BIST 10.793
DOLAR 32,19
EURO 34,94
ALTIN 2.426,85
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te vekiller birbirini boğazladı

"İnönü'ye Hitler benzetmesi, Başbakanın mal varlığı" derken günlerdir gergin günler yaşayan Meclis'te yine yumruklar konuştu.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
TBMM yaklaşık 20 günlük Anayasa görüşme sürecinin en gergin gününü yaşadı. Tartışma yaratan konu ne Anayasa Mahkemesinin yapısı ne de HSYK’ya üye seçimiydi.

Başbakan’ın İnönü’ye yönelik Hitler benzetmesi nedeniyle AK Parti ile CHP milletvekilleri karşı karşıya geldi. Yumruklara neden olan ise Başbakan Erdoğan’ın mal varlığıyla ilgili tartışma oldu.

Milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü. Yumruklar konuştu. Sırların üzerine çıkan milletvekilleri oldu. Küfürler havada uçuştu. Meclis’i ziyaret edip Genel Kurul’u izleyen yabancı bir heyet bu görüntülere dayanamayıp salonu terk etti.

Genel Kurul’da renkli sahneler de yaşandı. Meclis Başkanının tutumunu eleştirmek için CHP’li İsa Gök “lehte” söz aldı. CHP’li Gök “Çok sevdiği Meclis Başkanı Şahin”i kinayeli bir şekilde yerden yere vurdu.

İNÖNÜ’YE HEMŞEHRİ SAVUNMASI

Meclis’te gerilim yaratan ilk kavga İnönü ve Atatürk üzerinden yaşandı. CHP’li Mevlüt Aslanoğlu hemşehrisi İnönü’yü savunarak, “Ölmüş bir insanın arkasından laf etmek günahtır. Siz günahtan korkmuyorsunuz. Ölmüş bir insanı zalime benzetmek en büyük günahtır. Siz acımasızsınız” dedi.

AK Partili Mustafa Elitaş, İnönü’nün siyasi bir kişilik olarak eleştirilebileceğini belirterek, CHP’ye yüklendi: Elitaş, “İnönü naptı önce paradan Atatürk resmini çıkardı. Atatürk'ü Koruma Kanunu 1951'de çıktı. Atatürk'ü onu paralardan çıkaran CHP'den koruyorlardı. Bizim tek milli kahramanımız var o da Mustafa Kemal Atatürk" dedi.

DERDİNİZ ATATÜRK'E SÖVMEK

CHP'li Haluk Koç Elitaş’ın sözlerini düzeltmek için söz aldı. Koç, “Atatürk'ü Koruma Kanunu 1950'de iktidar el değiştirdikten sonra Atatürk'e yönelik sistemli bir saldırı oldu. DP irticayı hortlatma iddiasından kaçınmak için bu kanunu çıkartmıştır. Hepsinin dilinin altında bir bakla var. Aslında Atatürk'e sövmek istiyorlar ama dilleri varmıyor” dedi. Koç’un bu sözleri milletvekillerinin ayağa kalkmasına neden oldu.

IRKÇI, FAŞİST…

"Kanı bozuklar" sözü nedeniyle uzaklaştırma cezası alan AK Partili Ahmet Aydoğmuş, "Mert ol, cesur ol, ırkçı, faşistsin sen" dedi. CHP'liler de Aydoğmuş'a, "Başbakan gördü seni otur" diye bağırdı.

Kendinden utan... İnönü kim sen kim... O olmasa burada olmazdın... sözleri havada uçuştu. Birbirlerinin üzerine yürüyen, “Dışarı çıkalım orada kavga edelim” diyen milletvekilleri zorlukla yatıştırıldı.

RECEP TAYYİP DEĞİL, RECEP BİN AHMET

CHP'li Bülent Baratalı da İnönü’yü savundu. “İnönü olmasa Tayyip Erdoğan'ın adı Recep Bin Ahmet olacaktı. Güneysu'da belki mürit, belki tarikat şeyhi olacaktı” diyen Baratalı, “Ama bir tek şey olmayacaktı. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olmayacaktı” dedi.

ERDOĞAN'IN MAL VARLIĞI
KAVGA ÇIKARDI ...

