BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Eurovisionda Lordi depremi

Eurovision'da herkes şaşkın! Vikingler geldi, yarışmayı alt üst edip ödülü alıp gitti! Geride kalan ise deprem...

Abone ol

Lordi'nin klibini izlemek için tıklayın...


Bir dönemler ABBA, Celine Dion gibi grup ve şarkıcıların çizdiği rotada ilerleyen Eurovision Şarkı Yarışması'nı bu yıl lateks kostümleriyle korku filmlerinden çıkmışa benzeyen Finlandiyalı heavy metal topluluğu Lordi'nin, 'Hard Rock Hallelujah' adlı parçayla kazanması Avrupa müzik dünyasında şaşkınlıkla karşılanırken, daha yarışmadan haftalar önce Finlandiya'da derin bir tartışma patlamıştı.



International Herald Tribune gazetesinin 23 Nisan tarihli haberine göre Finlandiya'nın önde gelen dini liderleri, Freddy Krueger ('Elm Sokağı'nda Kâbus' korku serisinin kötü karakteri) benzerlerinin ülkede satanist akımları güçlendireceği uyarısında bulunmuştu. Müzik eleştirmenleri deCumhurbaşkanı Tarja Halonen'in anayasal yetkilerini kullanarak Lordi'yi veto etmesini, yerine bir folk şarkıcısını aday göstermesini istemişti. Maskelerini asla çıkarmayan Lordi üyeleri, KGB ajanı olmakla bile suçlanmıştı. Bazıları, Lordi'yi oluşturan 5 kişinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Finlandiya'nın istikrarsızlaştırılması için ülkeye gönderildiğini öne sürmüştü. Tartışma yarışmanın düzenlendiği Yunanistan'a da sıçradı ve Hellenes isimli Lordi karşıtı bir hareket bile türedi.

Vikinglerin ruhu...
Finlandiya'da Lordi'yi "Vikinglerin savaşçı ruhunu temsil ediyorlar" diye destekleyenler de var. Reklamcı Alex Nieminen bu desteği, "Lordi, 'Hepimiz Nokia kullanan insanlar değiliz' diyen Finlilerin isyanı" diye özetliyor.
Finlandiya'nın önde gelen müzik eleştirmeni Ikka Mattila ise yarışmada 8 kez sonuncu olan Finlandiya'da halkın ruh halini şöyle anlatıyor: "'Findandiya, sıfır puan' sözleri ülkenin psikolojisinde derin bir rahatsızlık kaynağıydı. Lordi'nin başarısı 'Kaybedecek bir şeyimiz yok' diyen insanların oyu."

Menderes Özel
Milliyet