BIST 10.890
DOLAR 32,18
EURO 34,89
ALTIN 2.470,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Helenistik kanalizasyon inceleniyor

Altyapı çalışmalarında ortaya çıkarılan Helenistik çağa ait tünel için Antakya Arkeoloji Müzesi yetkilileri harekete geçti.

Abone ol

Mayıs ayının ilk günlerinde Antakya Belediyesi tarafından Bağrıyanık Mahallesi ve Saray Caddesi'nde başlatılan alt yapı çalışmaları sırasında yapılan kazılarda Helenistik çağa ait bir su kanalizasyon tüneli bulundu.

Tarihi kalıntının bulunmasının ardından Antakya Arkeoloji Müzesi tarafından mühürlenen alanda bugün sabah saatlerinden itibaren arkeologlar araştırma çalışmalarına başladı.

Antakya Arkeoloji Müzesi yetkililerinden oluşan bir heyet özel kıyafetler giyerek kazı sırasında ortaya çıkan tünelin içine geçti. İlk tespit çalışmalarının yapılacağını söylemekle yetinen teknik heyet bu alanın tamamında incelemelerini sürdürecek.

Altyapı çalışmaları sırasında ortaya çıkan kanalizasyon tünelinin, özel kesme taşlardan yapıldığı, yüksekliğinin 4 metre genişliğin ise 3,5 metre olduğu öğrenildi. Özel yapılmış tünelin Habib-i Neccar Dağı'ndan gelen suların Asi Nehri'ne akmasını sağladığı alınan bilgiler arasında yer aldı.

Alan içerisinde gerçekleştirilecek inceleme sonunda dünyanın ilk aydınlatılmış caddesi olan eski Antakya'da bulunan Kurtuluş ve Saray caddelerinin ortak noktasının yanı sıra cadde kalıntılarının bulunacağı tahmin ediliyor.