BIST 9.525
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.489,83
HABER /  GÜNCEL

81 bin kişinin borçları silindi!

Sosyal Güvenlik Kurumu "haksız maaş vermişiz, şimdi geri ödeyeceksiniz" dediği 81 bin yaşlı ve engellilerin borçlarını sildi.

Abone ol

Çalıştığı halde Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yaşlılık ve özürlü maaşı alan 81 bin kişinin borcuna af çıktı. Bu kişiler aldıkları fazla paraları geri ödemeyecekleri gibi, hiçbir idari takibe uğramayacaklar.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçtiğimiz günlerde 81 bin yaşlı veya özürlünün çifte maaş aldığını tespit etmişti. Bunlar, çalıştıkları halde SGK'dan maaş alıyorlardı. Bu kapsamdaki yaşlı veya özürlülerin maaşları kesildiği gibi aldıkları paraları da yüzde 50 faiziyle geri ödemeleri gerekiyordu. Bu kişilerden tahsilat yapılabilmesi için icra takibi başlamıştı.

GEÇİCİ MADDE EKLENDİ

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısına geçici bir madde eklenerek bu borçlar affedildi. Üç kanunda değişiklik öngören geçici maddeye göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan faizler silinecek. İlgililer hakkında idari takibat da yapılamayacak.

ORTAK ÖNERGE

Değişiklik, iktidar ve muhalefet partilerinin grup başkan vekillerinin ortak önergesiyle gerçekleşti. Yersiz ödemelerin önemli bir bölümünü, SGK'ya kayıtlı çalıştığı halde aynı zamanda yaşlı veya özürlü maaşı alanlar oluşturuyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 65 yaş üstü yaşlılık aylığı ve özürlü aylığı alan vatandaşların başka işte kısa, geçici süre ile çalışsalar da aylıklarının kesildiğini belirterek, "Böyle bir sosyal sorunu el birliğiyle ortadan kaldırdık." dedi.