BIST 10.241
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.395,91
HABER /  GÜNCEL

Kurtlar okulu vizyonda!

Okullarda şiddet tırmanışa geçti. Bıçak ve tabanca taşımak sıradan hale geldi. Yetkililer neyi bekliyor?

Abone ol

Bu ay içinde yurdun hemen her kentinden ilköğretim ve lise öğrencileri arasında tabancalı ve bıçakla kavgalar ürkütücü boyutlara ulaştı. İlköğretim çağındaki çocuklar ellerinde bıçak ve tabancalarla polise yakalandı.

Polis kayıtlarına göre bu ay içinde Bursa, İzmir, Muğla, Diyarbakır, İstanbul, Trabzon, Konya, Mersin, Kütahya, Elazığ, Tekirdağ, Afyonkarahisar, Adana, Balıkesir, Manisa, Samsun'daki ilköğretim ve liselerde 25 olay meydana geldi. Olaylarda 1 öğretmen ile 8 öğrenci hayatını kaybetti. 35 öğrenci ve öğretmen yaralandı. Okul içinde veya dışındaki olaylarda 34 öğrenci gözaltına alındı.

KIZLARI DA SARDI

Okullardaki şiddet erkekler kadar kız öğrencileri de etkisi altına aldı. Olayların en çok meydana geldiği Adana'da kız öğrenciler de kan döktü. 17 Şubat'ta Sıtkı Kulak İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencisi 16 yaşındaki O.K., 'Sigara içiyor' diye hakkında dedikodu yaptığı gerekçesiyle aynı yaştaki 7'nci sınıf öğrencisi Y.A.'yı kolunun altından ve bacağından bıçakladı.

Bıçakla şakalaşırken öldürdü

İlköğretim okulları ve liselerde şiddet günlük hayatın bir parçası oldu. Kolay tahrik olan gençlerin mailleri, şakaları ve kıskançlıkları bile ölüme yol açtı.

2 Şubat-İzmir: Lise son sınıf öğrencisi İ.B. kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. İ.B.'nin katilinin de bir öğrenci olduğu öne sürüldü.


3 Şubat-İstanbul: Zeytinburnu'nda internette 'chat'le başlayan ve daha sonra yüz yüze devam eden tartışma sırasında lise öğrencisi 16 yaşındaki A.A. bıçaklanarak öldürüldü. A.A.'nın katil zanlısı liseli T.K. tutuklandı.

11 Şubat-Kütahya: Tavşanlı İlçesi'ndeki Tavşanlı Endüstri Meslek Lisesi'nde 'Kelebek' denilen bıçakla şakalaşan öğrencilerden Ö.K. kasığından yaraladı. Atardamarı kesilen Ö.K. hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı. Arkadaşının ölümüne sebep olan M.B. gözaltına alındı.

13 Şubat-Elazığ: Atatürk Lisesi son sınıf öğrencisi 18 yaşındaki H.K., erkek arkadaşı S.E. tarafından tabancayla öldürüldü.

13 Şubat-Mersin: Tophane Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi M.D. ile Atatürk Lisesi öğrencisi A.K., kız yüzünden tartıştıkları dört kişi tarafından bıçaklandı. Karnından yaralanan M.D. kurtarılamadı.

15 Şubat-Diyarbakır: Ergani İlçesi'nde lise öğrencisi D.Y., ikinci sınıf öğrencisi M.A. tarafından bıçaklandı. D.Y. hastanede öldü.

Çocuklara bir seyler oluyor

Şiddet sadece okullarla sınırlı kalmadı. Aralarındaki anlaşmazlıkları dkul dışına da taşıran öğrenciler birbirlerini bıçaklamaktan çekinmedi.

1 Şubat-Bursa: Osmangazi İlçesi'ndeki çocuk parkında çıkan kavgada ilköğretim okulu öğrencileri A.E. (12), N.S. (12) ve lise öğrencisi Ali Can Y. (15) bıçakla yaralandı.

5 Şubat-Trabzon: Santa Maria Kilisesi Rahibi Andrea Santoro, liseli O.A. tarafından öldürüldü.

7 Şubat-İzmir: Bornova'da Mustafa Kemal Lisesi'ne gelerek öğrencileri rahatsız eden iki kişi, kendilerine engel olmaya çalışan müdür yardımcısı ve iki öğrenciyi bıçakla yaraladı.

7 Şubat-Konya: Meram İlçesi'nde lise öğrencileri M.A. ile B.E. yollarını kesen dört kişi tarafından bacaklarından bıçaklandı.

9 Şubat-Mersin: Okuldan kaçıp parka giden ilköğretim okulu K.K., bir başka öğrenci tarafından sol bacağından bıçaklandı.

