BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.300,70
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Kira kontratında tahliye taahhüdü oyunu! Fırsatçı ev sahiplerinin iştahı kabardı

Kiralık ev fiyatlarındaki fahiş artış bazı ev sahiplerinin iştahını kabarttı. Fırsatçı ev sahipleri kiracılara belirli bir süre sonra evden çıkacağına dair 'tahliye taahhüdü' imzalatıyor ve hiçbir gerekçe göstermeden belirtilen tarihten sonraki ay evden çıkarıyor. Yasalara göre ev sahibinin kiracıya sözleşmeyle birlikte 'tahliye taahhüdü' imzalatması hukuka aykırı.

Abone ol

Her geçen gün artan kira fiyatları kiracı ve kiralık ev arayanları mağdur etmeye devam ediyor. Bazı fırsatçı ev sahipleri kiralık ev arayanlara belirli bir süre sonra evden çıkacağına dair 'tahliye taahhüdü' imzalatıyor ve hiçbir gerekçe göstermeden üzerinde yazmış olduğu tarihten sonraki ay evden çıkarıyor. Mevcut yasalara göre ev sahibinin kiracıya kira sözleşmesiyle birlikte tahliye taahhüdü imzalatması hukuka aykırı. Kira sözleşmesiyle aynı gün imzalanan, "Evi şu tarihte boşaltacağım" şeklindeki taahhütname geçersiz olduğundan kiracıya üzerinde tarih yazmayan ya da ileri tarihli tahliye taahhütnamesi imzalatılıyor.

İki eşin de imzası gerekli
Kiracı taahhütnamenin kira sözleşmesiyle aynı gün imzalandığını ispatlayamazsa tahliye yolu açılıyor. Eğer taahhütname kira sözleşmesiyle aynı tarihte imzalanmış ve imza kiracıya ait değilse kiracının itiraz etme hakkı bulunuyor. Kiracı evde aile olarak yaşıyorsa evde yaşayan iki eşin de tahliye taahhüdüne imza atması gerekiyor. Eşlerden biri taahhütnameye imza atmazsa belge hukuki olarak geçersiz sayılıyor.

Kiracı ispat etmeli
Kiracıların mağdur olmaması için ellerinde kanıt olması gerektiğine dikkat çeken Avukat Oğuz Yavuz, "Kiracıların ilan görüntüsüyle ya da kira sözleşmesiyle birlikte taahhütnamenin boş imzalandığına dair fotoğrafla ispat etmesi gerekiyor. Boş tahliye taahhütnamesi imzalamamakta hatta hiç imzalamamakta fayda var" dedi.

Hükümetin fahiş kira artışlarına karşı kiracıları korumak için başlattığı çalışmada ilk detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Buna göre kiracı şikayet hattının kurulması üzerinde görüşmeler yapıldığı öğrenildi. Hat üzerinden kiracılar kanuni hakları noktasında bilgilendirileceği gibi aynı zamanda ev sahiplerini ihbar da edebilecek. Şikayet mekanizması ilerleyen zamanda e-Devlet sistemine taşınacak. Çalışmaların iki hafta sonra tamamlanmasının ardından kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın görüşüne sunulacağı öğrenildi.

(YENİ ŞAFAK)