[PAGE]

BAŞBAKANIN MAL VARLIĞI TARTIŞILIYOR

AK Parti ile CHP arasındaki ikinci büyük gerilim Başbakan Erdoğan’ın mal varlığı nedeniyle yaşandı. Tartışmanın fitilini ateşleyen CHP'li Akif Ekici, “Başbakan dünyada 10 zengin arasına girdi. Çocuklarına burs ararken bir yandan da gemicikler alınıyor” dedi. Ekici konuşmasına yönelik laflar atılınca AK Parti grubunun üzerine doğru yürüdü. Bu sırada Başkan Şahin, "Bir grubun üzerine yürüyorsunuz. Hiç yakışır mı" diye tepki gösterdi.

PAKETİNİZ DELİK DEŞİK OLMUŞTUR!

CHP'li Engin Altay da gerilimi daha da yükseltti. Altay, “Dün akşamdan beri keyfiniz yerinde. Ancak şunu bilin paketiniz delinmiştir. İster bir ister üç delik. Parti tüzüğü gibi Anayasa değiştirirseniz böyle olur delik deşik olursunuz” dedi.

Altay İnönü’ye yönelik Başbakan’ın sözlerini de eleştirdi. Altay, “Bir tarafta Sümerbank'ın Nazilli Basma fabrikasında 25 kuruş usulsüzlük var diye istifa eden Başbakan var. Diğer yanda dünyanın 8. zengini Başbakanı var. 7 yılda bu noktaya gelen biri o Başbakanı eleştiremez. Hitler'e benzese benzese 2.5 milyon kişinin ölümünden sorumlu El Beşir’i baş tacı yapanlar benzer.

BAYKAL'IN MAL VARLIĞI NEREDE?

Başbakan’ın mal varlığı tartışmalarına AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ CHP lideri Baykal’ın mal varlığını sorarak katıldı. Bozdağ, “Başbakanla ilgili söylenen sözler iftiradır. 1994'den 98'e hapse gidene kadar belediye başkanıydı. Dokunulmazlığı yoktu. Dönemin iktidarları dünyayı dar etmek için her şeyi aradılar? Bulamadılar, dirlik birlikten mahkum ettiler. Hapisten sonra da dokunulmazlığı yoktu. O zaman niye mahkeme karşısına çıkaramadınız. Neden çünkü alnı ak kendisi ak bir lider vardı. O nedenle kirletemediniz” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın mal varlığının internet sitesinde sürekli güncellendiğini belirten Bozdağ, “Sayın Baykal'ın mal varlığı nerede. İnternette var mı? 2 milyon dolarla dünyanın 10. zenginiymiş. İspat edemeyen müfteridir. Bu kürsüyü iftiralarla kirletmeyelim” sözleri ile CHP’lileri ayağa kaldırdı.

CHP SIRA KAPAKLARINA VURDU

AK Partili Bozdağ'ın "Kürsüyü kirletmeyin" sözleri CHP'lilerin tepkisini çekti. CHP'liler sataşma için söz istedi. Ancak Şahin CHP'ye yönelik değil genel bir niteleme olduğunu belirterek söz vermedi. Bunun üzerine CHP'liler sıra kapaklarına vurarak protesto etti. BU arada Şahin kendisine tepki gösteren CHP'li Öztürk'e, "Oğlunu evde böyle seslenebiliyor musun? Otur yerine" diye bağırdı.

BAŞBAKAN'IN MAL VARLIĞI KAYNAĞI AÇIKLANSIN

Söz alan Kılıçdaroğlu Başbakan Erdoğan’ın mal varlığının internet sitesinde olmasının değil o mal varlığının kaynağının açıklanması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Oğluna gelen kilolarca altınla açıklıyor. Oğluna borcunu ne zaman ödeyecek. Arkadaşlarımıza söz verin” dedi.

MECLİS MECLİS OLALI BÖYLE
KONUŞMA GÖRMEDİ...

[PAGE]

MECLİS BÖYLE KONUŞMA GÖRMEDİ

Meclis Başkanı Şahin'in tutumu usül tartışmasına neden oldu. CHP'li İsa Gök Başkanın tutumunu savunmak için lehte söz istedi. Başkan Şahin'de, "Merak ediyorum beni nasıl savunacağınızı buyrun Sayın Gök" dedi.

Gök kinayeli bir konuşma yaparak şöyle dedi:
”Benim Meclis Başkanım öyle adildir ki tutanaklar yanlıştır. Ben söz almadım aslında. Meclis Başkanım öyle adildirki ilk söz istedim. Benim Meclis Başkanı çok adildir. Elitaş'a söz vermeli. Sora Suat Kılıç'a sonra Canikli'ye. Doğru yönetiliyor. Yönetim böyle olur. Öyle adildir ki. Dün .bir üye el hareket yaptı ama benim Meclis başkanım görmez uzağı göremez çünkü... Kamer Genç'e söylediği sözler... Genç haketmiştir. Meclis Başkanım en doğrusunu yapmıştır. Hukuk fakültesi okumamış olabilir ama iyi hukukçudur. Tüzük yanlış basılmıştır. Tüzük Meclis Başkanıın tarafsız adil olması gerektiğini yazmıyor. Melcis Başkanımı tebrik ediyorum. O koltukta Atatürk oturmuştu içim ağlıyor. Çünkü o koltukta Meclis Başkanım oturuyor.”

