BIST 10.083
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.437,15
HABER /  DÜNYA

Yunan basını feryat figan!

Yunan basını Condoleezza Rice'ın Türkiye ziyaretini ve söylemlerini manşete çıkardı.

Abone ol

Yunanistan'ın başkenti Atina'yı dün ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ''Kıbrıs'ın (Rum) Türkiye'nin AB üyeliğini bloke etmemesi gerektiğini'' söyledi.

Rice, Atina'da yayımlanan To Vima, Ta Nea, Elefteros Tipos ve Kathimerini gazeteleri ile Atina Haber Ajansı'na (ANA) verdiği ortak demeçte, Türkiye-AB ilişkileri, Kıbrıs ve İran'ın nükleer programı konularına değindi.

ABD Dışişleri Bakanı Rice, Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimine liman ve havaalanlarını açmamasının AB üyeliğine engel teşkil edip etmeyeceği konusunda, ''Kıbrıs'ın (Rum) AB üyesi olarak, Türkiye'nin AB üyeliğini bloke etmektense, yardımcı olması gerektiğine inandığını'' kaydetti.

Rice, ''Kıbrıs bölünmüş bir ada olmasına rağmen (Rum kesimi) AB'ye girdiği zaman, bu konumuyla Türkiye'nin AB üyeliğini zorlaştıracağı düşüncesi endişe veriyordu. Kıbrıs (Rum) ise tersini söylüyordu. Bu durumda söylediklerini yerine getirmeli'' dedi.

Annan planına da değinen Rice, ''Ne yazık ki Annan planı Kıbrıs Rum tarafınca onaylanmadı. Planın umut verdiği 2 yıl önceki halimizde bulunmayı isterdim. Gerek Sayın Annan, gerekse biz planın adil olduğuna inanıyoruz. Yeni bir çaba için zemin olup olmadığına dair hem Atina'da hem Ankara'da araştırma yapmak istiyorum. Başarısızlıkla sonuçlanacak yeni bir çaba daha istemiyoruz'' diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı, İran'ın nükleer programı konusuna da yer verdiği açıklamasında, ''Diplomatik çabalar tükenmemiştir. ABD ve uluslararası toplum İran'ın nükleer enerjiye sahip olmasına karşı değildir, ancak İran'a nükleer silah üretmesi iznini veremeyiz'' dedi.

Rice, ''İran'a olası askeri harekat düzenlenmesi'' konusunda ise şunları kaydetti:

''Hiçbir olasılık masadan kaldırılmış değildir. Sonuç getirebilecek diplomatik bir çabanın ortasında bulunuyoruz. Uluslararası toplum bir bütün halinde ve fikir birliği içinde olmalıdır ki İran, uyum göstermekten başka alternatifi olmadığını anlasın.''

RICE, ANKARA'YA KISA SÜRELİ ARMAĞAN SUNDU

Öte yandan, Yunan basını, Rice'ın Atina ziyaretinde Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik olumlu açıklamalarını ''Rice'ın, Türkiye'ye arka çıktığı'' şeklinde değerlendirdi.

Atina'da yayımlanan Elefterotipiya gazetesi, ''Rice'ın, Yunanistan'ın Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemeye devam etmesini, Kıbrıs'tan (Rum) ise iyi niyet göstermesi ve Kuzey Kıbrıs'a yönelik izolasyonun kaldırılmasını talep ettiğini'' yazdı.

Gazete, Rice'ın bu açıklamalarıyla Ankara'ya ziyaretinden kısa bir süre önce ''armağan sunduğu'' değerlendirmesinde bulundu.

Rice'ın ''Türkiye'nin, AB ile Kıbrıs'a (Rum) karşı yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde bile desteklenmesi gerektiğini'' söylediğini kaydeden Ta Nea gazetesi, ABD Dışişleri Bakanı'nın bu açıklamalarıyla Atina görüşmelerindeki olumlu ortamı kötü etkilediğini yazdı.

ATİNA'DA SOĞUK DUŞ

Ethnos gazetesi ise ''Rice'ın Türkiye ve Kıbrıs konulu açıklamalarının Atina'da soğuk duş etkisi yarattığını'' kaydettiği haberinde, ABD Dışişleri Bakanı'nın Kıbrıs Rum kesimine Ankara'nın AB sürecine engel koymaması için ültimatom verdiği yorumunda bulundu.

