BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Kanadada Kanadalı kıtlığı

Kanada'daki son nüfus sayımı ilginç bir gerçeği ortaya koydu. Her 5 Kanadalı'dan biri Kanadalı değil.

Abone ol
Kanada'da yapılan son nüfus sayımı, her beş kişiden birinin yabancı ülke doğumlu olduğunu ortaya koydu. Buna göre Asya ve Orta Doğu kökenlilerin oranı da, Avrupa kökenlileri geçti.

Yirminci yüzyılın başlarındaki dev göç dalgasından bu yana, Kanada doğumlu olmayanların nüfusun büyük oranını temsil ettiği görülmemişti. Ama gözle görülür bir değişikliğin sonucunda, gelen göçmenlerin büyük bölümü ya Asyalı ya da Orta Doğulu.

Yeni gelenler arasında çoğunluğu, Çinliler oluşturuyor. Yeni nüfus sayımı verilerine göre Kanada'daki Çinlilerin oranı yüzde 14'ü buluyor. Çin'i, Hindistan ve Filipinler izliyor.

Avustralya, sanayileşmiş ülkeler arasında Kanada'dan daha fazla göçmene sahip tek ülke. Kanada'da yüzde 19,8'e karşılık Avustralya'da göçmenlerin oranı yüzde 22'yi buluyor.

Nüfus verileri, bu duruma giderek yaşlanan nüfusun ve azalan doğum oranlarının sebep olduğunu gösteriyor.

Kanada'nın 2030 yılına gelindiğinde, tamamen göçmen nüfusa bağımlı olacağı tahmin ediliyor.

Kanada'nın uzun süredir devam eden çok kültürlülük politikaları, uluslararası övgüyle karşılansa da, 2004 yılındaki Birleşmiş Milletler raporu, bir yandan etnik çeşitliliği destekleyen Kanada'da, somut anlamda ırkçılığın da varolmaya devam ettiğini ortaya koyuyor.