BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.439,01
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası faizi yüzde 9'a indirdi! Asıl bomba bundan sonrası için: Artık faiz indirimi olmayacak

TÜRKİYE Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Kasım ayı faiz kararını açıkladı. MB, piyasalara sürpriz yapmadı ve politika faizini 150 baz indirdi... Faiz yüzde 9'a inerek iki yıl aranın ardından tekrar tek haneli oldu... Merkez Bankası, faiz indirimine son verdiğini de duyurdu...

Abone ol

TÜRKİYE Merkez Bankası faiz kararını verdi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 10.50 olan faizde 150 baz puan indirime gitti ve faizi yüzde 9'a indirdi. Türkiye'de politika faizi Ağustos 2020'nin ardından ilk kez tek haneye düştü. Merkez Bankası, piyasanın beklediği gibi faiz indirimlerinin bittiğini duyurdu. 

Faiz indirimi dönemi sona erdi

Merkez Bankası, bundan sonraki dönemde Ağustos ayından bu yana devam eden faiz indirme döneminin, son kararla birlikte sona erdiğini açıkladı. Merkez Bankası açıklamasında, "Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiştir" denildi. İşte Merkez Bankası'nın açıklaması...

Dezenflasyonist süreç başlıyor

- Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir.

150 baz puan indirilmesine karar verildi

- Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi ile arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliği açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 150 baz puan düşürülmesine karar vermiştir.

Mevcut faiz artık yeterli düzeyde

Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiş, ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.

Merkez Bankası bugüne kadar ne yaptı?

Merkez Bankası, Eylül 2021'de faiz indirimlerine başlamış ve üst üste 5 ay politika faizini 100'er baz puan indirmişti. 2021 yılını yüzde 14 faizle tamamladıktan sonra Merkez Bankası, yeni yılda uzun süre faizi sabit tuttuktan sonra ağustos ayında sürpriz bir kararla 100 baz puanlık faiz indirimine gitmişti.  Eylül ayında da 100 baz puanlık faiz indirimine giden Merkez Bankası, ekim ayında ise politika faizini 150 baz puan düşürerek 10.50 seviyesine çekmişti.