BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,81
ALTIN 2.441,73
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu İlhan Kesici için ne dedi?

CHP referandum sonrası iktidara uzlaşalım mesajları veriyor. Kılıçdaroğlu gelinen son noktayı değerlendirdi.

Abone ol

Kılıçdaroğlu sadece türbanın ele alınmasına karşı. Paketin içine dokunulmazlıklar, seçim barajı ve YÖK'ün de olmasını istiyor. İlhan Kesici'nin istifasına ise üzülmüş değil.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Radikal gazetesinin sorularını yanıtladı. Yazar Murat Yetkin de CHP liderinin cevaplarını köşesine taşıdı. İşte o konuşmadan öne çıkan başlıklar:

KESİCİ KENDİSİNE YAKIŞANI YAPTI

Sayın Kesici geldi, görüştük. Sonuçta kendisi parlamentoda CHP adına bütçe görüşmelerinde komisyonlarda görev yaptı; başarıyla da yaptı. Kendisini bürokrasiden de tanıyorum. Siyasette de CHP’nin hem daha önceki hem de yeni yönetimiyle uyum içinde çalışmıştır. Artık fikir yönünden katkıda bulunamayacağını söyledi. Kendisine yakışanı yaptı. Ayrılmasını saygıyla karşılıyorum.

SADECE TÜRBAN DEĞİL BAŞKA KONULAR DA VAR

Bize çözüm dayatması yapanlar iktidarda olduklarının farkındalar mı acaba? Siyasi iktidar, güç, bürokrasi kontrollerinde. Biz bu sorunu toplumsal uzlaşmayla çözelim diyoruz. Kendilerinin herhalde bir çözüm önerisi vardır. Getirsinler, diğer önerilerle beraber tartışalım. Biz türban meselesini çözeriz dedik; arkasındayız. Biz sadece türbanı söylemedik; onunla beraber seçim barajının düşmesi gerektiğini de, YÖK’ün, dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiğini de söyledik.

CHP'NİN HAZIRLADIĞI TÜRBAN ÇALIŞMASI NE OLDU?

O çalışma devam ediyor. Sorun tek pancereden görülebilecek bir sorun değil. Başbakan’ın Diyanet’i referans alalım dediği doğru değil, ama Diyanetten görüş alalım dedi. Bence Diyanet’ten görüş alınabilir; sonuçta anayasal bir kurum. Biz türbanı bir inanç sorunu olarak değil, hak ve özgürlükler sorunu olarak, hukuk çerçevesinde bir sorun olarak görüyoruz. Biz de hukuk devletiyiz. Dolayısıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi kararlarına da bakılmalı.

ERDOĞAN TÜRBANI DİĞER SORUNLARDAN NEDEN ÖNE ALIYOR?

Bilmiyorum. Ben sorunların birlikte ele alınmasından yanayım. Yoksa her partinin kendi öncelikleri var. Ama ‘Sizin öncelikleriniz önemli değil, sadece benimki önemli’ derseniz ne olacak?

RESMİ DİL DIŞINDA ANA DİLDE ZORUNLU EĞİTİME KARŞI

Ana muhalefet olarak bize bilgi verilmiyor. Tamamen hükümetin takdirinde olan bir şey. Kimler konuşuyor, ne konuşuluyor? Bunları gazetelerden ve bazı özel kaynaklarımızdan öğrenmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla eksik bilgiyle yorum yapmak istemiyorum.

Resmi dil dışındaki ana dilde zorunlu eğitimi doğru bulmuyorum; birleştirici bulmuyorum. Politikacının görevi toplumu birleştirmektir; ayırmak değildir. Resmi dilimizi geliştirmek için çaba harcamalıyız. Ana dilin öğrenilmesi için de devlet her türlü imkânı sağlamalı.