BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.411,14
HABER /  POLİTİKA

Artist dedi görevden aldı!

Kendisini karşılamayan müdüre "artist" diyen vekil, müdürü görevden alarak sürgüne gönderdi!

Abone ol

Gaziantep Zeugma Müzesi’ni kapalı gününde ziyaret eden AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, müze müdür vekili Fatma Bulgan’a ’Bizi böyle mi karşılayacaksınız. Artist gibi dolaşıyorsunuz" dedi. 2 ay sonra müze müdür vekili Bulgan görevinden alındı, Adıyaman’a sürüldü.

ZEUGMA’nın mozaiklerinin sular altında kalmaması için uğraş veren Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Arkeolog Fatma Bulgan görevinden alındı. Bu duruma, Bulgan ile AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin arasında yaşanan tartışmanın neden olduğu belirtildi. Tartışma, iddialara göre şöyle gelişti:

21 Kasım 2005 günü AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Suriye Sağlık Bakanlığı müsteşarı ve bir heyetle müzeyi gezmek istedi. Müze kapalıydı. Şahin’in talebi üzerine müze açıldı, milletvekili öğle saatlerinde heyetle birlikte müzeye geldi. İddiaya göre, müzeyi gezen Şahin çevredeki görevlilere, "Buraların pisliği ne, siz ne iş yapıyorsunuz? İşe girmek için elimizi ayağımızı öpersiniz, sonra da çalışmazsınız" diye bağırdı.

MECBUR DEĞİLİM
Şahin’in talebi üzerine, ihale komisyonundaki görevi nedeniyle o sırada müze dışında olan Gaziantep Müzesi Müdür Vekili Fatma Bulgan çağırıldı. Bulgan, Fatma Şahin’e müzede personel yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar bulunduğunu söyledi. Milletvekili Şahin’in, heyet önünde Fatma Bulgan’a "Size bizim geleceğimiz haber verilmedi mi? Bizi böyle mi karşılayacaksınız? Artist gibi ortalıkta dolaşıyorsunuz. İhaleyi iptal edip, gitmeyecektiniz" diye bağırdı. Bunun üzerine Müze Müdür Vekili Bulgan, "Sizi kapıda karşılamak mecburiyetinde değilim" yanıtını verdi.

1988’den bu yana müzede görev yapan Bulgan’ın, bu tartışmadan iki ay sonra Adıyaman Müzesi’ne tayini çıktı. Bulgan yeni görevine, Gaziantep Müzesi’nde üzerine zimmetlenen 42 bin eserin devir işlemlerinden sonra başlayacak.

DAVA AÇTI
Görevden alınan Bulgan, verdiği savunmada pazartesi günleri müzenin kapalı olmasına rağmen heyet için ziyarete açtırdığını, ancak bir ihaleye başkanlık edeceği için ihalenin ardından müzeye gelebileceğini yetkililere ifade ettiğini yazdı. Ardından da görevine iadesi için Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtı.
Gaziantep’teki sivil toplum örgütleri, Bulgan’ın tayinine tepki gösterdi. Bulgan’ın Gaziantep Müzesi’ne Topkapı Sarayı Müzesi’nden geldiğine, müzecilik kurallarını çok iyi bildiğine, Zeugma’da 2. villaların sular altında kalmaması konusunda büyük çaba harcadığına dikkat çeken sivil toplum temsilcileri, kararın siyasi olduğu görüşünü savundu.

Müzede işletme zaafı vardı
AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Zeugma Müzesi’nde ciddi bir "işletmecilik zaafı" olduğunu, kendisinin de buna müdahale ettiğini söyledi. Şahin, müzeyle ilgili sıkıntıları valiye aktardığını, "bu konudaki şikayetler ilk değil" diyen valinin de müzede görev değişikliğine gittiğini söyledi. Şahin, şöyle konuştu:

"Suriye’den gelen 10 kişilik bir heyete müzeyi gezdirmek istedik. Gitmeden de müdürü arayarak bildirdik. Ancak, müzeye gittiğimizde baktık heyetle ilgilenecek kimse yok. Kendisini aradık, bizi 15-20 dakika beklettikten sonra geldi."
Bulgan’ın heyetin önünde kendisiyle tartıştığını da söyleyen Şahin, "Kendisine, ’siz burada müdürsünüz, o halde müdürlüğünüzü yapın’ dedim. ’Artist gibi ne dolaşıyorsun’ demedim. Kişilerle bir işim yok" dedi.

Erdoğan kutlamıştı
GEÇEN yıl, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’le birlikte Gaziantep Zeugma Müzesi’nin açılışını yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, bir yıl gibi kısa sürede böyle bir müze yarattığı için Bulgan’ı kutlamıştı. Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin de müze müdür vekili Fatma Bulgan’a "Müzenin hizmete açılması sırasındaki üstün başarıları" nedeniyle takdir vermişti.