BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.285,22
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Koronavirüsü ısıtarak öldüren maske! ABD'li bilim adamları üretti

ABD'de koronavirüse karşı üretilen elektrikli maske dikkat çekti. Bilim adamları tarafından düşünülen maskenin koronavirüs parçacıklarını tamamen yok ettiği belirtildi. Sıcaklığı absorbe eden bir sistemin içerisine yerleştirilen bakır levha, 90 dereceye kadar ısınarak virüse karşı koruma sağlıyor.

Abone ol

Bilim insanları filtrelemek yerine, havayı 90 dereceye kadar ısıtılmış ince bir bakır ağdan geçirerek koronavirüs parçacıklarını öldürebilen bir yüz maskesi geliştirdi.

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından geliştirilen maske, sıcak metal filtrenin kullanıcı tarafından rahatça giyilebilmesi için ısıyı yalıtan neopren maddesiyle kaplandı.

Bulaş riskini sıfıra indiriyor

Bununla birlikte, elektrikle çalışan ve bir bataryaya sahip olan maskenin bulaş riskini sıfıra indirdiği aktarıldı. Araştırmacılar sıcak maskenin, özellikle koronavirüse maruz kalma riskinin yüksek olduğu hastane ortamları ve toplu taşıma araçları için ideal olduğunu söyledi.

Fiyatı ne kadar olacak?  diye düşündürdü

Maskenin tasarımı için patent başvurusunda bulunan bilim insanları, ticari kullanımın onaylanmasının ardından, elektrikli maskenin fiyatının piyasadaki diğer kullan-at ve bez maskelerden biraz daha pahalı olabileceğini belirtti. Ancak, maske çok yüksek sıcaklığa ulaştığı için sterile edilmesi ya da değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede ekonomik bir çözüm olacağı ifade edildi.

Araştırmacılar, medRxiv'te yayımlanan çalışma kapsamında, koronavirüs partiküllerini maskeden içeri veya dışarı nefes alırken etkisiz hale getirmek için bakır levhanın ulaşması gereken optimum sıcaklığın 90 derece olduğunu belirledi.

Çift taraflı etki sağlıyor

Makalenin yazarı ve kimya mühendisi Samuel Faucher, "Günümüzde maskelerin büyük çoğunluğu, parçacıkları boyuta veya elektrik yüküne göre filtreleyerek çalışıyor. Ancak, sıcak maske tamamen yeni bir konsept. Virüsün dış katmandan geçmesine izin veriyor ancak kullanıcıya ulaşmadan önce onu öldürüyor. Aynı durum maskeyi takan enfekte biri nefes verdiğinde de geçerli. Hava iç katmadan geçiyor ancak maskeden dışarı çıktığında virüs etkisiz hale gelmiş oluyor” ifadelerini kullandı.  

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Antalya'da Rus otel sahibi 15 kişiyle terör estirdi! Kiracısını bağlayıp dövdüler
Foto Galeri Antalya'da Rus otel sahibi 15 kişiyle terör estirdi! Kiracısını bağlayıp dövdüler Galeriye Gözat