MECLİS BAŞKANI DA KİNAYEYE KATILDI

Meclis Başkanı Şahin Gök'ü kutladı. Şahin, "Tarihe geçecek bir konuşmaydı. Ben de sizi tebrik ediyor destekliyorum" dedi.

BAŞBAKAN FRENİ PATLAMIŞ BMC KAMYONU

CHP Başbakanın mal varlığı tartışmasını sürdürdü. CHP'li Engin Altay, “Ben 7 yıllık milletvekiliyim. Bir kredi kartımdan alıp birine yatırıyorum. 16 yılda bu parayı nasıl kazandı. Akbil'de ne kadar yolsuzluk varsa oralarda aklansın sonra başkan yarı başkan... Başbakan freni patlamış BMC kamyonu gibi. Ona ayar verin” dedi.

FRENİ PATLAMIŞ ÇÖP ARABALARI

Altay’a yanıt AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ’dan geldi. Bozdağ, “Başbakan bu mal varlığını birden bire edinmedi. 17 yıl ticaret yapmış. Alnının teriyle kazanmış, kazandığını da milletin bilgisine sunmuş. Onun kadar mal varlığı incelenen ikinci bir insan var mıdır... Yok.. Bir tane açık bulamadılar ama iftiralarla sadece freni patlamış çöp arabalarıyla bunu sağlamaya çalışıyorlar ama çöpler de bunu gideremez” dedi.

YALAN ÜRETMEKTEN BIKMADINIZ

Başbakan Erdoğan'ın mal varlığına bir savunma da AK Partili Nurettin Canikli'den geldi. Canikli, "The Ekonomist dergisinin açıklaması yapıldı. Hayal ürünüdür bu haber. Erdoğan'ın dünyanın en zengin insanları arasında bulunduğuyla ilgili bir haber yapmamıştır. Biz de böyle bir bilgiye sahip edğiliz. Bu yalan... Kuyruklu yalan. Bu iddiaya sahip kişi çkıp Başbakandan bu milletten özür dilemelidir. Ne zaman onurlu davranacaksınız. Ayıptır. Hiç gerçekle ilgisi olmadığı halde Başbakana her türlü hüküreti yapacaksınız. Ayıptır. Çıkıp özür dileyeceksiniz. Biz sizin yalanlarınızı çürütmekten bıktık ama siz yalan üretmekten bıkmadınız. Bu milletin kürssüsnü bu şekilde kirletemezsiniz. Yolsuzluk mu görmek istiyorsunuz. Yuvacık Barajı, İSKİ skandalına bakın, partinizin hesaplarına bakın.

YUMRUKLAR, KÜFÜRLER HAVADA UÇUŞTU

Canikli'nin sözlerinin ardından Meclis karıştı. Gün içinde pek çok kez karşı karşıya gelen milletvekilleri bu kez yumruklaştı. CHP'li Ali Rıza Öztürk sıraların üzerine çıkıp diğer milletvekillerinin üzerine atladı. CHP'li Yaşar Tüzün yumruk yedi. Grup Başkanvekilleri milletveklilerini sakinleştirmeye çalıştı. Ancak gerilim uzun süre devam etti. Meclis toplantısını izleyen yabancı bir heyet kavga üzerine salonu terk etti.

ANAYASA GÖRÜŞMELERİNDE KABUL EDİLEN MADDELER

21. madde
İkinci oylama 407 katılım, 336 kabul, 71 ret
İlk oylamada 408 katılım, 338 kabul, 70 ret

20. madde
İkinci oylama 408 katılım, 336 kabul, 71 ret ve 1 çekimser
İlk oylamada 408 katılım, 338 kabul, 70 ret

19. madde
İkinci oylama 408 katılım, 337 kabul, 70 ret, 1 boş
İlk oylamada 407 katılım, 337 kabul, 69 ret, 1 boş

18. madde
İkinci oylama 408 katılım, 337 kabul, 71 ret
İlk oylamada 406 katılım, 335 kabul, 70 ret, 1 boş