BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.420,78
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Şempanzeler bizden akıllı

Şempanzeler, üniversite öğrencilerini bile geride bıraktı. Bilimsel sonuç;

Abone ol
Yapılan yeni bir araştırma, şempanzelerin görsel hafızasının insanlarınkinden çok daha üstün olduğunu ortaya koydu.

Japon bilim adamlarının yürüttüğü araştırmada, genç şempanzelerin performansı üniversite öğrencilerini geride bıraktı.

Araştırma kapsamında bir ekran üzerinde rakamların nerede olduğunu ve sıralarını hatırlamak üzerine çalışmalar yapıldı.

Current Biology dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, şempanzelerin zekasının bugüne dek hafife alındığını gösteriyor.

Zira, şempanzelerin hafıza ya da diğer zihinsel beceriler açısından insanlarla kıyaslanamayacak kadar gerilerde olduğu sanılıyordu.

Kyoto Üniversitesi'nden Tetsuro Matsuzawa, "Hâlâ insanların şempanzelerden tüm fonksiyonları itibarıyla üstün olduğunu düşünen çok insan var. Bunların arasında çok sayıda biyolog da bulunuyor." dedi.

Matsuzawa, "Beş yaşındaki şempanzelerin hafıza çalışmalarında insanlardan çok daha başarılı bir performans göstereceğini kimse tahmin edemezdi. Biz burada ilk kez şempanzelerin rakamları hatırlamada sıradışı bir işler hafıza kapasitesine sahip olduklarını gösteriyoruz." şeklinde konuştu.

Hafıza deneyleri

Matsuzawa ve ekibi, rakamları içeren hafıza çalışmasında üçer anne ve yavru şempanze ile üniversite öğrencilerini karşı karşıya getirdi.

Anne ve yavru şempanzelere birden dokuza kadar "saymaları" öğretilmiş durumdaydı.

Deney sırasında, her bir deneğe dokunmatik ekran üzerinde birden dokuza kadar rakamlar gösterildi.

Daha sonra rakamların yerine bu kez içleri boş kutucuklar ekrana getirildi ve deneklerden hangi numaranın nerede gösterildiğini hatırlamaları ve buna göre ekrana dokunmaları talep edildi.

Deneyin sonucunda genç şempanzelerin gerek annelerinden, gerekse yetişkin insanlardan daha iyi bir performans gösterdikleri anlaşıldı.

Üniversite öğrencileri, genç şempanzelerin üçünden de kötü bir grafik sergiledi.

Araştırmacılar daha sonra numaraların ekranda kaldığı süreyi değiştirdi.

Şempanzeler, rakamlar kısa bir süre için gösterildiğinde de, gerek hız gerekse tutarlılık açısından üniversite öğrencilerinden çok daha başarılı oldu.

Araştırmacılar, bunun, genç şempanzelerin karmaşık bir görüntü ya da şekiller zincirini bir bakışta ezberlemelerine izin veren bir görsel hafızaya sahip olduklarını gösterdiğini belirtti.

ABD'de Atlanta Üniversitesi'nde şempanzeler üzerine çalışmalar yapan bir diğer araştırmacı olan Dr. Lisa Parr, bu çalışmayı bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.

Şempanzelerin insanların en yakın akrabaları olduklarına işaret eden Parr, "Bu çalışmalar, ilk insanlarda kısa süreli hafıza becerilerinin bugüne kıyasla çok daha önemli bir işlevi olduğu anlamına gelebilir." dedi.