BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Karayalçın Baykalı topa tuttu

Solda ittifakı başından beri desteklediğini açıklayan SHP Lideri Karayalçın, Deniz Baykal'a sert çıktı.

Abone ol

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, sol ittifaktan kaçmanın toplumsal vebali olduğunu ve solun iktidarından kaçma anlamına geleceğini ifade ederek, sağ ile bir ittifak yapılamayacağını söyledi.

Karayalçın, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 1-18 Haziran tarihleri arasında 51 ilde gerçekleştirdikleri ''Cumhurbaşkanını Halk Seçsin'' kampanyasının sonuçlarına ilişkin bilgi verdi. Toplam 512 bin imza topladıklarını ifade eden Karayalçın, bu imzaları 121 ciltte biraraya getirdiklerini kaydetti.

Basın toplantısına, toplanan imzaların bir bölümü de getirildi. Kampanyanın başarılı olduğunu ancak, bu başarıyı topladıkları imza sayısıyla ölçmediklerini belirten Karayalçın, başarının, cumhurbaşkanını halkın seçmesi talebinin sokağa çıkarılması ve vatandaşlarla paylaşılması olduğunu vurguladı. Karayalçın, imza kampanyalarının ardından iki kamuoyu araştırmasında, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin yüzde 61 ve yüzde 76 oranlarında destek gördüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda mutabakatta adresin doğru belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Karayalçın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve TBMM Başkanı Bülent Arınç'a, yaptıkları çalışmayla ilgili bilgi sunacaklarını belirtti. Karayalçın, Anayasa'nın 102. maddesinin değiştirilmesi için anayasa değişikliği teklifini imzaya açacaklarını da bildirdi.

''EL SIKIŞMAKTAN KAÇINANLAR...''
Karayalçın, ''sol ittifaktan kaçmanın risk primi ve toplumsal vebali bulunduğunu; bu risk priminin ne olduğunun ise seçimden sonra görüleceğini'' ifade etti. Bu konuda kaygılı olanların, el sıkışmaktan kaçınanların risk primi ve toplumsal vebali anımsamaları gerektiğini belirten Karayalçın, ''Bundan kaçmak, sol iktidardan kaçmak anlamına gelecektir'' dedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, birleşmenin CHP çatısı altında olacağına yönelik sözlerinin anımsatılması üzerine Karayalçın, bunun, ittifak değil, iltihak olduğunu ifade etti. Bunu doğru bulmadıklarını belirten Karayalçın, önceden ''Otobüse binin'', şimdi ise ''Partiye girin'' denildiğini dile getirdi. Bir soruyu yanıtlarken de Karayalçın, sağla bir ittifakın, olumsuzluk getireceğini söyledi.

''SOLUN TEMEL DEĞERLERİNİ ÇIKARMADAN...''
Karayalçın, seçimde, SHP, DSP ve CHP'nin Meclise gireceğini ancak, solun iktidarının önemli olduğunu dile getirdi. Tutarlı ve iyi program hazırlanması halinde sağ seçmenin de bunu kabul edeceğini söyleyen Karayalçın, örnek olarak Haziran 1977 ve Kasım 1983 seçimlerini gösterdi. Karayalçın, sağ partilere oy veren çok sayıda seçmenin, 1977'de Bülent Ecevit'i desteklediğini, 1983'te ise sol eğilimli seçmenin Turgut Özal'a oy verdiğini anlattı.

Karayalçın, Türkiye'nin ciddi bir sol programa ihtiyacı bulunduğunu; bu programı da solcuların, sosyal demokratların yapacağını söyledi. SHP Genel Başkanı Karayalçın, solun temel değerlerini öne çıkarmadan, Cumhuriyetin temel değerlerinin korunamayacağını ifade etti. Bir soru üzerine Karayalçın, seçimlerden önce koalisyon kurulmasını; onayını da TBMM'nin değil, vatandaşların vermesini önerdi.