniyle haftada on saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilecek.
Türkçe dışındaki dillerde öğretim yapan ve yabancıların açtıkları okulların müdür başyardımcıları Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olacak.

Bu okullarda, öğretim dilini bilen, Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmeni bulunması zorunlu olacak. Bulunmaması halinde, okulun öğretim dilinde özel alan eğitimi görmüş, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğretmenlere de bu görev verilebilecek.

ÖĞRETMEN ÜCRETLERİ

Özel okullarda yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre (emekliler hariç) dengi resmi okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemeyecek. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmi okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenecek. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmeyecek.

Bu kurumlardaki ek ders ücreti miktarı, resmi okullar için tespit edilen miktardan az olamayacak. Özel öğretim kurumları, ancak amaçlarına uygun tanıtıcı içerikli reklam ve ilan verebilecekler.

Bu kurumlar, reklam ve ilanlarında gerçeğe aykırı beyanlarda bulunamayacaklar, televizyonda reklam ve ilan yapamayacaklar.

DEVLET YARDIMI

Özel okullarda öğrenim gören öğrencilere, her ders yılı için öğrenci başına belirlenen ücretlerin yarısını geçmemek üzere, azami 1000 YTL tutarında devlet yardımı yapılabilecek. Bu tutar, her yıl Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacak.

Okullarda okuyan öğrencilerin velileri tarafından okul ücretini karşılamak üzere alınan kredinin faizinin yüzde 50'sini geçmemek üzere belirlenen kısmı devletçe karşılanabilecek. Her ders yılı için bu desteklerden yararlanacak öğrenci sayısı, öğrencilere yapılacak devlet yardımı tutarı ve kredi faizinin devletçekarşılanacak kısmı ile yararlanabilme koşulları ve şekli her yıl Bakanlık bütçesine bu amaçla konulacak ödenek esas alınarak, Maliye Bakanlığı ve Bakanlığın müşterek önerisi üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek. Okulların su, doğalgaz ve elektrik ücretlendirilmesi ise resmi okullara uygulanan tarife üzerinden uygulanacak.

ÖĞRENİM ÜCRETLERİ

Öğrenim ücreti ve diğer ücretler, kurumlarca her yıl tespit edilerek ocak ayından itibaren en geç mayıs ayında ilan edilecek. Ücretlerin hangi esaslara göre tespit, tayin, ilan ve tahsil edileceği yönetmelikle belirlenecek.
Kurumlar, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde 3'ünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlü olacaklar. Bakanlıkça bu oran yüzde 10'a kadar artırılabilecek. Ücretsiz okutulacak öğrencilerin yüzdesi, seçimi ve kurumlara kabul şartlarına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek. Kurumlar ayrıca, öğrenim bursu da verebilecekler. Bir okula alınabilecek yabancı uyruklu öğrenci sayısı, o okulda okuyan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrenci sayısının yüzde 30'unu aşamayacak. Tasarının yasalaşmasıyla 8 Haziran 1965 tarihli Özel Öğretim Kurumları Kanunu da yürürlükten kaldırılacak.