Rice'ın, Kıbrıs Rum kesimine ''Türkiye'nin AB sürecine olası veto düşüncesini terk etmesi'' mesajını gönderdiğini belirten To Vima gazetesi ise ABD Dışişleri Bakanı'nın bu konuda sert bir dil kullandığı değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada, Rice'ın Atina temaslarında, ''ABD'nin Yunanistan'a verdiği önemin teyit edildiğini'' yazan Elefteros Tipos gazetesi, ziyareti, ''Atina'nın dış politikasındaki tezlerinin gözler önüne serilmesi bakımından'' olumlu olarak değerlendirdi.

Rice ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin bir ayda iki kez bir araya gelmelerini ''İki ülke arasındaki ilişkilerin yüksek düzeyde olduğunun göstergesi'' olarak değerlendiren Apoyevmatini gazetesi, ''Bakoyanni'nin, Türkiye'nin AB süreci ve Atina'nın tezi hakkında açık bir mesaj gönderdiğini'' kaydetti.

Kathimerini gazetesi ise ''Rice ile Bakoyanni'nin çoğu konudaki hedeflerinin ortak olduğunu, ancak hedeflere ulaşılması yolunda izlenecek tavırda hemfikir olunmadığını'' belirttiği haberinde, görüşmelerin olumlu bir ortamda yapıldığına da dikkat çekti.
Rice’ın ziyareti Amerikan basınında

NEW YORK, (DHA)

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Türkiye ziyaretini değerlendiren Amerikan basını, Rice’ın Ankara’ya verdiği sinyalde, "Ankara’nın kendi başına bir operasyon yapmasına sıcak bakmadıklarının altını çizdiği" yorumunu yaptı. Rice’ın Türkiye ziyaretinin, ABD basını dışında ilgi görmemesi ise dikkat çekti.

NEW YORK TİMES

ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice’ın, Ankara ziyaretini değerlendiren New York Times, ’ABD, Türklere Irak’tan Kürt sızmalarını önlemede yardım edecek’ başlığı ile verdiği haberinde, Rice’ın Ankara’ya PKK konusunda yardım sözü verdiğini belirtti. Gazete, Rice’ın, Türk hükümetini bu iş için Irak’a asker göndermemesi konusunda da uyardığını da kaydetti.
Türk medyasının uzun bir süredir Türk birliklerinin Irak sınırında toplandığı konusunda çeşitli duyumları yayınladığını yazan gazete, Türk askerinin Kuzey Irak’a gireceği yönünde medyada çeşitli spekülasyonlarında yapıldığını belirtti. Gazete, görüşmeler sonrasında Rice’ın "ABD’nin, PKK ile mücadelede geçmişte olduğu gibi gelecekte de daha aktif olacağı" mesajını verdiğini yazdı.

LAT: "RICE ANKARA’YA IRAK’A GİRMEYİN MESAJI VERDİ"

Los Angeles Times gazetesi, Rice’ın Ankara’ya üstü kapalı olarak "Irak’ta kendi başına iş yapma" mesajı verdiği değerlendirmesinde bulundu. Rice’ın "ABD PKK konusunda çabalarını arttıracak" sinyalini verdiği ancak Türkiye’den "Kuzey Irak’a girmesini" istemediği ifade edildi.
Rice’ın bu mesajı açık bir şekilde vermediğinin de altını çizen gazete, ABD Dışişleri Bakanı’nın, sınır ötesi bir operasyon konusunda "Türkiye’nin cesaretini kırdığı" yorumunu yaptı.

WP: "RICE İSTİHBARAT PAYLAŞTIKLARINI SÖYLEDİ"

Washington Post gazetesi, Dışişleri Bakanı Gül ile görüşmesi sırasında Rice’ın PKK konusunda istihbarat paylaşımı yönündeki sözlerini tekrarladığını yazdı. Gazete, Gül’ün de son dönemde Irak sınırına yapılan askeri yığınağın her yıl yapılan bir uygulama olduğunu söylediği aktarıldı.

LAT: "RICE İRAN KONUSUNDA DESTEK İSTEDİ"

Los Angeles Times gazetesi, Rice’ın gerek Atina’da gerekse Ankara’da ABD’nin İran politikası için destek aradığını belirtti. Haberde iki ülkenin de bu talebe çekingen yaklaştığı zira hem Ankara’nın hem da Atina’nın askeri bir operasyona sıcak bakmadığı ve sorunun diplomatik kanallarla çözülmesini istediği belirtildi.
Rice’ın Ankara’da PKK ile mücadele konusuna da değindiğini belirten gazete, ABD Dışişleri Bakanının "Birleşik Devletler PKK konusunda geçmişte de aktifti gelecekte de aktif olacak" dediğini aktardı. Haberde Rice’ın "yardımın bir sınırı olabileceğini" ifade ettiği, Irak’ın istikrarsızlaştırılmasını da istemediklerini söylediği belirtildi.