9 Şubat-Trabzon: Ata İlköğretim Okulu ikinci sınıf öğrencisi H.A.T. (8), bir arkadaşı tarafından sırtından tekmelenerek hastanelik edildi.

10 Şubat-Kütahya: Vakıfbank İlköğretim Okulu'nda meydana gelen olayda 14 yaşındaki A.O.Ş., geçen yıl mezun olan 16 yaşındaki S.K. tarafından sol bacağından bıçaklandı.

14 Şubat- Tekirdağ: Çorlu Mehmetçik İlköğretim Okulu'ndan bir süre önce devamsızlık gerekçesi ile uzaklaştırılan 14 yaşındaki E.B., okulun bahçesinde tartıştığı nöbetçi öğretmen İsmail G.'yi bıçakladı.

16 Şubat-Afyonkarahisar: Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi A.Y., kız arkadaşıyla gezerken, sınıf arkadaşı G.E. tarafından tabancayla vuruldu.

20 Şubat-Adana: Endüstri Meslek Lisesi'nin bahçesinde çıkan kavgada 17 yaşındaki E.T. kalçasından yaralandı.

20 Şubat-Mersin: Bir internet kafede tartışan iki ilköğretim okulunun öğrencileri dışarda kavga etti. Kavga sırasında Necatibey İlköğretim Okulu öğrencisi I.Ö. (14) ile M.Y. (15) karnından bıçaklanarak ağır yaralandı. .

21 Şubat-Bursa: Orhaneli İlçesi'nde iki öğrenci arasında çıkan kavgada E.S. yaralandı.

22 Şubat-Adana: Lise öğrencileri arasında cep telefonu mesajı yüzünden çıkan kavgada U.U. (17) ile karşı gruptan öğrenci olmayan iki kişi yaralandı.

22 Şubat-İstanbul: Habipler Lisesi ikinci sınıf öğrencisi Ş.M. (17), okul arkadaşı S.K. (17) ile tartıştı. Kavgayı öğretmenler ayırdı. Ancak aileler okula gelince kavga yeniden başladı. Bu sırada Ş.M., arkadaşı S.K.'nın babasını kalçasından bıçakladı.

22 Şubat-Konya: Karatay İlçesi'ndeki Uluırmak İlköğretim Okulu 8'inci sınıf öğrencilerinden E.B., okul arkadaşı Ö.Ç. ile kavga etti. Olayı gören Ö.Ç.'nin ağabeyi A.Ç. kardeşini korumak isterken E.B. tarafından sol kolundan bıçaklandı.

23 Şubat-İzmir: Konak İlçesi'nde 200'ye yakın değişik suçtan sabıkalı 14 yaşındaki B.K., okula girmesini engelleyen müdür ve güvenlik görevlisini bıçakla yaraladı.

23 Şubat-İstanbul: Maltepe Zümrütevler Cumhuriyet Lisesi altıncı sınıf öğrencisi B.M., okul önündeki bir grup tarafından bacağından bıçaklandı.

23 Şubat-Adana: Öğrenciler arasında kız meselesi yüzünden çıkan iki ayrı kavgada, iki kişi bıçaklanarak yaralandı.

Uzman Psikiyatrist Hüsnü Uçar Ekonomi ile yakından ilgili

İnsanlar aç sefil kalınca çocuklarını yetiştiremez. Dolayısıyla her şeyin ekonomik durumla yakından bağlantısı var. Kendisini ruhsal olarak geliştiremeyen biri çocuğunu nasıl yetiştirir? İnsanların ruh sağlığıyla ekonomik durum yakından bağlantılı. TV'nin de katkısı çok büyük. Ama TV'yi tek suçlu olarak görmek olmaz. Çocuklar seyrettikleri kişilerle bağlantı kuruyor.

İzmir Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan Sevgi eksikliği

Okullardaki olayların ana nedeni sevgi eksikliği. Genellikle parçalanmış ailelerin çocukları yeterince sevgi ve ilgi görmeyince kendilerini bu şekilde ispat etmeye çalışıyor.

Psikyatrist Sabri Yurdakul Huzursuzluklar çocuğu bozuyor

BAZI televizyon dizileri ve toplum içinde yaşanan huzursuzluklar (aile içi şiddet ve boşanmaların artması), insanların ekonomik güçlükleri nedeniyle tahammülsüzlükleri ve öfkeli oluşları olaylara neden oluyor. Bıçaklama, öldürme haberleri her gün medyada gündemde tutulması şiddetin daha küçük yaşlara inmesine neden olmaktadır.

Haber: Işıl Öztürk
Kaynak: