BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,72
ALTIN 2.406,38
HABER /  POLİTİKA

301 izni Köşkten çıkacak

301 için AK Partililer rötuş yaptı. Bunlardan en önemlisi Cumhurbaşkanının rolüne ilişkin düzenleme...

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA/ TCK’nın 301’inci maddesi yarın TBMM Adalet Komisyonu’nda karara bağlanacak. Adalet Komisyonu toplantısından önce AK Parti’de yapılan toplantılar sonucunda değişiklik teklifinin rötuşlaşarak kabul edilmesi kararı alındı. Bu çerçevede, üç değişik önergenin hazırlandığı öğrenildi.

KOVUŞTURMA SORUŞTURMA OLACAK
AK Parti tarafından komisyonda verilecek önerge ile değişiklik teklifinin son fıkrasında yer alan, “Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Cumhurbaşkanının iznine bağlıdır” hükmünde yer alan ‘kovuşturma’ kelimesi ‘soruşturma’ olarak değiştirilecek. Böylece, savcılar iddianame hazırlamadan önce Köşk’ten izin alacak.

GÖRÜLMEKTE OLAN DAVALAR
Komisyon toplantısında, görülmekte olan davaların akibetinin ne olacağına ilişkin belirsizlik de giderilecek. Bunun için verilecek bir başka önerge sorun çözülecek. Yaklaşık bin 200 kişiyi ilgilendiren, bu değişiklik ile; görülmekte olan davalar, değişikliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte yeni hükümlere göre ele alınacak.

SAYGINLIĞINI SARSACAK BİÇİMDE
Tasarının birici ve ikinci fıkrasında ise redaksiyon yapılacak. Yapılacak yeni düzenlemeyle, birinci ve ikinci fıkrada yer alan, “alenen aşağılayan kişi” kelimesinden önce gelmek üzere, “Saygınlıklarını sarsar biçimde” ifadesi eklenecek. Böylece, suçun koşulları ağırlaştırılmış olacak.

KÖŞKE DOKUNULUCAK MI?
İzin organı olarak Cumhurbaşkanlığı makamının, Adalet Bakanlığı olarak değiştirilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tavrı belirleyici olacak. Ancak, Erdoğan'ın yeşil ışık yakmadığı öğrenildi. Son dakikada komisyonda herhangi bir değişiklik olmazsa, 301’inci maddeden soruşturma açılması için izin verecek organ olarak Cumhurbaşkanlığı kalmaya devam edecek.