BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Mansur Yavaş 'aday olsam kazanırdım' dedi İYİ Parti'den yanıt geldi

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Kürsad Zorlu, Akşener'in, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve kendisine yönelik "Cumhurbaşkanı adayı olun" çağrısıyla ilgili ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın "2023'te aday olsaydım kazanırdım" sözlerine cevap verdi. Zorlu, "Akşener'in haklı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur" dedi.

Abone ol

ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın dün katıldığı bir televizyon programında seçim öncesi adaylık süreci ve Akşener ile ilgili değerlendirmeleri yankı uyandırdı. 

Seçim öncesi İmamoğlu ve kendisine yönelik "Cumhurbaşkanı adayı olun" çağrısı sorulan ABB Başkanı Mansur Yavaş, "Ben kırgın falan değilim. 'Aday olmadı' diye ben suçlanıyorum. Gerçekten aday olmamı istiyorsanız, 'Hadi çık gel aday ol' demekle olmaz, başka partide kaydım var. 1 gün önce beni arayıp 'Teklif getireceğim, böyle bir şey düşünür müsünüz?' demesi lazımdı" cevabını verdi.

"Aday olsam kazanırdım"

Altılı Masa'nın karar alması halinde aday olacağını söylediğini hatırlatan Mansur Yavaş, "Bu süreçte adaylığımla ilgili her yerde şunu söyledim, 'Altılı Masa aday gösterirse aday olurum'. Zaten söyledim oybirliği olsaydı olurdum. Kazanacağımı düşünüyorum. Daha fazla konuşmak istemiyorum. Mahalli seçim ortamındayız. İnşallah Mayıs ayında yapacağımız görüşmede kamuoyunun bilmediği konuları bir kez konuşurum, bir daha konuşmam" dedi.

İYİ Parti'den yanıt

Mansur Yavaş'ın bu açıklamaları üzerine İYİ Parti cephesinden cevap gecikmedi. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Yavaş'ın bu sözlerine cevap verdi.  

Millet İttifakı'nın İYİ Parti ve Meral Akşener’in öncü girişimleri neticesinde kurulmuş olduğunun altını çizen Zorlu, "Pek çok büyükşehirde olduğu gibi Ankara’da da partimiz aday çıkarmayarak Millet İttifakı adayı sayın Mansur Yavaş’ı desteklemiş ve seçimi Millet İttifakı kazanmıştır" ifadelerini kullandı.

2019 seçimlerinde de Ankara ve diğer büyükşehirlerde İYİ Parti'nin oy oranlarıyla etkisi ve katkısı tartışmasız bir konumda olduğunu aktaran Zorlu "Bu süreci dikkate alarak İYİ Parti 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinde kurulan 6’lı masada da yer almıştır. Liderler arasında kararlaştırılan “uzlaşma”, “istişare” ve “milletin tercihi” ölçütleri partimizin önerisi üzerine kamuoyuna açıklanmıştır" değerlendirmesinden bulundu.

"Akşener'in haklı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur"

Zorlu açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"5 Temmuz 2022 tarihinde sayın Yavaş’ın Genel Merkezimizi ziyareti sırasında yapılan dörtlü görüşmede milletin kendisiyle ilgili böyle bir isteği olduğundan hareketle adaylık konusundaki olumlu görüş ve teklifimiz kendilerine açıkça iletilmiştir. “Kazanacak aday” şeklinde kamuoyunda seslendirilen tespitlerin somut bir örneği de Sayın Yavaş’ın dünkü değerlendirmesinde bizzat kendisi tarafından seslendirilmiştir. 

En başından beri olduğu gibi 2 Mart tarihli 6’lı masa toplantısında da Genel Başkanımız iki belediye başkanının halk tarafından teveccüh gördüğünü ve kısa bir süre içerisinde yapılacak kamuoyu araştırmaları yoluyla adayın kim olacağını milletin tercihinin belirlemesi gerektiğini ortaya koymuştur. Ancak söz konusu toplantıda bu görüşümüz kabul edilmemiş; istişare, mutabakat iklimi akamete uğramış ve ardından Genel Başkanımız iki Büyükşehir belediye başkanına açık bir çağrıda bulunmuştur. Neticede yeniden varılan uzlaşmada da nihai nokta, İYİ Partinin hassasiyeti olan iki büyükşehir belediye başkanının Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin ana aktörleri olmasıdır. 

İYİ Parti, Cumhurbaşkanı adayı kesinleşene kadar milletin isteğini sürekli gündemde tutmuş ve sonuca en hızlı varabilecek aday için mutabakat tesis edilmesi arayışında olmuştur. Son yaşananlar Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in ne kadar haklı olduğunu bir kez ortaya çıkartmıştır. Gelinen aşamada tüm Türkiye’de kendi adaylarıyla seçime girmekte olan İYİ Partimiz vefakar mensupları ve öz kadrolarıyla kendi adaylarının yanında duracaktır."