BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Lastik sektöründe anlaşma

Türk Pirelli, Brisa, Goodyear fabrikalarında çalışan 3 bin 500 işçi ile toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Abone ol

Türk Pirelli, Brisa, İzmit ve Adapazarı Goodyear fabrikalarında çalışan 3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi anlaşmayla sonuçlandı.

Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan ve sendikanın yönetim kurulu üyeleri, toplu iş sözleşmesinin anlaşmayla sonuçlanmasının ardından Köseköy Beldesi'ndeki Goodyear Fabrikası'na gelip, işçilere sözleşmeyle ilgili bilgi verdi.

İşçiler tarafından ''Bu işçi seninle gurur duyuyor'' ve ''Başkan sen bizim herşeyimizsin'' sloganlarıyla karşılanan Karacan, Ocak ayından itibaren geçerli olan toplu iş sözleşmesinin, işverenle 24 saat süren görüşmeler sonunda anlaşmayla sonuçlandığını söyledi. 15 Aralık 2005 tarihinde başlayan ve bugün sona eren görüşmelerde çok sıkıntılı dönemler yaşadıklarını ifade eden Karacan, bu sıkıntılı sürecin işçilerin ve sendikanın kararlı tutumuyla aşıldığını belirtti. Çalışanlar için önemli olan işe giriş ücretleri, senelik izin, geçici işçi ve sağlık sigortaları konularında taviz verilmediğini ifade eden Karacan, şunları kaydetti:

''Parasal anlamda ilk ve ikinci 6 aylarda enflasyon oranında, üçüncü ve dördüncü altı aylarda ise enflasyonun yüzde 90'ı olmak kaydıyla bu şartlar içerisinde toplu sözleşmenin müzakereleri bu noktaya geldi. Sosyal haklarda ise birinci yıl enflasyon, ikinci yıl ise enflasyonun yüzde 90'ı oranında artış oldu. Önemli olan işletmelerin, sizlerin iş akdinin ve iş barışının devam etmesini sağlamak. Biz bugünden itibaren bu akdin devam etmesi için elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Bizim için istihdam önemlidir, bizim için çalışma şartlarındaki kurallar önemlidir.'' Açıklamanın ardından 08.00-16.00 vardiyası işçileri işbaşı yaptı.