BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.470,25
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memur takipçi olacak

Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen Uzlaştırma Kuruluna başvuracaklarını açıkladı.

Abone ol

Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, memur sendikaları ile Hükümet arasında anlaşmazlıkla sonuçlanan toplu görüşmelerin ardından Uzlaştırma Kuruluna başvuracaklarını açıkladı. Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kamu İşveren Kurulundan, görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle ''mutabakatsızlık metni'' imzalanması için çağrı beklediklerini söyledi. Metnin imzalanmasının ardından bütün hukuki süreci kullanacaklarını belirten Yokuş, ''Uzlaştırma Kuruluna başvurma hakkımızı kullanacağız. Bakanlar Kurulundan çıkacak kararın sonuna kadar takipçisi olacağız. Mücadelemiz bütçe sona erinceye kadar sürecek'' dedi.

''ÖNCEKİ KARARLARA PARALEL KARAR BEKLİYORUZ''

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da bundan sonra izleyecekleri stratejiyi bugün ve yarın yapacakları Başkanlar Kurulu toplantısından sonra kararlaştıracaklarını bildirdi. Görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanması için sonuna kadar uğraştıklarını anlatan Aksu, bundan sonra yasal süre içinde Uzlaştırma Kuruluna başvuracaklarını belirtti. Uzlaştırma Kurulunun bundan önceki senelerde verdiği kararlara paralel bir karar vermesini beklediklerini dile getiren Aksu, kuruldan bugüne kadar çıkan kararların tavsiye niteliğinde olmasına karşın, memurların lehine olduğunu kaydetti.

KESK: ''HİÇBİR AŞAMADA YER ALMAYACAĞIZ''

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise başından beri toplu görüşmelerin sonu belli bir ''oyun'' olduğunu savunduklarını anımsatarak, ''Bizim öngörülerimiz gerçekleşmiştir. Başlangıçta, 'toplusözleşme hakkı olmadan masaya oturmayacağız' denebilseydi, Hükümet, bu kadar fütursuzca davranamazdı'' dedi.

Masanın galibinin IMF ve Hükümet olduğunu dile getiren Tombul, grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı ve bütçenin halkın yararını gözetecek şekilde düzenlemesi için mücadelelerini bundan sonra da kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi. Tombul, toplu görüşmelerden daha önce çekildiklerini anımsatarak, Uzlaştırma Kuruluna başvurmak başta olmak üzere, bundan sonra toplu görüşme sürecinin hiçbir aşamasında yer almayacaklarını bildirdi.

SÜREÇ

Toplu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle taraflardan herhangi birinin, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası uyarınca, 3 gün içinde yapacağı başvuru üzerine, Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 üniversite öğretim üyesinden oluşan ''Uzlaştırma Kurulu'' devreye girecek. Kurul, 5 gün süreyle yapacağı çalışmaların ardından hazırlayacağı raporu Bakanlar Kurulu'na iletecek. Memur maaşlarına yapılacak zamma ilişkin son kararı Bakanlar Kurulu verecek.