BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Microsoft korsanlara karşı

Microsoft, online sahtekarlıkla dünya çapında hukuksal mücadele için yetkilileri bir araya getiriyor.

Abone ol

Avrupa Orta Doğu ve Afrika’da 100’den fazla yasal girişimde bulunacak olan Microsoft, online sahtekarlıkla dünya çapında hukuksal mücadele için hukuk, hükümet ve endüstri çevrelerini bir araya getiriyor.

Microsoft’un EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) Bölgesi Başkanı Neil Holloway, Brüksel’de gerçekleşen bir teknolojik tartışma platformunda kişisel bilgileri sızdırmaya yönelik “yemleme” (phishing) türü saldırılarının arkasındaki siber suçluları hedef alan küresel ölçekteki hukuksal mücadele kampanyasını duyurdu. Ev sahipliğini Avrupa İnternet Servis Sağlayıcılar Birliği EuroISPA’nın üstlendiği etkinliğe, İnterpol de destek verdi. Microsoft Corp., Ocak 2006’da EMEA Bölgesi’nde online sahtekarlık yaptığından şüphe edilen kişilere karşı 100’den fazla dava için yasal girişimde bulunacağını duyurmuştu. Mart sonu itibariyle bu girişimlerden 53 tanesi gerçekleşecek.

Holloway, konu hakkındaki görüşlerini şu sözlerle dile getirdi, “Yemleme eylemi bir suçtur. Tüketicilerin İnternet’e duydukları güveni zedelemenin yanı sıra, Avrupalı siyasetçi ve endüstrilerin vatandaşlarının İnternet’teki yenilikçi ve değerli hizmetlerinden yaygın biçimde yararlanması hedefleri önünde de engel oluşturmaktadır.”

Yasal girişimler, Microsoft’un daha önce başlattığı Yemleme ile Küresel Mücadele İnisiyatifi (GPEI) programı kapsamında yürütülüyor. Program tüketiciyi koruma, işbirliği ve adli takibat yoluyla, dolandırıcılıkla dünya çapında yürütülen mücadelenin koordinasyonu sağlarken, bir yandan da genişletilmesini hedefliyor.

Holloway sözlerine şöyle devam etti, “Microsoft, yemleme ile küresel mücadele girişiminde tüketicileri eğitmek, suçluların yasal takibini sağlamak ve yemleme tehdidine karşı teknolojiler geliştirebilmek için yasal merciler, çok sayıda sektör ve hükümetle bir arada çalışıyor.”

GPEI şemsiyesi altında EMEA Bölgesi’nde başlatılacak ilk 53 yasal girişim Türkiye, Fransa, İspanya, Fas, İngiltere, Almanya, Avusturya, Mısır ve İsveç’teki yemleme saldırılarını düzenleyen karışan kişileri hedef alıyor. Bu davaları kişilerin e-posta şifresi, kredi kartı numarası veya banka hesap bilgileri gibi özel bilgilerini sızdırmak için sahte web siteleri oluşturan kişilere yönelik 51 dava izleyecek.

Söz konusu girişim, Microsoft’un yemleme ve diğer siber suçlara yönelik uzun soluklu mücadelesinin son halkasını oluşturuyor. Microsoft bugüne kadar dünya çapında yemleme yöntemiyle dolandırıcılığa başvuran 4744 siteyi kapattırırken, geçtiğimiz yıl ABD’de 117 dava açtı. Ayrıca Microsoft, dolandırıcılığa yönelik teknolojik önlemlere yatırım yapmayı sürdürüyor. Internet Explorer 7’de yer alan ve kullanıcıları potansiyel online risklere karşı uyaran “Yemleme/Phishing Filtresi” de bu teknolojik yatırımlardan birini oluşturuyor.

Yemleme (Phishing) terimi, Bilişim Sözlüğü 2005’te (Bülent Sankur, Pusula Yayıncılık), “Yasal bir kuruluş görüntüsü altında kullanıcılara sahte elektronik mesajlar yollayıp, daha sonra çalıntı kimlik olarak kullanma amacıyla kişisel özel bilgileri toplama.” olarak tanımlanıyor.