BIST 10.545
DOLAR 32,29
EURO 35,13
ALTIN 2.418,09
HABER /  GÜNCEL

Dolandırıcılıkta son nokta

Bakan Ticaret Kanunu'nu kötüye kullanan yeni dolandırıcılar konusunda uyardı.

Abone ol

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk Ticaret Kanunu’nu kötüye kullananlara karşı iş dünyasını uyardı. Çağlayan, “Bazı tüccar ve işadamları mal alıp ödemeyi çekle yapıyor. Sonra bankayı arayıp ‘Çek rızam dışında elimden çıktı’ diyerek ödemeyi durduruyor. Mağdur olmamak için çeki verenden imza alın” dedi

"ÇEK RIZAM DIŞINDA ELİMDEN ÇIKTI"

Son günlerde İstanbul Rami başta olmak üzere birçok iş merkezinde ilginç bir çek krizi yaşanıyor. Krizin çıkış noktasında bir şirketlerden mal alan ve ödemesini çekle yapan bazı tüccar ve işadamları var. Bu kesim, Türk Ticaret Kanunu’nda “ödemeden men” olarak adlandırılan ve iyi niyetli çek sahiplerini korumaya dönük 711’inci maddeyi kullanarak çalıştığı bankaya “Bu çek rızam dışında elimden çıktı” diyerek ödemeyi durdurma talimatı veriyor.

SORUN ÇÖZÜLMEYE ÇALIŞILIYOR

Parasını alamayan birçok işyerinin bu yüzden mağdur olması üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olaya el koydu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, “Sorunun çözümü için, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Bankalar Birliği ile görüşüyoruz. Bankaların ilgili mevzuatı tam ve eksiksiz uygulamaları konusunda bildirimde bulunuldu. Bu noktada, sattığı mal karşılığında çek alan ticaret erbabının, çekin borçlu tarafından verildiğinin ispat ve tevsiki yönünden ayrıca çek alım bordrosuna bağlamasında yarar vardır” dedi.

Çağlayan, çek hamillerinin bankalardan; çekin arkasına “ödememe nedeni ve çekle ilgili hesapta para bulunup bulunmadığına dair ibarenin yazılması”nın talep edilmesinde yarar olduğunu vurguladı.

FAİL HALİNE GETİREBELİR

Bakan Çağlayan, “Zira ’ödemeden men’, gerekçenin haksızlığı ya da hesapta para bulunmaması durumunda keşideciyi ’karşılıksız çek düzenleme suçunun’ faili haline getirebilecektir” diyerek çeklerde yaşanan bu soruna karşı şu uyarılarda bulundu:

Keşideci tarafından haksız verilen ödememe talimatı nedeniyle çek bedelini tahsil edemeyen çek hamili, çekle ilgili ihtiyatı haciz kararı alıp uygulatabilir, bedelinin ödenmemesinden dolayı icra takibine geçebilir. Çünkü borçlu keşidecinin tek taraflı iradesiyle elde ettiği ödemeden men durumu hamilin çekten doğan yasal haklarını kullanmasına engel değildir. Ticaret erbabı tarafından çek alınırken, ciranta ya da borçlu tarafından verildiğinin ispat ve tevsiki yönünden, ödemenin ’çek alım bordrosuna’ bağlanması ve çeki teslim edenin imzasının alınması önemli ve yararlı olacaktır.”