BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.307,23
HABER /  GÜNCEL

Kanser mıknatısa yapışacak

Kanser tedavisinde yeni bir yöntem bulundu. Kanserli hücreler mıknatısla ayıklanıyor. İşte detaylar...

Abone ol

İngiliz bilimadamları mıknatıs kullanarak kanseri tedavi edebilecek bir yöntem geliştirildiğini açıkladı.

BBC'nin haberine göre, Sheffield, Keele ve Nottinghan üniversitelerinden uzmanlar, çok küçük mıknatısları, habis, kanserli urların tedavisinde kullanabileceklerini düşünüyor.

GEN TEDAVİSİNDE KULLANILACAK

Kanserli hücreleri genlerle öldürme fikri üzerinde bir kaç yıldır araştırmalar sürüyordu. İngiliz uzmanların üzerinde çalıştığı teknik de gen tedavisi diye adlandırılan yöntemin bir örneği.

Bazı kanserli hastalara, radyoterapi gibi geleneksel yöntemlerden çok daha başarılı bir tedavi sunabilmesi umuluyor.

Şimdiye kadar gen tedavisinde en büyük güçlüklerden biri kanserli hücrelerle mücadele eden genlerin habis urların içine yerleştirilmesi konusunda yaşanıyordu. Şimdi uzmanlar bu soruna bir çözüm bulduklarını söylüyor.

KANSERLİ HÜCRE MIKNATISA YAPIŞACAK

Araştırma fareler üzerinde yapılan deneylere dayanıyor. Farelerin kanından akyuvarlar alıyor ve bunların içine kanserle mücadele eden gen yerleştiriliyor.

Bunun yanı sıra aynı akyuvarların içine bir de 'nano mıknatıs' diye adlandırılan çok küçük mıknatıslar konuluyor.

Kanserle mücadele eden hücreler ve nano mıknatıslarla silahlanmış bu akyuvarlar, aynı fareye tekrar enjekte ediliyor. Manyetik akyuvarların kanserli ura doğru yönelip yapışmasını sağlamak için bir başka mıknatıs kullanılıyor.

Uzmanlar bu yöntemle gen tedavisinin şimdiye kadar denenen tüm yöntemlerden daha etkili bir şekilde uygulanabildiğini, kanserle mücadele genlerinin başarı şansının artırıldığını düşünüyor.

Genler hastadan alınan kana yerleştirileceği için vücudun bağışıklık sisteminin genleri reddetme ihtimali de azaltılmış oluyor.