BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Mahkemeye sürpriz isim

Ak Parti'nin kapatılma davasının görüşüldüğü Anayasa Mahkemesi'ne sürpriz bir isim atandı. Bakın kim?

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'ne raportör olarak sürpriz bir isim atandı. Dr. Ali Rıza Çoban Gül'ün Köşk e çıkışını engelleyen 367 kararını "yargıçlar oligarşisi" olarak tanımlamıştı.

Abdullah Gül’ün 22 Temmuz seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı seçilmesini engelleyen Anayasa Mahkemesi’nin “367” kararını, yazdığı makalede sert ifadelerle eleştiren Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Çoban, eleştirdiği Mahkeme’ye raportör olarak atandı. Kararı veren ise Anayasa Başbanı Haşim Kılıç'tı...

RAPORTÖRLER MAHKEMENİN KARARLARINA TARAF OLMAZLAR

Yazdığı makalenin üzerinden 7 ay geçmişken Yüksek Mahkeme’ye raportör olarak atanan Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Çoban, şu açıklamayı yaptı: “Hukukçu bir akademisyen olarak bilimsel eleştiri hakkını kullandım. Mahkemeye raportör olmam duygusal bir ilişki değil, bilimsel bir iştir. Akademisyen olarak mahkemenin bir kararını eleştirmem, o mahkemede raportör olmama engel değil. Ayrıca raportörler, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına tarafgir olmak durumunda da değiller. O makaleyi mahkemenin saygınlığını korumak için yazdım ve bilimsel eleştiri hakkımı kullandım.”

YARGIÇLAR OLİGARŞİSİ'NE DOĞRU ADIM

Çoban, “Terazi” adlı Hukuk Dergisi’nin Eylül 2007 sayısında, “Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanlığı Seçimine İlişkin Kararının Anayasal Demokrasi Açısından Değerlendirilmesi” başlıklı bir makale yazmıştı.

Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararını eleştiren Çoban,  mahkemenin parlamentonun yetkilerini gasp ederek demokratik rejimi tehlikeye soktuğunu ve rejimin niteliğini yargıçlar oligarşisine dönüştürme yolunda önemli bir adım attığını yazmıştı. 

MEB BURSLU

Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Çoban (37), Denizli doğumlu. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Doktorasını ise MEB bursu ile gittiği İngiltere’de University of Leeds’de yaptı.

Kaynak: Akşam